Football Manager 2011

Klarer du å temme grådigheten til Wayne Rooney?

I fjor lyktes Sports Interactive, utviklerne bak denne bestselgerserien, med å lage et forenklet managerspill med færre feil på lansering enn tidligere årganger – samtidig som man hadde innsett at ikke alle sitter med en atomreaktor som strømforsyning til en super-PC.

Forenklet i den forstand at man hadde ryddet i menyene, introduserte en ny, renere design og hadde mange funksjoner skapt for å hjelpe helt nye FM-spillere. Men i bunn lurte et minst like omfattende spill med over 400.000 ballsparkere og ledere fra hele verden.

I år er det mye av det samme, for du føler deg umiddelbart hjemme. Men med én stor forskjell:

Igjen har Sports Interactive begynt å bygge ut, legge på et par ekstra taktiske nivåer og forsøker å formidle følelsen som Sir Alex Ferguson helt sikkert hadde nylig, da Wayne Rooney fant ut at han trengte mer penger for å få råd til smøreost på brødskiva.

Nå er det kontrakter, agenter, forhandlinger, grådighet samt din evne til å skape harmoni mellom styret, klubb og spillere som skal gi deg noen ekstra grå hår.

Ta problemene ved roten

«Football Manager 2011» har adressert et par områder som er viktige for å gi deg følelsen av full kontroll over den klubben du ønsker å (van)styre. 

Dessuten har du en mye mer realistisk måte du kan interagere med spillere og styret ditt på.

Det beste med dette er at du nå – for første gang – slipper å vente i mange måneder før du kan finne ut hvor skoen trykker når du har sure spillere i troppen, og du kan løse konfliktene raskt. Opp kommer en ny menyboks som gir deg forskjellige samtaleemner – et slags dialogtre som du vanligvis forbinder med å finne i et rollespill.

Problemet er at dette også fort kan gjøre vondt til verre om du er for impulsiv eller mister beherskelsen.

Og nettopp denne nye, dypere interaksjonsmåten gjør «FM 2011» til et mer komplekst og krevende spill på mange måter. Det skal lite til før du har ertet på deg to-tre stjernespillere som forsurer stemningen i laget, og som med sin trassighet klarer å tvinge frem at de blir solgt i neste overgangsvindu.

På toppen av det hele har du denne nye, mer kompliserte måten å forhandle kontrakter på. Ytterligere et steg mot å gjøre spillserien mer realistisk, men det blir en smakssak om du oppfatter dette som viktig for deg.

«Football Manager 2011» kan fremstå som mer komplisert for noen – og man har åpnet for at spillet potensielt kunne ha havnet kraftig i ubalanse.

Er du en fredsmegler når det trengs aller mest?

I år som i fjor valgte jeg først å starte med Tottenham. Et spennende lag, med en sterk stall og mange morsomme spillertyper.

Og bare for å ha sagt det med én gang: Finner du strategien og lokker fram villskapen i samspillet mellom Peter Crouch og Rafael Van der Vaart, har du virkelig en flott sesong eller fem å se fram i mot. Har du i tillegg en Defoe på benken som en joker, så er du en trussel mot de fleste.

Jeg valgte favorittformasjonen fra i fjor, en 4-2-3-1-variant som passer bra til Tottenham og andre lag som har mange gode offensive midtbanespillere.

Det ville jo vært en synd og skam om de første månedene av denne FM-sesongen ble brukt på å prøve å omskolere Luka Modric, Niko Kranjcar, Aaron Lennon, David Bentley og Van der Vaart til å få de til å bli komfortable i rollen som indreløpere eller defensive midtbaneankre.

Alt gikk ikke som planlagt. Umiddelbart etter sesongstart surnet målvakt Heurelho Gomes. Han ville til en større klubb, fortalte han, og agenten hans var på ingen måte imøtekommende. Benoit Assou-Ekotto, Tottenhams venstreback, fulgte så opp og krevde en prat på tomannshånd som endte med bare bråk og spetakkel.

Du har flere muligheter for hvordan du åpner en slik dialog; du kan være unnvikende og unnskyldende eller skjelle ut spilleren for mangel på profesjonalisme.

Du skjønner at det å være manager i en stor fotballklubb handler om veldig mye mer enn bare å sitte tilbakelent og se sambafotballen bre om seg på PC-skjermen din.

Spesielt den første sesongen var jeg skeptisk til retningen FM-serien har tatt – med konfrontasjoner, behov for mer mas på styret ditt, krangling med spillere og generelt mer tid fordypet i menyene enn ute på banen. Men det lysnet i sesong to.

Støvet legger seg til slutt

Etter at du er i gang med den andre sesongen, skjønner du imidlertid at dette fungerer såpass nært opp mot virkeligheten at du nå er nødt til å bestemme deg for hva du syns Football Manager-serien helst bør være:

Et interessant spill eller en fullblods simulator med den ypperste datastyrte intelligensen du finner. Store ord, ja visst, men når du eksempelvis prøver deg på et par frekke signeringer – spillere du snapper opp gratis med en kynisk plan om å selge dyrt etter én sesong – så slipper du nå ikke så lett unna.

Forsøket blir avslørt idet du dytter denne spilleren ut i kulden, og du har startet et problem som potensielt kan ødelegge sesongen din om du ikke håndterer situasjonen på korrekt vis.

Og apropos: Hvilke storklubber kjenner du, som ikke opplever minst to-tre skandaler i løpet av en sesong?

Etter en vanskelig førstesesong, der jeg fryktet at spillet skulle havne ute av balanse og ende opp som en klam TV Norge-formiddagssåpe, la støvet seg litt og harmonien bredte seg gradvis i spillergruppa.

«Football Manager 2010» hadde et fokus på å kutte ned ventetiden mellom kampene og gi nybegynnere en fair mulighet. Én hel sesong med «FM 2011» kan ta omtrent 15 timer – avhengig av hvor bra PC/Mac du har. Spillet kjører litt tregere, inneholder mer informasjon og du må ta styring på flere måter enn i fjorårets utgave.

Jeg liker imidlertid retningen som spillet har tatt, det tilfører dynamikk og krever mer. Nå har du rett og slett flere verktøy tilgjengelig til å styre klubben din i den retningen du vil. Enten til et trofé eller sjansen til å «ta en Leeds United» - og lede klubben din ned i avgrunnen. Det er opp til deg!

Det området som skuffer handler om måten kampene vises på. For all del ikke den viktigste biten, men likevel et område som ikke når helt opp. Grafikken har fått seg et lite løft i forhold til «FM 2010», noen nye væreffekter er lagt på og måten spillerne dine feirer et mål på er raffinert, men det er fortsatt en lang vei å gå.

Du ser fortsatt spillere «skøyte» over gressbanen, eller stå og jobbe på stedet hvil som på en tredemølle – men mer varierte angrepsmønstre og nye detaljer gjør at kampvisningene nå er hakket bedre enn i fjor.

«Football Manager 2011» er det mest komplette spillet i serien til nå, langt mer realistisk og utfordrende. Og akkurat det er det nok mange som gleder seg til å utforske nå som sesongen for alvor kan starte!

PS: «Football Manager 2011» slippes den 5. november til PC og Mac. En egen versjon til PlayStation Portable lanseres samtidig. Spillet slippes både digitalt, via Steam, og på disk.

PPS: Om du trenger hjelp med å finne en god taktikk, tips til spennende talenter eller lurer på noe, anbefales forumene til FM Norge.

Oppsummering
Positivt
Negativt
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3