- Ett steg frem, og ett tilbake

Hva er det med Nintendo og online? Nå gjør de det igjen med Switch.

17. januar 2017 13:45

KOMMENTAR (PressFire.no): Rett før helga viste Nintendo oss planene for de første månedene med Switch, og jeg er sånn passe fornøyd. Om alle spillene faktisk når release i 2017 vil maskinen ha fine ni måneder foran seg, selv om tredjepartsutvalget fra vestlige studioer er slankt.

Nintendo selv fiser ut «Zelda», «Mario», «Kart», «Splatoon», «Xenoblade Chronicles» og et par nyvinninger som «Arms» (som ser overraskende bra ut), «1 2 Switch» (som ser helt uendelig dritt ut) og «Snipperclips». Det er ikke dumt.

Hiv inn et nytt rollespill fra Square Enix, et nytt «Persona», et «Fire Emblem Warriors», «Disgaea» og kjente og kjære eviggrønne spill som «Skyrim», «FIFA», «Rayman» og «Minecraft», og det ser slett ikke håpløst ut.

Vi får garantert et par håndfuller med andre spill presentert på E3 også, så jeg skal ikke klage.

«Og nå skal vi dumme oss ut»

Et fram, et tilbake

For der Nintendo tar et steg frem, er det som vanlig steg tilbake å finne.

For hva i all verden er det som skjer med online-greiene på Switch?

Nintendo går nå over til å ta betalt for at du skal spille på nett, noe som ikke er overraskende – dog ikke mindre skuffende av den grunn.

De var den siste bastionen som holdt stand, men «gratis penger» var vel for fristende.

Selv med denne bomben sa de nesten ingenting om hvordan eller hvorfor.

Hvordan knyttes konsollen opp mot det nye My Nintendo-kontosystemet? Hva med kontoene vi har på Wii U og 3DS? Hva med de som har registrert seg på mobilspillene «Super Mario Run» og «Pokémon Go»?

Sukk.
Sukk.

Nok innhold?

De få onlinespillene Nintendo har produsert de siste årene har forsåvidt vært helt alright, funksjonalitetsmessig, så jeg skal ikke henge meg så mye opp i det. Men det er ikke så fryktelig MANGE spill det er snakk om.

«Mario Kart», «Smash Bros.», «Splatoon» og noen få andre spill er det som skal få deg til å betale ekstra i måneden, i tillegg til tredjepartsspill som «FIFA» og «Steep». Er det nok verdi til å forlange et abonnement?

Nintendo tar vekk Miiverse, den beste onlinekomponenten de noensinne har lagd, og som både Wii U og (etter hvert) 3DS ble bygd rundt. Det er utrolig trist og helt uforståelig, spesielt nå som konsollen kommer med en egen knapp for deling av skjermbilder og video fra spillene.

Også Streetpass forsvinner, en yndet funksjon som ga 3DSen et unikt særpreg, der nye spesialtilpassede spill bygd rundt funksjonen ble gjort tilgjengelig via eShop med overraskende hyppighet.

Men heldigvis kan de gjøre dealen søtere ved å tilby ekstra goder? Heldigvis bytter de ut disse tingene med nye, forbedrede versjoner?

Farvel, Miiverse.

Lånespill?

Tilbud på eShop for de som betaler ekstra er vel og bra, men lovnaden om at du skal få et NES- eller SNES-spill i måneden er ikke så utrolig imponerende.

Når det også viser seg at du kun kan spille dette spillet i den måneden det er tilgjengelig, for så å måtte betale for det etterpå, så blir det rett frem patetisk.

Virtual Console, tjenesten de aldri har maktet å forvalte skikkelig, har de ikke nevnt i det hele tatt. Må vi, for tredje gang, se på at Nintendo sikler ut et og annet spill i et tregt tempo igjen? Hvorfor ikke dumpe rubbel og bit ut med én gang, og la de som betaler ekstra få ekstra gode priser?

Eventuelt bare tilby alt til de?

Nintendo sitter på et latterlig velv av spillhistorie jeg er sikker på at mange hundre tusen folk ville betalt en liten sum i måneden for å spille. Hva er det som hindrer de her?

Men hør på denne nyvinningen: Voice Chat i spillene er ikke å finne på konsollen i det hele tatt. Du kan rett og slett ikke koble et headset til Switch for å snakke med andre, men må heller laste ned en egen Nintendo-app på smartdingsen din, for så å koble et headset til dette.

Altså må du ha mobiltelefonen din liggende i sofaen ved siden av deg mens du spiller, om du vil kunne prate med andre. Og dette må du betale for?!

Vi gleder oss allerede
til månedens spill er «Golf»

Tomprat

Forkastelig nok prøver Nintendo-sjef Reggie Fils-Aime å forsvare dette med at du nå ikke trenger å bruke et svært gamingheadset, men heller bare kan plugge i øreproppene du bruker på telefonen din istedet.

Det faller på stengrunn. Jeg kan da fordømt like greit plugge de samme øreproppene RETT I SWITCHEN?

Hva om jeg ligger i senga og vil spille online med venner på maskinen, med høretelefoner? Må jeg VELGE mellom å ha in-game-lyden eller voice chat? Jeg kan da ikke ha TO headset på meg samtidig?!

Dette må de rydde opp i. Å kunne koble seg opp og prate med kompiser via Nintendo-appen er en gulle god tanke i utgangspunktet, men som substitutt for å ha funksjonaliteten i konsollen er det tarvelig.

Alt dette, og jeg har enda ikke nevnt lagringsplassen. 32GB er det stakkarslige med lagringsplass du har å rutte med, og «Zelda» alene vil fylle halvparten.

Du kan riktignok økte dette via microSD-kort, men prisen på 256GB er nesten 2000 kroner. Da hjelper det ikke at Nintendo støtter en teoretisk maks på to terabyte. Kort over 256 giga finnes ikke enda, og når de kommer vil de ha en astronomisk pris.

For oss som liker å kjøpe spillene online setter dette noen kjepper i hjulene på å gå online only på Switch.

Til alt overmål er ikke Nintendos fullstendige betalløsning og onlinefunksjonalitet klar før til høsten. Men kanskje er det like greit – for da er det med andre ord tid nok for Nintendo til å rette opp (eventuelt forklare bedre) noe av dette.

Og det bør de.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3