Er det nå det løsner for norsk spillbransje?

Tre nye spill utvalgt til prestisjemesse.

8. august 2013 13:02

(PressFire.no): Vi skrev nylig om det etterlengtede plattformspillet «OwlBoy», som har blitt utvalgt til prestisjetunge Pax 10 i Seattle i månedsskiftet.

Nå er det også kjent at tre nye norske spill har blitt valgt ut til å bli vist frem under Eurogamer Expo i slutten av september.

Det er «Teslagrad» fra bergenserne Rain Games, NM i gameplay-vinneren «Shiftlings» fra tønsbergstudioet Rock Pocket Games og «Myriad» fra Erlend Grefsrud som nå kan smile bredt.

Disse får en unik mulighet til å vise spillene sine for titusener, side om side med storspill som «FIFA 14», «Assassin’s Creed» og «Call of Duty».

- Responsen har vært fantastisk

- Det er åpenbart en kjempegod ting for oss å få stille ut der. Deres Indie Games Arcade har hatt mange spennende gjester opp gjennom tidene, forteller spilldesigner Peter Wingaard Meldahl fra Rain Games til PressFire, og nevner «Don't Starve», «Frozen Synapse» og «VVVVV» blant de som har stilt ut der før dem.

De håper nå at dette også kan hjelpe dem med å nå Greenlight-målet, som betyr at de blir forhåndsgodkjent på den digitale spillbutikken Steam.

- Som de fleste sikkert vet så er Greenlight-godkjenning virkelig en maraton av episke proporsjoner, og responsen så langt har absolutt vært fantastisk.

Utviklingen av «Teslagrad» har blitt gjort mulig med støtte fra NFI og medieselskapet Fuzz.

Samarbeid med romvesener

«Shiftlings» fra «Oliver & Spike: Dimensjonshopperne»-studioet Rock Pocket Games, ble også født etter et tiltak fra NFI. De var med i spillutviklingskonkurransen NM i Gameplay i januar, og stakk like gjerne av med seieren og de 100 000 kronene som lå i førstepremiepotten.

Temaet var «Størrelsen teller», og Rock Pocket Games stilte med et spill hvor to spillere må samarbeide for å styre et stort og et lite romvesen gjennom et gåtebasert plattformspill.

- Flott etter ni måneder med usikkerhet

Også norske Erlend Grefsrud har blitt plukket ut for å få vise frem sitt nye spill, «Myriad», på messen.

Grefsrud er bosatt i London og er blant grunnleggerne av Strongman Games, som har stått bak mobilspillet «Ka-Bloom!». «Myriad» er Grefsruds nye spill, som utvikles på egenhånd. 

Han forteller til PressFire at dette er en fin utvikling i det som har vært en usikker tid etter at Strongman Games ble lagt ned i fjor høst.

- Det er godt å se at de ni månedene med utvikling ikke var forgjeves.

- «Myriad» begynte som et langt mindre spill, og så spant det ut av kontroll og ble veldig eksperimentelt, veldig fort. Så brukte jeg seks måneder lenger enn planlagt på å finne ut hva i alle dager jeg hadde, og hvordan det best kunne presenteres.

Grefsrud avslører at spillet i hovedsak er på vei til pc, Mac og Linux, men at  han vil se om det er mulig å få laget en versjon til mobiltelefoner.

- Kan lære av hverandre

Ifølge Kaja Hench Dyrlie hos NFI skyldes indie-eksplosjonen blant annet kommunikasjonen mellom utviklerne.

- Det har de siste årene vært en voldsom utvikling av indiemiljøet i Norge, både i antall utviklere og i kvaliteten på spillene. Det er mange spennende miljøer og det er også etablert flere felles arenaer og møtepunkter for bransjen som jeg tror er med på å løfte nivået.

- De kan både lære av hverandre og bidra på tvers av selskapene, forteller hun til PressFire.

Hun synes det er flott å se at det blir blomster av frøene i NFIs spillutviklerkonkurranse - NM i Gameplay.

- Vi har lenge sett at det skjer mye også utenfor de mer etablerte miljøene og gjennom NM i Gameplay har disse fått vise seg fram i konkurranse med noen av de mer etablerte. Veldig moro å se at en idé som ble utviklet under konkurransen i januar nå har kommet så langt at spillet er plukket ut til Eurogamer Expo. Det må jo være inspirerende for alle andre som vurderer å delta neste NM.

Dyrlie forteller at NFI i år har økt satsningen for å hjelpe flere utviklere ut i det internasjonale markedet, blant annet med muligheten for å få tilskudd til lansering også utenfor Norge.

- Dette har vært med å bidra til at flere har fått muligheten til å reise ut å vise seg fram, og det er gøy å se at stadig flere spill får stor oppmerksomhet ute.

Her er den komplette listen med indie-spill som får plass på Eurogamer Expo:

«Assault Android Cactus», Witch Beam Games
«CarTank», RichMakeGame
«CHROMA», Mark Foster
«Cloudbuilt», Coilworks
«Eden Star», Flix Interactive
«Endlight», Bigpants
«I Get This Call Every Day», David S Gallant
«Master Reboot», Wales Interactive
«MirrorMoon EP», Santa Ragione
«Myriad», Erlend Grefsrud
«Shiftlings», Rock Pocket Games
«Skipping Stones», KO-OP Mode
«Teslagrad», Rain Games
«Three Monkeys», Sonos Games
«Tomb of Rooms», Idle Creations
«Xenolith», Snowbolt Interactive
«Anima», OutOfTheBit
«FIST OF AWESOME», I Fight Bears
«Framed», Loveshack
«Out There», Mi-Clos Studio 

«Shiftlings» utvikles med tanke på alle konsoller, mobiltelefoner og pc. «Teslagrad» er foreløpig bekreftet for pc, Wii U og PS3. Flere plattformer vurderes. 

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3