HoloLens: Slik kan du ommøblere stua, med AR-briller

30. april 2015 12:59
Skal fungere med alle
Windows 10-enheter.

(PressFire.no): Denne uka pågår utviklerkonferansen Build i San Francisco.

Onsdag åpnet Microsoft ved å demonstrere hvordan HoloLens-brillene skal fungere med Windows 10.

Her ligger det muligheter til å koble denne AR-teknologien, som legger grafikk oppå eksisterende objekter, også med mobiltelefoner.

NB! Se noen av teknologien og bruksområdene Microsoft skal integrere i HoloLens i videovinduene.

Aksjekurser på kjøleskapet

I løpet av Microsoft-pressekonferansen fokuserte de på universelle programmer som skal kjøre både på Xbox One, pc, nettbrett og mobiler. Én app skal altså kunne kjøres på flere av plattformene når Windows 10 rulles ut senere i år.

Microsoft demonstrerte blant annet hvordan programmer flyttes rundt og plasseres rundt i stua.

Skype-vinduet kan settes på et sted, og en film du gjerne vil ha et øye til mens du vasker kopper kan «følge etter deg» når du går fra et rom til et annet. 

HoloLens-brillene ble først avslørt på nyåret. Microsoft tegnet da et bilde av noen bruksmåter: Snakk med svigermor over Skype, der hun sitter innen armlengdes avstand. Klistre de seneste aksjekursene på kjøleskapet – eller bruk stuebordet som arbeidsplass, når du skaper en «Minecraft»-verden på en ny måte.

– Vi har nå en universell plattform, sa Microsoft-sjef Satya Nadella under denne pressekonferansen i januar, og siktet til det nye operativsystemet Windows 10.

Tettere samarbeid med Unity

HoloLens kobles ikke til en pc eller konsoll med kabel, men har egen prosessor innebygd, batteri, høyttalere og sensorer.

Enkelte av folka som sto bak Kinect-kameraet har allerede vært sysselsatt i flere år med å lage AR-brillen.

I forbindelse med Build-konferansen, har Microsoft understreket ambisjonen om å gjøre Windows 10 mer fleksibelt enn dette operativsystemet har vært kjent for tidligere. Alle universelle programmer vil fungere med denne plattformen, og (i teorien) med HoloLens.

Build er også første anledning for utviklere selv å prøve teknologien, og «begynne å se for seg hvordan dette vil forandre brukergrensesnitt, informasjon og interaksjonen med andre», ifølge Microsoft.

(NB! Saken fortsetter under videovinduet).

Reaksjoner fra spillskapere, programmerere og utviklere på HoloLens-teknologien:

Senere i år blir Xbox One oppdatert med Windows 10 og får også slike universelle programmer.

Build ble arenaen der Microsoft avslørte et nytt samarbeid med Unity, teknologien og spillmotoren brukt i en rekke titler.

Hva vil brillene koste?

Microsoft satser i denne omgang ikke på virtual reality, slik konkurrenten Sony og Facebook-eide Oculus VR gjør. De vil samle hele familien sin – med alt fra konsoller, pc, mobiler og nettbrett tettere under samme operativsystemet. HoloLens skal også virke med alle dingsene som kjører Windows.

Windows 10 får flere programmer som enkelt skal snakke sammen uavhengig av hvor du bruker dem, og når det gjelder spilling skal Windows-pc og Xbox One bli tettere integrert.

Foreløpig er det ikke kjent når HoloLens kommer på markedet. Microsoft har bare forskuttert at disse skal på markedet «i løpet av levetiden til Windows 10»

Der Sonys Project Morpheus og Oculus Rift tar oss med inn i en virtuell virkelighet, satser Microsoft på augmented reality, og blander inn hologrammer.

Pris og lanseringstidspunkt for HoloLens er ikke bekreftet.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3