(PressFire.no): I vinter ble 25 nøkkelansatte avskjediget hos spillgiganten Valve. Det er den første gangen i senere tid at det suksessrike selskapet har foretatt kutt av betydelig størrelse.
Blant de berørte var elektroingeniøren Jeri Ellsworth og flere av hennes kollegaer i en ny maskinvareavdeling. Hun forteller sin side av historien i et intervju med The Grey Area.
- Om jeg høres bitter ut så er det fordi jeg er det. Jeg er veldig, veldig bitter. De lovet meg verden og dolket meg i ryggen, hevder Ellsworth i intervjuet.
Valve driver verdens største digitale spillbutikk, Steam, og har utgitt bestselgere som «Half-Life» og «Portal».
I mai ble det røpet at hun jobbet med «augmented reality»-brillene CastAR hos Valve. Da ansettelsen henne ble opphevet, fikk hun rettighetene til teknologien.
Den skal nå videreforedles i Technical Illusions, selskapet hun stiftet med Rick Johnson - en av de andre 24 som forlot Valve i februar.
Brillene er utstyrt med projektorer, som sender bilder til en reflektiv flate og tilbake til øynene dine. Tanken er å gi inntrykk av at spillet foregår i den virkelige verden.
Valve satser for sin side hardt på virtual reality-teknologi, særlig utvikling til de høypopulære Oculus Rift-brillene. Ellsworth mener det gikk på bekostning av hennes idé.
- Vi hadde et verksted med verktøy for flere millioner dollar, men kunne ikke hyre en maskinist for 40 000 dollar i året til å lage deler for det. De fryktet at en maskinist kunne ramme den dyrebare forretningskulturen deres, påstår Ellsworth.
Valve er kjent for sin liberale struktur, hvor alle ansatte i prinsippet skal kunne jobbe med hva de vil. Ifølge eks-ingeniøren er den en hemsko for videreutvikling av selskapet.
- Vi pleide å spøke om at Valve er bra på å hyre sologitarister. Det var umulig å få tak i en labtekniker. Det er én grunn til at lederskap kan være til hjelp, fortsetter intervjuet.
CastAR-skaperen føler at hun ble sparket fordi hun var destruktiv for det interne klimaet, ifølge intervjuet, og innrømmer at det nok var tilfellet.
- Det var jeg nok. Jeg greide bare ikke å finne ut hvordan jeg kunne lage maskinvare for dem.
Hennes tidligere arbeidsgiver har i utgangspunktet ingen andre sjefer enn Gabe Newell, som eier aksjemajoriteten i det privateide spillselskapet.
Det til tross, mener Ellsworth at det har etablert seg en maktelite.
- Vi har alle sett Valve-håndboken, som tilbyr et veldig idealistisk perspektiv. Mye av det stemmer, men jeg innså at det finnes en skjult ledelse. Det føltes som high school.
- De populære sitter med makta. Så har man urokråkene og alle midt mellom de to. Sistnevnte er ålreite, men det er urokråkene som forsøker å utrette en forskjell, forteller Ellsworth.
Vi har kontaktet Valve angående Jeri Ellsworths påstander i det nylige intervjuet, men har foreløpig ikke fått svar.
Engadget utspurte Valve-topp Gabe Newell om den bredt dekkede oppsigelsesrunden tidligere i år.
Da forklarte Newell at firmaet ikke kommentere ansettelsesforhold, men at den daglige driften forblir upåvirket av oppsigelsene.
- Nei, vi kansellerer ingen prosjekter. Nei, vi endrer ikke prioriteter for prosjektene vi har diskutert. Nei, dette handler ikke om Steam, Linux, maskinvare eller et spill.
I vår intervjuet vi Jørgen Tjernø, som akkurat hadde blitt ansatt av Valve. Han utbroderte selskapets svært utradisjonelle lederskapsmodell og satsing på Linux, som er Tjernøs spesialfelt.