Eks-ansatt: – Valve dolket meg i ryggen

– «Half-Life»-studioet er som high school.

10. juli 2013 10:45

(PressFire.no): I vinter ble 25 nøkkelansatte avskjediget hos spillgiganten Valve. Det er den første gangen i senere tid at det suksessrike selskapet har foretatt kutt av betydelig størrelse.

Blant de berørte var elektroingeniøren Jeri Ellsworth og flere av hennes kollegaer i en ny maskinvareavdeling. Hun forteller sin side av historien i et intervju med The Grey Area.

- Om jeg høres bitter ut så er det fordi jeg er det. Jeg er veldig, veldig bitter. De lovet meg verden og dolket meg i ryggen, hevder Ellsworth i intervjuet.

Valve driver verdens største digitale spillbutikk, Steam, og har utgitt bestselgere som «Half-Life» og «Portal».

Jobbet med spillbriller

I mai ble det røpet at hun jobbet med «augmented reality»-brillene CastAR hos Valve. Da ansettelsen henne ble opphevet, fikk hun rettighetene til teknologien.

Den skal nå videreforedles i Technical Illusions, selskapet hun stiftet med Rick Johnson - en av de andre 24 som forlot Valve i februar.

Brillene er utstyrt med projektorer, som sender bilder til en reflektiv flate og tilbake til øynene dine. Tanken er å gi inntrykk av at spillet foregår i den virkelige verden.

- Hyrer sologitarister

- Vi hadde et verksted med verktøy for flere millioner dollar, men kunne ikke hyre en maskinist for 40 000 dollar i året til å lage deler for det. De fryktet at en maskinist kunne ramme den dyrebare forretningskulturen deres, påstår Ellsworth.

Valve er kjent for sin liberale struktur, hvor alle ansatte i prinsippet skal kunne jobbe med hva de vil. Ifølge eks-ingeniøren er den en hemsko for videreutvikling av selskapet.

- Vi pleide å spøke om at Valve er bra på å hyre sologitarister. Det var umulig å få tak i en labtekniker. Det er én grunn til at lederskap kan være til hjelp, fortsetter intervjuet.

CastAR-skaperen føler at hun ble sparket fordi hun var destruktiv for det interne klimaet, ifølge intervjuet, og innrømmer at det nok var tilfellet.

- Det var jeg nok. Jeg greide bare ikke å finne ut hvordan jeg kunne lage maskinvare for dem.

- Skjult maktelite

Hennes tidligere arbeidsgiver har i utgangspunktet ingen andre sjefer enn Gabe Newell, som eier aksjemajoriteten i det privateide spillselskapet.

Det til tross, mener Ellsworth at det har etablert seg en maktelite.

- Vi har alle sett Valve-håndboken, som tilbyr et veldig idealistisk perspektiv. Mye av det stemmer, men jeg innså at det finnes en skjult ledelse. Det føltes som high school.

- Kansellerer ingen prosjekter

Vi har kontaktet Valve angående Jeri Ellsworths påstander i det nylige intervjuet, men har foreløpig ikke fått svar.

Engadget utspurte Valve-topp Gabe Newell om den bredt dekkede oppsigelsesrunden tidligere i år.

Da forklarte Newell at firmaet ikke kommentere ansettelsesforhold, men at den daglige driften forblir upåvirket av oppsigelsene.

- Nei, vi kansellerer ingen prosjekter. Nei, vi endrer ikke prioriteter for prosjektene vi har diskutert. Nei, dette handler ikke om Steam, Linux, maskinvare eller et spill.

I vår intervjuet vi Jørgen Tjernø, som akkurat hadde blitt ansatt av Valve. Han utbroderte selskapets svært utradisjonelle lederskapsmodell og satsing på Linux, som er Tjernøs spesialfelt.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3