Dyreverner: – Romantiserer dyremishandling

Utvikleren: – Det er bare et spill.

21. mai 2015 15:07

(PressFire.no): I forrige uke slapp den spanske utvikleren tyrefektingspillet «Toro» til Xbox One og PlayStation 4.

I spillet kan du ta rollen som tyrefekter, og blant annet stikke spyd i oksen i en fast del av utfordringene. Du får også muligheten til å ta rollen som oksen, og da er oppgaven å stange tyrefekteren hardest mulig.

Bildet er fra tyrefekting  i arenaen
San Isidro i Madrid, 20. mai i år.
(Foto: Daniel Ochoa de Olza/Scanpix). 

Håper kjøpere velger å ta avstand

Innholdet i «Toro» vekker reaksjoner hos dyrevernorganisasjonen NOAH.

– Å romantisere dyremishandling gjennom dataspill er høyst kritikkverdig. NOAH håper at kjøpere velger å ta avstand fra dette, sier lederen for NOAH, Siri Martinsen, til PressFire.

– Tyrefekting er ikke noe de fleste spanjoler ønsker å assosiere seg med, og tradisjonen får stadig mindre oppslutning og kritiseres sterkt av spanske veterinærer, forteller Martinsen, som også er veterinær selv.

Tyrefekting er et betent tema i blant annet Spania, hvor det i 2010 ble forbudt i mange regioner.

Men i 2013 snudde det igjen, da tyrefekting ble erklært som «spansk kulturarv».

Spania er imidlertid ikke alene om tyrefekting, det foregår i mange andre land, inkludert sør i Frankrike og Sør-Amerika. Dette til store protester fra dyrevernere verden over.

«Toro» selges digitalt på
PS4 og Xbox One.

– Vi lager kun underholdning

Produsenten av spillet, Reco Technology, forteller til PressFire at de kun utvikler spill for underholdning og ikke noe mer.

– Vi har laget mindre realistisk grafikk og det er ikke noe blod i spillet, og ingen dør, skriver de i en epost til PressFire.

– Det finnes også minispill hvor du spiller oksen… oppsummert er det et arkade-spill og ikke et realistisk spill. Vi promoterer ikke noe, bare spill.

– Vi respekterer alle meninger, men som vi sier er det bare et spill, alle har rett til sitt valg om å kjøpe det eller ikke, skriver de og avslutter at de tror på ytringsfrihet og respekt for andres meninger.

Slike pinner stikkes på et punkt av
utfordringene inn i oksene.
(Skjermdump: PressFire.no).
Slike pinner stikkes på et punkt av
utfordringene inn i oksene.
(Skjermdump: PressFire.no).

Du, en tyrefekter

I hoveddelen av spillet, i karrieren, er utfordringene delt inn i tre deler. Først et segment der du må forsøke å dukke unna når oksen blir tirret og kommer løpende mot deg.

Her velger du først hvilke unnamanøvre du foretrekker, i form av knappekombinasjoner, og får poeng hvis du lykkes med dem.

Gjør du dét, fylles gradvis en egen «sinnamåler» opp hos dyret. Du sanker poeng.

Andre delen av en tyrefektingseanse er mer grotesk. Da er målet å kjøre pinner inn i ryggen på oksen, finte den ut slik at du får spiddet dyret – og gjør det ved en såkalt quick time event (QTE). 

NB! Du kan se bilder av dette i videovinduet.

«Toro» selges digitalt på
PS4 og Xbox One.

Henviser til produsenten

På spillets nettside hos Microsoft og Xbox heter det at «Toro er det første simuleringsspillet i tyrefekting» og at du kan «prøve ferdighetene dine mot 500 kilos okser».

Microsoft påpeker overfor PressFire at de ikke er involvert i utviklingen av spillet og at spørsmål må stilles til utvikleren.

Hos PlayStation heter det at «du kan møte de modigste oksene som noensinne er digitalisert i de mest berømte arenaene i verden, hvor du kan bli den beste tyrefekteren».

Sony velger samme rute som Microsoft, og henviser til produsenten.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3