- Du har rett til å videreselge digitale spill

Et nytt EU-vedtak kan snu bransjen på hodet.

5. juli 2012 14:02

(PressFire.no): Det har vært jevne kamper mellom spillbransjen og de som tar del i bruktsalg av videospill. Produsentene tjener ikke noe på videresalg, og har blant annet tatt i bruk nettpass for å sikre en inntekt fra fysiske spill som bytter hender.

Og noen har vært argere enn andre. Chris Avellone fra spillstudioet Obsidian Entertainment erklærte at han håpet «digital distribusjon dolker bruktsalg i hjertet» sist advent. 

Nå kan konflikten tilspisse seg ytterligere. For et nytt EU-vedtak erklærer at du har rett til å videreselge programvaren din, også i digital form. Det kan tvinge tjenester som Steam og Impulse til å fullstendig omstille rutinene sine.

- Skaperen av programvare kan ikke nekte videresalg av «brukte» lisenser som tillater bruk av nedlastede programmer, lyder den oppsiktsvekkende bestemmelsen.

Overstyrer sluttbrukeravtaler

Videre sier erklæringen at du har all rett til å selge en lisens videre til noen andre, så lenge du gjør din opprinnelige versjon uspillbar. 

Utgangspunktet for avgjørelsen er at programvaregiganten Oracle saksøkte et tysk selskap som videresolgte deres lisenser uten dispensasjon. Nå har EU-domstolen altså erklært at de hadde all rett til å utføre videresalget.

Vedtaket omfatter all programvare, og overstyrer sluttbrukeravtalene du gjerne aksepterer idet du installerer et nytt produkt.

Derfor kan det ende opp med å fullstendig endre forbrukerrettighetene til datamaskinbrukere, og lansere et nytt bruktmarked som gir utviklerne enda et hodebry.

Så langt har vi ikke sett reaksjoner på vedtaket fra noen av de større digitale aktørene i spillbransjen.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3