Du blir tjukkere i huet av dataspill

Det viser ny forskning.

10. april 2014 14:07

(PressFire.no): Nyere forskning viser at deler av hjernen blir fysisk tjukkere, eller tettere, når man spiller dataspill.

I en forskningsrapport publisert på PLOS ONE har de funnet en «robust» positiv endring i hjernebarken hos ungdommer som spiller dataspill ofte.

Rapporten mener å kunne påvise endringer i hjernen som forbedrer kognitive funksjoner, men tar forbehold om at en «mer finmasket analyse av hjernen knyttet til dataspilling mangler.»

Bedre øye-til-håndkoordinasjon?

Kognitive funksjoner er hjernens måte for å håndtere kunnskap, oppfattelse, oppmerksomhet, sanseinntrykk, hukommelse, problemløsning, språk og logikk.

Området i hjernen som endres er typisk assosiert med kontroll og strategisk tenking, som rapporten påpeker er naturlig knyttet til dataspill. Forskningen skal også ha påvist positiv utvikling i området for øye-til-håndkoordinasjon.

Forskerne har brukt magnetisk resonans for å undersøke hjernen til 152 fjortenåringer, som selv rapporterte hvor mye de spilte per uke.

Actionspill og dysleksi

I rapporten foreslås det at dette danner det biologiske grunnlaget, der tidligere studier allerede har påvist positiv kobling mellom kognitive funksjoner og dataspill – for eksempel forskningen fra Max-Planck-instituttet, som tok i bruk «Super Mario 64».

Det pågår nå en rekke forskningsprosjekter rundt hvordan dataspill påvirker hjernen – en studie fra Current Biology foreslår at actionspill kan hjelpe personer med lese- og skrivevansker.

Ifølge studien er problemet hos dem med dysleksi blant annet distraksjon, hvor personen kan ha problemer med å bytte oppmerksomheter fra lydbasert stimulans til visuell stimulans.  

Forskerne mener at actionspill kan hjelpe med å bygge opp bedre evner for å skifte fokus.

(Foto: Nintendo / «Metroid: Zero Mission)

Denne videoen oppsummerer flere funn forskningen har oppdaget:

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3