Donerte 600 millioner kroner for å realisere drømmespill

Kronerulling har vært en gigantsuksess.

22. mars 2013 13:32

(PressFire.no): Da «Monkey Island»-skaperen i fjor ba om fansens hjelp til å finansiere et spill utgiverne ikke gadd å ta i, startet han en snøball som har rullet til massive proporsjoner.

I fjor samlet spilltiltak på folkefinansieringsnettstedet Kickstarter inn over 620 millioner kroner gjennom 1476 prosjekter, skriver siden i et blogginnlegg.

De pengene kommer fra over 600 000 personer, som i gjennomsnitt har betalt drøyt tusen kroner hver til ulike tiltak.

NB! Nederst på denne siden ser du Kickstarter-drifternes egne hyllest til spilldelen sin.

Heftig vekst

Spillkategorien omhandler både fysiske og digitale spill, men de klart største suksessene har vært å finne blant dataspill. 

For to uker siden ble rekorden for førstemann til én million dollar sprengt av en åndelig oppfølger til «Planescape Torment».

Rollespillet brukte bare seks timer på bragden, og samlet inn over ni millioner kroner på under ett døgn.

Andre prosjekter som «Project Eternity» og den åpne spillkonsollen Ouya har også endt opp som noen av de aller mest innbringende tiltakene på nettstedet.

Kronerullingsbølgen fant ikke ordentlig fart for spill før i fjor, og mange av de største prosjektene er utsatt og under utvikling enda. 

Kjappe endringer

Nettstedet har vært oppe i fire år, men det er først i fjor og i år at de aller største summene har begynt å trille inn.

- For et godt eksempel på hvordan tilstandene har forandret seg, kan dere se på Adam Poots.

- Han samlet inn 1741 dollar til miniatyrfigurene sine i 2009, og ble en av de første Kickstarter-suksessene, skriver de ansvarlige for nettstedet i blogginnlegget.

Vidt nedslagsfelt

Man finner likevel flere solskinnshistorier blant Kickstarter-spill.

Romdramaet «FTL» ble til etter at utviklerne samlet inn flere titalls ganger så mye som de ba om. Det hyllede eventyrspillet «Kentucky Route Zero» er også født ut av spillernes lommebøker.

De banebrytende 3D-brillene Oculus Rift er et annet resultat av gavmildhet blant spillentusiaster. Som første spillside i Norge har vi fått prøvekjøre en tidlig prototype av dem.

Også nordmenn har funnet uventet hjelp i allmuens sparegriser. Eventyrspillet «Drømmefall Kapitler» er en av de større spillkronerullingene i senere tid.

Kickstarter tar ikke ansvar for at prosjektskaperne faktisk oppfyller løftene sine, og vi har tidligere belyst farene med kronerulling av dette slaget.

Toppbildet er hentet fra norske «Drømmefall Kapitler».

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3