Disney og YouTube bryter med PewDiePie etter jødehatmeldinger

Kansellerer show og stopper annonsekroner.

14. februar 2017 22:28
Felix Kjellberg har gått for langt, mener Disney.

(PressFire.no): Du har sikkert hørt om PewDiePie nå. Felix Kjellberg, unggutten som gjorde det stort på YouTube ved å spille spill og vise reaksjonene sine på kamera.

Spillingen (og etter hvert andre videoer) har gjort han svært populær, og det skal ikke stå på salt i grøten.

Faktisk er han den mest populære YouTuberen i verden, og har helt vanvittige 53 millioner følgere på videotjenesten. Videoene hans sees av millioner verden over hver eneste dag.

Men han har gått litt vekk fra å spille spill, og har i det siste hatt en mer frisluppen tilnærming til mediet, der han blant annet trollet bortimot alle medieselskaper med at han skulle slette YouTube-kontoen sin.

Det hele var et stunt for å vise hvor lettlurt mediene er, og hvor lite kildekritisk de kan være. Aviser verden over skrev om at han skulle gjøre det, noe som resulterte i en haug nye følgere.

Han slettet riktignok kontoen sin, men det var en annen konto han drev. Selvfølgelig.

Morsomt nok, det, men nå er Kjellberg havnet i langt større trøbbel, etter at han har inkludert anti-semittistiske holdninger og utsagn i en rekke videoer.

Disney har nå kuttet alle bånd til YouTube-stjernen, mens YouTube har kansellert showet hans og sperret han vekk fra eksklusive annonseavtaler, det skriver The Wall Street Journal og andre medier.

«Edgy»

På et tidspunkt begynte Kjellberg å bruke bilder av Hitler i videoene sine, øyensynlig helt uten særlig mål og mening.

Men etter at media startet å sette fingeren på at han brukte nazisjefen og hakekors i videoene sine, og spesielt etter at noen sladdersider dro av «Er Pewdiepie en nazist?»-overskrifter, gjorde han narr av dette kraftig.

I flere videoer vitset han med absurditeten rundt at han skulle være en nazi-forkjemper, og etter hvert begynte han like greit å vitse rundt at han kanskje er det. Det hele ble en slags selvlagd meme.

En kan kanskje si at vitsen burde dødd der, at Kjellberg hadde bevist at han var rebelsk, men etter dette fortsatte – og eskalerte – det.

Han lagde blant annet en video hvor han «ble tatt» i å se på Hitler-taler, en der han er ikledd en militæruniform, og viste bilder fra sitt eget mobilspill – stappfullt med gjenstander satt i hakekorsformer.

Det skal riktignok påpekes at sistnevnte video handler mer om at Kjellberg kjefter på brukerne som har lagd hakekort.

Det hele kulminerte i en video hvor han testet ut tjenestekjøpsnettsiden Fiverr, hvor du kan få folk til å gjøre alt mulig rart for fem dollar. Her betalte Kjellberg to indere for å le inn i kameraet, mens de danset og rullet ut en plakat med «DEATH TO ALL JEWS» på.

- Jeg trodde ikke de kom til å gjøre, sier Kjellberg i den samme videoen.

- Jeg føler meg delvis ansvarlig.

Han betalte også en fyr som kler seg ut som Jesus til å si at «Hitler gjorde absolutt ingenting galt».

Media plukket selvfølgelig opp dette også, og i en senere video prøver Kjellberg å forklare at han ikke er jødehater, og for å understreke hva han mener pressen skriver, så ser han rett inn i kameraet og «gjentar» det han ikke står for: «Drep alle jødene» og «Hitler hadde rett».

Fiverr har suspendert kontoene til alle partene som var involverte, noe Kjellberg responderte på i en av videoene sine:

- Er det ikke ironisk at jødene fant enda en måte å fucke Jesus på?

Disney avbryter samarbeid

Etter at de siste videoene gikk runden på nettet, har begeret kokt over for Disney, som eier Maker Studios.

Kjellbergs PewDiePie-kanal har lenge vært en del av nettopp Maker Studios, et selskap som har samlet en haug YouTube-kjendiser under paraplyen, og som har drevet business-delen av kanalen hans siden 2012.

Etter Kjellberg truet med å forlate det i 2014, skal det ha blitt inngått en avtale om å opprette et nytt selskap – deleid av Kjellberg og Disney. Dette selskapet skal ha produsert videoer, apper, klær og annet krimskrams tilknyttet merkevaren.

Disney trekker seg nå ut av dette selskapet helt, og sparker PewDiePie ut av Maker-porteføljen.

- Selv om Felix har opparbeidet seg en følgerskare på å provosere og å være litt respektløs, så er det klart at han gikk for langt denne gangen. Videoene er ikke sømmelige, sier en talskvinne i Maker Studios.

Det skal ha vært ni videoer som inneholdt antisemittistiske meldinger og klipp. I hvert fall tre av disse er nå fjernet av Kjellberg selv.

Det hjalp neppe saken til Kjellberg at nynazistiske bevegelser har begynt å stille seg bak kanalen hans. Nazi-nettsider som Daily Stormer, som nylig toppet listen over en kåring av de verste hatsidene på nettet, har skiftet motto til «Verdens største PewDiePie-fans».

Kansellerer show

Men det er ikke bare Disney som har sett seg lei på oppførselen.

Også YouTube slår hardt ned på sin største stjerne. Ifølge The Wall Street Journal har Kjellberg forhandlet en gigantavtale med videosiden om å holde seg eksklusiv der, i tillegg til at han har fått sitt eget show bak betalingsmuren YouTube Red.

Det blir det nå slutt på.

- Vi har bestemt oss for å kansellere utgivelsen av «Scare PewDiePie» sin andresesong, sier YouTube i en uttalelse til Variety. Han skal ha hatt millionlønn for å være med i dette programmet.

YouTube drar også kanalen til Kjellberg ut fra sitt premium-program for annonsører, Google Preferred. Det kan bety en gigantsmell for inntektene til kanalen, som har vært en yndet annonsørplass.

YouTube er som kjent eid av Google.

- Sannferdig til min egen humor

Felix Kjellberg har lagt ut en uttalelse om hendelsene, der han understreker at han ikke er en antisemittist, men at det hele har vært et prosjekt for å sette lys på hvor «crazy den moderne verden er, spesielt noen av tjenestene tilgjengelig på nettet».

- Det var ikke meningen, men jeg skjønner at vitsene til syvende og sist var støtende, skriver han på Tumblr.

Han skriver videre at han ser på innholdet han lager som ren underholdning, ikke et plass hvor han legger seriøs politisk kommentering.

- Jeg prøver ikke å pushe grensene her, men jeg prøver å holde meg sannferdig til min egen humor, sier han i en annen video.

En talsmann hos The Anti-Defamation League, en organisasjon som prøver å bekjempe jødehat og undertrykking, er lite imponert over videoene – vitser eller ei.

- Bare det å legge det ut gjør at det blir mer og mer vanlig (med antisemittistiske holdninger), sier de til Forbes.

- Vi er fornøyde med at Disney kutter samarbeidet. PewDiePie har rett til å si det han mener, men verken Disney eller andre selskaper trenger å støtte hans brede spredning av hatretorikk.

Nynazistene selv er faktisk enige i at PewDiePie er med på å legitimere slike holdninger.

- Det kan hende at han bare gjør dette for å blåse opp en storm og få publisitet. Men det betyr til syvende og sist ingenting, fordi effekten er den samme: Dette normaliserer nazismen og marginaliserer våre fiender, skriver Daily Stormer på sine nettsider.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3