Dette spillet lar deg mobbe medelever til de tar livet sitt

29. mai 2015 10:52

(PressFire.no): I dataspillet «Yandere Simulator» tar du rollen som en sykelig sjalu skolejente, som skal gjøre alt i sin makt for å rydde konkurrentene av veien for en gutt.

Ordet «yandere» er et japansk begrep som inkluderer både det å være håpløst forelsket og psykotisk.

Selvmord som et spillelement

Dette er en stalker-simulator, hvor du har stor frihet til å sikre at gutten gir andre jenter for mye oppmerksomhet – også ta livet av dem, eller å få dem til å ta sitt eget liv.

– Et snikespill om å stalke en gutt og eliminere andre jenter som er interessert i ham, mens man opprettholder inntrykket av å være en uskyldig skolejente.

Utvikleren forteller hvordan du for eksempel kan spre rykter om rivaliserende jenter, slik at de blir mobbeofre på skolen.

 Moralsk forkastelig

Psykolog og professor i barn og unges psykiske helse ved universitetet i Tromsø, Willy–Tore Mørch, kaller spillet for moralsk forkastelig.

– Man må få lov å spørre om spillutviklerne selv er skadet og har psykopatiske trekk eller om fortjeneste på salg overskygger enhver etisk standard.

Sinnstilstand en faktor

Andre muligheter er mindre radikale. Du kan blant annet overbevise jenter om at de bør rette fokuset mot andre gutter.

Sinnstilstanden til rollefiguren din blir også påvirket av handlingene i spillet. Voldelige drap gjør deg mer sinnssyk, noe som igjen kan påvirke sjansene dine på guttene. Folk vil også generelt unngå deg om de føler at noe ikke er helt «i vater».

Selve drapene blir også påvirket av sinnstilstanden din, hvor du er klønete og treig hvis rollefiguren er ved sine fulle fem, men blir kjappere og mer effektiv hvis hun har blitt litt koko.

Selvmord som et middel

Om du ikke vil satse på at hun tar livet sitt, kan du i spillet ta livet av henne selv – og iscenesette det hele slik at det framstår som selvdrap.

Det er flere måter du kan ta livet av konkurransen på i spillet, og om du velger å gå denne veien påpeker utvikleren at du må skjule sporene godt. Du må også passe på at det ikke er vitner til drapet.

Du kan også få jenter mistenkt for kriminelle handlinger du selv har utført eller få dem utvist ved å ødelegge ryktet deres.

– Interessant at det handler om jenter

Elisabeth Staksrud, som har nye medier, medieregulering, sensur og moral som spesialfelt, lar seg imidlertid ikke sjokkere.

– Det er lite her som man ikke har sett før i en lignende eller tilsvarende form. Man dreper noen eller noe i fiksjonsuniverset for å få fordeler eller belønning.

– Men noe av det som er særlig interessant her, er at det handler om jenter, sier Staksrud.

– Når det handler om og utfordrer idéen om «unge og uskyldige jenter» blir reaksjonene ofte sterkere, forteller hun videre.

Staksrud, som har doktorgrad i barn, medier og innholdsregulering og har skrevet boken «Digital mobbing», sammenligner spillet med hvordan Internett har utviklet seg til å bli en arena hvor unge også tester grensene og hvor man ser etter respons og reaksjoner.

Undervurderer unge personers tolkningsevne

Staksrud forteller også at denne typen kulturprodukter også handler om tolkning, og at mange undervurderer unge personers tolkningsevne og mediekompetanse.

Men det betyr ikke at slike spill er for alle.

– Det finnes mange spill som vil oppleves som moralsk forkastelige eller upassende, men som likevel er lovlige uttrykk. Da er lurt at foreldre følger med, og tar en prat med poden om regler og forventninger – både i spillet og i relasjonen til andre i «virkeligheten».

Spillet har vært i utvikling i en lengre periode, og nye versjoner legges stadig ut på nettsidene til utvikleren.

Det er ifølge spillskaperen bare fem prosent ferdigutviklet, og det skal fremdeles ikke være mulig «å vinne» i spillet ennå. Mange funksjoner i spillet skal ikke fungere som tiltenkt, eller mangler fullstendig.

Det er ikke opplyst hvilken distribusjon som er planlagt, eller når det skal være ferdigstilt. 

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3