Dette spillet lar deg mobbe medelever til de tar livet sitt

29. mai 2015 14:53

(PressFire.no): I «Yandere Simulator» tar du rollen som en sykelig sjalu skolejente, som skal gjøre alt i sin makt for å rydde konkurrentene av veien for en gutt.

Dette er altså snakk om en stalker-simulator, hvor du har stor frihet til å sikre at subjektet ikke gir andre for mye oppmerksomhet.

Eller som det heter på spillets nettside:

– Et snikespill om å stalke en gutt og eliminere andre jenter som er interessert i ham, mens man opprettholder inntrykket av å være en uskyldig skolejente.

«Yandere Simulator»

Selvmord som et middel

Utvikleren forteller hvordan du for eksempel kan spre rykter om rivaliserende jenter, slik at de blir mobbeofre på skolen.

Mobbingen kan ha flere utfall, forklarer utvikleren i en video. Hun kan bli borte fra skolen på grunn av mobbingen, eller rett og slett ende opp med å ta sitt eget liv.

Om du ikke vil satse på at hun tar livet sitt, kan du i spillet ta livet av henne selv – og iscenesette det hele slik at det framstår som selvmord.

Det er flere måter du kan ta livet av konkurransen på i spillet, og om du velger å gå denne veien påpeker utvikleren at du må skjule sporene godt. Du må også passe på at det ikke er vitner til drapet.

Du kan også få jenter mistenkt for kriminelle handlinger du selv har utført eller få dem utvist ved å ødelegge ryktet deres.

«Yandere Simulator»

Sinnstilstand en faktor

Andre muligheter er mindre radikale. Du kan blant annet overbevise jenter om at de bør rette fokuset mot andre gutter.

Sinnstilstanden til rollefiguren din blir også påvirket av handlingene i spillet. Voldelige drap gjør deg mer sinnssyk, noe som igjen kan påvirke sjansene dine på guttene. Folk vil også generelt unngå deg om de føler at noe ikke er helt «i vater».

Selve drapene blir også påvirket av sinnstilstanden din, hvor du er klønete og treig hvis rollefiguren er ved sine fulle fem, men blir kjappere og mer effektiv hvis hun har blitt litt koko.

Men om hun tipper for langt over, vil drapene bli lengre og mer sadistiske.

Spillet har vært i utvikling i en lengre periode, og nye versjoner legges stadig ut på nettsidene til utvikleren.

Det skal bare være 5 prosent ferdigutviklet og det skal fremdeles ikke være mulig «å vinne» i spillet ennå. Mange funksjoner i spillet skal ikke fungere som tiltenkt, eller mangler fullstendig.

Utvikleren mener også at både grafikk og animasjoner vil bli bedre i den ferdige versjonen.

Ingenting fortelles om hvilken distribusjon som er tiltenkt spillet, om det blir ferdigstilt.


- Moralsk forkastelig

Professor i barn og unges psykiske helse ved universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch, kaller spillet for moralsk forkastelig.

- Man må få lov å spørre om spillutviklerne selv er skadet og har psykopatiske trekk eller om fortjeneste på salg overskygger enhver etisk standard.

- Slik spillet er beskrevet må man kunne spørre om det representerer oppfordring til straffbare handlinger.

Elisabeth Staksrud, som har nye medier, medieregulering, sensur og moral panikk som spesialfelt, lar seg imidlertid ikke sjokkere.

-          Det er lite her som man ikke har sett før i en lignende eller tilsvarende form. Man dreper noen eller noe for å få fordeler eller belønning.

-          Det som er interessant her, er at det handler om jenter, sier Staksrud og utdyper:

-          Når det handler om «unge og uskyldige jenter» blir reaksjonene ofte sterkere, forteller hun videre.

Staksrud, som har doktorgrad i digital mobbing og skrevet boken «Digital mobbing», sammenligner spillet med hvordan Internett har utviklet seg til å bli en arena hvor unge tester grensene og hvor man ser etter respons og reaksjoner.

-          Ofte sitter de til slutt og føler seg mobbet på begge sidene.

Staksrud forteller også at denne typen produkter også handler om tolkning, og at mange undervurderer unge personers tolkningsevne.

-          Det typiske eksempelet er anklagene om at Barbie-dukker skaper et urealistisk kroppsideal, mens barna bare sier «men mamma, det er jo bare en dukke».

Videre påpeker hun at handlingene dine i spillet har konsekvenser.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3