Denne lille krabaten imponerer stort

Etter fem år er «Fez» endelig lansert. Ukas nedlastbare spill.

13. april 2012 15:28

(PressFire.no): I løpet av påskeferien har det kommet en del snadder vi føler for å ta tak i nå. Dessuten er det noen helt ferske digi-spill som har ankommet.

Det spillet som er aller mest spennende, er forresten tilgjengelig fra og med i dag:

«Fez» er endelig lansert, indie-yndlingen som har vært i utvikling i minst fem år. Dette plattformspillet lener seg tungt mot retro-estetikk og lar deg kontrollere en liten krabat som har evnen til å snu på spillverdenen – dermed også perspektivet, som blandes mellom 2D-grafikk og 3D-elementer.

Dette er essensielt for «Fez», for det er først ved å eksperimentere på denne måten at du løser oppgavene eller ser hvor veien går videre.

Av andre høydepunkter, kan vi trekke frem «The Splatters», «Anomaly: Warzone Earth» og «Skullgirls». Mens PlayStation Store frister blant annet med vakker sjakk, og mer «Uncharted 3».

NB! Se trailer fra «Fez» nederst i saken. 

Oppslukende «splatting»

Denne uka er det Xbox LIVE Marketplace som byr på de mest fristende godsakene, om du er på jakt etter noe nytt å spille som ikke koster all verden.

Det er veldig lett å komme med minst to anbefalinger: «Fez» og «The Splatters» (begge koster 65 kroner).

«The Splatters» er fysikkbaserte pusslerier, som kanskje kan minne litt om en «Peggle»- eller «Angry Birds»-variant, bare dypere og der du har flere strenger å spille på.

Les også: Vår anmeldelse av «The Splatters».
Se også: Trailer fra «The Splatters».

Treffsikkerhet, og lek med en tilbakespolingsknapp, er et par stikkord. Du styrer et visst antall splatters, som er seige og slimete, og skal forsøke å treffe bomber som har matchende farge. Det er en fordel å planlegge, samt sikte, før du starter med din første utskytning. For en del av de vanskeligste brettene krever en del.

I øyeblikket der du treffer disse klasene med bomber, omdannes massen til en ordentlig sausete slimgrøt – og poengene begynner å renne inn. Kil litt på tilbakespolingsknappen, gjenopplev treffpunktet igjen og igjen, og du forstår hvor utrolig vanedannende og oppslukende «The Splatters» kan være.

Spillet er nå lansert til Xbox 360, via online-butikken LIVE Marketplace, og koster 65 kroner. (En gratisdemo kan selvsagt testes først, i likhet med de andre Arcade-spillene på denne konsollen).

Deilig design

«Fez» har vært på radaren i flere år. I 2008 vant spillet prestisjefulle priser. Nå er det endelig lansert, foreløpig eksklusivt til Xbox 360.

Spillet leker bevisst med retro-grafikken sin, og allerede innledningsvis er sjansen stor for at du kan få deg et bredt glis plantet i fjeset når du stifter bekjentskap med hovedpersonen.

Det er et par spill som man nesten ikke kommer utenom, hvis en skal forsøke å finne noen sammenlignbare spill: «Echochrome» - som i høyeste grad også ber deg endre spillperspektivet. «Crush» (PSP, senere 3DS) og «Super Paper Mario» blir også hyppig nevnt som referanser med god grunn.

Men de aller fleste som har prøvd «Fez» sitter igjen med en god følelse – en som underbygger hvor flott det er (til tross for at det ser «eldgammelt og primitivt ut» på skjermbilder). Designet er dessuten vanskelig å ikke la seg imponere av, når du tenker på hvor ekstremt mye arbeid som ligger i det å få gåter og plattformdelen til å fungere i flere dimensjoner.

«Fez» er lansert til Xbox 360, via LIVE Marketplace, og koster 800 Microsoft-poeng (65 kroner). Vi i PressFire er godt i gang med vår anmeldelse av spillet. Den dukker opp snart.

Godteri-spill og slåssing

Microsoft har ikke latet seg etter påska, for det er enda mer å melde om fra onlinebutikken til deres konsoll:

«Skullgirls», et fartsfullt slåssespill i 2D, er ett eksempel.

Grafikkmessig lener det som mot det håndtegnede – med flotte animasjoner. Spillet er lansert for noen dager siden, og utvikleren har allerede forskuttert at det vil dukke opp en utvidelse som gir deg et par ekstra slåsshelter i spillet.

Se trailer fra «Skullgirls» her.

Morbid baseball og flipperspill

Like før påskelammet ringte på døra, i selskap med nypoteter og skysaus, snek «Anomaly: Warzone Earth» seg ut på Xbox LIVE Marketplace.

Dette spillet ble først lansert til pc/mac og iOS, senere også til Android.

Når spillet nå har gjort sin XBLA-debut, er det med nytt og eksklusivt innhold pakket inn. Her er det strategi som er stikkordet, og handlingen er lagt til fremtiden.

Den lille tvisten her – sammenlignet med mange andre spill i samme sjanger – er at dette er tower defense, der du er den angripende parten. Det bidrar nok til at mange kategoriserer spillet som sanntidsstrategi.

Se trailer fra «Anomaly: Warzone Earth» her.
Se trailer fra «Diabolical Pitch» her.
Se trailer fra «Pinball Arcade» her.

Vi har ikke glemt de to påsketitlene «Diabolical Pitch» (65 kroner) og «Pinball Arcade» (800 Microsoft-poeng). Førstnevnte er et Kinect-spill, der Suda 51 har medvirket, der du får prøve deg på en morbid form for baseball! «Pinball Arcade» har lisensene i orden, noe som gjør at du kan oppleve en del av de mest klassiske brettene fra flipperhistorien.

Spillet er også ute til iOS, og kommer til nær sagt alle andre plattformer snart. PS3-versjonen er interessant, for den tillater deg å spille både på PS3 og Vita. Dessverre er sistnevnte utgave av «Pinball Arcade» bare lansert i USA, mens Europa-versjonen ikke havner på PlayStation Store før om en måneds tid, har utviklerne sagt.

Ukas salg på XBLA er viet «Call of Duty», og utvidelsene som har kommet til «World at War» og «Modern Warfare 2».

Få kloa i noen gratisspill til PS3

PlayStation Store svulmer ikke like mye nå, men er du Plus-medlem så kan du laste ned det første «Silent Hill», «Shank 2» og «SHIFT 2: Unleashed» – helt gratis. (Disse spillene er dine så lenge du er medlem av PlayStation-tjenesten – og de to sistnevnte havnet på PlayStation Store i forrige uke).

Ikke glem at «I Am Alive» kom til PS3 før påsken, spillet som debuterte på Xbox 360 for en drøy måned siden.

«Pure Chess» er sluppet denne uka, et spill som har tatt mål av seg å tilby deg sjakk på en mer lekker og vakker måte enn du har sett før. Spillet koster 47 kroner for «vanlige» PS3-kunder mens Plus-folk kan få en liten rabatt de neste to ukene (37,60 kr). Dette spillet støtter også spilling på Vita, men denne versjonen lanseres først neste uke, skriver utviklerne på sine hjemmesider.

Se trailer fra «Pure Chess» her.

Har du av en eller annen grunn ikke rørt de to utvidelsene som kom til «Grand Theft Auto IV», «The Lost and Damned» og «The Ballad of Gay Tony», kan du merke deg at du nå kan laste ned disse – uten at du trenger hovedspillet. Du kan altså nyte to fullspekkede eventyr lagt til samme spillverden, men med nye folk og to ganske forskjellige historier. (Koster 129 kroner, 90 kroner for Plus-medlemmer).

NB! Hele listen over nyheter til PS3, Vita og PSP finner du på den offisielle PlayStation-bloggen.

Mer innhold til «Uncharted 3» og «Mass Effect 3»

Sony har sluppet løs en digi-versjon av «GoldenEye 007: Reloaded», som Activision lanserte i fjor. Dette er versjon som har sitt opphav i Nintendo 64-spillet «GoldenEye 007», i hvert fall i ånden. Spillet ble lagd på nytt, og kom først ut til Wii i 2010.

Året etter piffet utviklerne opp grafikken en smule – og lanserte spillet til Xbox 360 og PS3.

«Sniper Elite V2» kan demotestes, både på 360 og PS3. Fullversjonen kommer 4. mai.

En ny kartpakke til «Uncharted 3» sin flerspillerdel, med fire nye områder, er også ute denne uka. Denne koster 75 kroner. Både 360 og PS3 har fått utvidelser til «Saints Row: The Third» (kalt Special Ops Vehicle Pack, til 20 kr), og «Mass Effect 3».

BioWare har ikke vært heldige med timingen av sin nye «Mass Effect 3»-utvidelse, kalt Resurgence Multiplayer Expansion. Denne inneholder mer innhold til flerspillerdelen, og er gratis. Men denne uken kom det en patch til hovedspillet som for mange har kludret til spillet såpass mye at det ikke er mulig å starte det. Eurogamer rapporterte om dette tidligere denne uken, og BioWare bedyrer at de jobber på spreng for å fikse problemet.

Nyheter til Vita og Ubi-salg

Eier du en PlayStation Vita, kan det være verdt å merke seg at det har skjedd noe nytt i den seksjonen av PlayStation Store som er viet håndholdtkonsollen.

Først, en oppdatering pluss mer innhold til «Escape Plan». Spillet «Stardrone Extreme» er lansert – og koster cirka det samme som en flaske brus. Mer info om dette spillet leser du her.

Ikke glem at den nydelige musikken fra «Journey» nå kan kjøpes, separat, med en pris på 40 kroner. Sony pusher også Ubisoft-spill over en lav sko i sin tilbudsmeny. Blant annet «Splinter Cell: Complete Pack» (249 kroner) – der du får fem spill i denne serien, «Rainbow Six: Complete Pack» (249 kroner) – med fire «RS»-titler, pluss «HAWX 2» og «Ghost Recon 2», som også er på salg.

Gjensyn med Link og Zelda hos Nintendo

Trenger vi egentlig å skrive noe særlig om ukas «gamlis» som har funnet veien til nettbutikken på 3DS? «The Legend of Zelda» er originalspillet, gitt ut på en rekke plattformer de siste årene, som startet en hel sjanger. En evig klassiker.

«I Must Run!» er rett og slett en variant av yndlingen «Canabalt» som slippes til DSi og 3DS. Her løper du i forrykende fart og må dukke under eller hoppe over ting som ligger i veien. Det er seks forskjellige baner, og til den knappe tjuekronen det koster kan det være verd en titt, dette.

«Super Street Fighter II: The New Challengers» er dukket opp på Wiis Virtual Console-tjeneste, og er en av utallige utgaver av «Street Fighter II» - denne gangen er det med en liten håndfull ekstra slåsskjemper. Dette er Sega Mega Drive-versjonen av spillet, originalt lansert i 1994.

Spill også på 123spill!

For deg som bare vil ha en kjapp spillfiks, helt gratis, så drifter vi også 123spill.no. Her er to gode og populære spill fra den siden den siste uka:

Infectonator 2

Zombier overalt!! Som i det forrige spillet skal du spre et virus slik at alle blir til zombier, men denne gangen har du mange andre ekstrazombier i bakhånd. Avhengighetsdannende!

Super Villainy

Heseblesende action! Du må slåss mot alle de andre bad guysene over verdensherredømme. For å gjøre det må du fly rundt, komme deg unna skuddene og skyte tilbake!

Her er en trailer fra «Fez», et av ukas ubestridte spillhøydepunkt, som nå er ute til Xbox LIVE Marketplace (koster 65 kroner):

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3