Denne legenden skulle helst ikke eksistere, men dukket opp på et loft

Eneste kjente eksemplaret av en Nintendo og Sony-konsoll.

8. juli 2015 13:27

(PressFire.no): Som mange er klar over ble PlayStation i utgangspunktet født fra et feilslått samarbeid mellom Nintendo og Sony. Sony sto nemlig for lydbrikken i Super Nintendo-konsollen.

Nintendo ønsket et CD-Rom-driv til sin spillkonsoll, Super Nintendo, og innledet derfor et samarbeid med Sony. Tanken var et driv til Super Nintendo og en Sony-konsoll som spilte Super Nintendo-spill.

Men det hele skar seg da Sony-sjefen Ken Kuturagi i 1991 tok seg noen friheter og viste fram en prototype i Las Vegas uten Nintendos velsignelse.

Samarbeidet surnet fort, men Sony ble inspirert nok til å lage sin egen konsoll. Resten er historie, som det heter.

Ble funnet på et loft

Nå ser det ut til at et eksemplar av prototypene plutselig har dukket opp, og det fra svært overraskende hold – et loft i Philadelphia, USA.

Dan Diebold visste at faren hadde et gammelt konsollsystem på loftet og fikk faren til å ta et bilde av det og la det ut på Reddit.

Han visste imidlertid ikke hvilken sjeldenhet det sannsynligvis er snakk om og neste dag våknet han til massiv oppmerksomhet og full innboks med e-poster, forteller han i et intervju med Polygon.

Slik var veien fra Sony til loft

Mange har naturligvis lurt på hvordan den har havnet på et loft i Philadelphia, og det viser seg at faren hadde en jobb som kobler ham til Sony.

Han skal ha jobbet som en slags vaktmester i et selskap kalt Advanta Corporation mellom 2000 og 2009. Sjefen for selskapet, Olaf Olafsson, var en tidligere sjef for Sony Interactive Entertainment og det var i årene til Olafsson at Sony prøvde å samarbeide med Nintendo.

Da Advanta Corporation gikk konkurs fikk vaktmesteren Tierre Diebold beskjed om å ødelegge og kaste en mengde utstyr, men valgte i stedet å beholde en mengde ting.

– Han beholdt en mengde ting derfra. Faren min har masse gamle systemer og greier. Han tar vare på alt, forteller Diebold til Polygon.

Vet ikke hva som skjer med konsollen ennå

Foreløpig har de ikke klart å få liv i maskinen på grunn av en manglende strømkabel, men planen er å prøve å puste liv i maskinen. Den skal også ha en umarkert Super Nintendo-kassett og CD stående i. Ingen vet ennå hva som befinner seg på dem.

PlayStation-sjefen: - Har spilt på en

Verken Sony eller Nintendo har foreløpig kommentert maskinen spesifikt, men når teknologibloggen Engadget benytter en intervjuanledning til å nevne saken til Sony-sjefen Shuhei Yoshida minnes sjefen prototypen.

– Da jeg begynte å jobbe sammen med Ken Kuturagi i 1993 eksisterte det et system kalt Play Station som både brukte Super Nintendo-kassetter og CD-plater, forteller han og fortsetter.

– Faktisk spilte jeg noen spill på den også.

Yoshida ville imidlertid ikke bekrefte om maskinen som Diebold nå har er ekte.

– På en måte synes jeg det er morsommere å holde dette som et slags mysterium.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3