Denne dinosaurjakta er klar for Xbox

«ARK: Survival Evolved» konsolldebuterer.

10. desember 2015 13:06

(PressFire.no): Det er et halvt år siden «ARK: Survival Evolved» kom ut til pc i en uferdig «early access»-variant via Steam.

2,4 millioner dino-jegere

«ARK» følger forretningsmodellen vi har sett flere suksesshistorier spinne ut fra de siste åra:  

Et lite studio legger ut spillet sitt på Steam – et de enda ikke er helt ferdige med. Løpende feedback og ekstra finansiering blir resultatet, parallelt med at de gjør seg ferdige med jobben og forhåpentligvis klarer å styre skuta trygt i havn.

Av og til kan det resultere i at byggearbeidet tilsynelatende aldri stopper. Andre ganger tar utviklerne tilbakemeldingene til seg og gjør store forandringer i forhold til den opprinnelige planen. Det finnes også eksempler på at handelen surner, at kundene føler seg lurt og får «kjøpt-katta-i-sekken»-følelsen.

I «ARK: Survival Evolved» sitt tilfelle har «early access» gitt en formidabel plattform.

Allerede er det over 2,4 millioner kjøpere, og spillet er høyt oppe på lista over de mest populære Twitch-titlene (i skrivende stund inne på topp 20).

Et halvt års forsprang

På E3-spillmessa i Los Angeles i sommer annonserte Microsoft at de vil åpne for at slike uferdige spill skal kunne selges via Xbox.

Ordningen er kalt Xbox Game Preview.

Sony har på sin side også begynt å teste slike tjuvstarter på PlayStation denne senhøsten, blant annet med «Dungeon Defenders II».

Slippet av «ARK» til Xbox One skjer 16. desember, bekrefter utviklerne til IGN. Det ferdige spillet kommer til pc, Xbox One og PlayStation 4 i juni 2016.

Prisen blir 34,99 dollar i Xbox Preview-perioden. Cirka 20-25 dollar rimeligere enn et vanlig fullprisspill. Hva dette blir i norske kroner, er foreløpig uklart.

«ARK» har vokst betraktelig siden
tjuvstarten i juni.
(Faksimile: Steam Store).
– 

Innholdet i spillet er tredoblet

Xbox-folk som hopper på dette tilbudet slipper å betale ekstra den dagen da «ARK» formelt er sluppet, understreker Jess Rapczak i et IGN-intervju.

Det blir ingen forskjell fra pc-versjonen som i dag er i early access, sier en av grunnleggerne av Studio Wildcard.

 Målet vårt er å bringe all denne kaotiske og kreative moroa – bygging av stammer, oppdrett av dinosaurer, dino-kampene, våpnene, mekking av skjold, mat og brygging på oppskrifter, med mer – over til Xbox One-fans, uten kompromiss, forteller Rapczak.

Alt som befinner seg i pc-versjonen akkurat nå, er også med over til Xbox.

«ARK» har vært ute i «early access» i seks måneder, og mengden innhold er minst tredoblet i løpet av den perioden – samtidig som spillsystemene har modnet mye mer. Xbox Game Preview-spillerne får fordelen av alt arbeidet som er gjort, med et spill som er mye nærmere lansering enn det var da det ble gitt ut på Steam i juni.

Å ha venner på laget, er ikke dumt i
møtet med dinosaurer.
Å ha venner på laget, er ikke dumt i
møtet med dinosaurer.

Tårevått dinosaur-møte

Da «ARK» ble annonsert i mai i år, skisserte utviklerne at hele prosjektet er som et drømmeprosjekt for dem – etter å ha vokst opp med dino-eventyr både fra tegneserier, bøker, film og spill.

«Jurassic Park» ble selvsagt nevnt som inspirasjonskilde. Det ble også «Turok».

– Vi så også «The Land Before Time» gjentatte ganger med tårevåte øyne, og er ikke redde for å innrømme det, fortalte utviklerne.

Bedre enn månedskort til bussen?

«ARK» er ikke bare en actionspekka jakt på forhistoriske kjempeøgler. Minst like mye av fokuset i spillet handler om overlevelse, utforske og sanke ressurser.

Rivaliserende stammer med (online)spillere krydrer tilværelsen. Det går også an å temme dinosaurer – og kanskje ende opp med et hendig transportmiddel, hvis du havner på godfot et av dino-beistene.

Passende nok lages «ARK» med støtte for både Oculus Rift- og PlayStation VR-brillene, hvis du vil komme enda tettere på begivenhetene.

Xbox får samme innhold som pc

En av fordelene med å slippe et uferdig spill på Steam, er muligheten utviklerne har til raskt å respondere på feilmeldinger, eksperimentere eller legge til mer innhold.

Jess Rapczak sier til IGN at de ikke kommer til å holde tritt på Xbox med «den sinnsyke hyppigheten» de endrer pc-versjonen. Han forteller at de har oppdatert «ARK» 224 ganger bare på et halvår.

Likevel skal Xbox One-folk få det samme innholdet som pc-spillerne i tida fremover. Disse oppdateringene havner på Xbox senest to uker etter de har blitt lagt til via Steam, lover regissøren.

«ARK: Survival Evolved» er nå ute til pc i early access-versjon og kommer til Xbox One 16. desember, gjennom Xbox Game Preview-ordningen. Det ferdige spillet slippes i juni, til pc, PlayStation 4 og Xbox One.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3