Bryter den nye «Destiny»-utvidelsen markedsføringsloven?

21. september 2015 18:51

(PressFire.no): Med den tredje utvidelsen til storspillet «Destiny» tilfører ikke bare Bungie nytt innhold til spillet, men gjør også noen ganske store endringer.

Og selv om mange er glade for at spillet får mer innhold, er ikke alle like fornøyd med måten Bungie har løst det på spesielt de som ikke har tenkt til å kjøpe den nye utvidelsen.

Jørn Kristiansen.
Foto: privat.

Tvinges spillerne over på nye utvidelse?

En av våre lesere, Jørn Kristiansen, mener Bungie og Activision lurer kundene sine ved å ta bort innhold som før har vært inkludert i hovedspillet eller de foregående utvidelsene, og at man må kjøpe den nye utvidelsen for å få tilgang på det igjen.

Han påpeker at spillere som ikke har kjøpt den nye utvidelsen «The Taken King» plutselig ikke lenger får tilgang på såkalte Heroic Strikes-oppdrag, eller tilgang på en playlist over nivå 20. Han påpeker også at det ikke lengre er mulig å få tak i såkalt Legendary Marks for å kjøpe bedre utstyr.

Det er heller ikke lenger mulig å gjøre historie-oppdragene fra hovedspillet på høyere nivå, slik det har vært til nå.

Selve konkurransemodusen Crucible er også endret voldsomt og mesteparten av denne delen krever nå den nye utvidelsen.

Som følge av endringene til det nye oppdragsystemet, opplevde også flere i PressFire-redaksjonen at oppdrag som var tilknyttet de to foregående utvidelsene plutselig var borte.

Diskusjonen rundt «The Taken King» går også på det offisielle forumet til Bungie, hvor enkelte mener Bungie er grådige og nå går for langt.

En bruker påpeker at de tingene som nå endres eller forsvinner var den eneste grunnen til at de som ikke har den nye utvidelsen spilte spillet.

Andre skiller mellom innhold og funksjoner og påpeker at endringen er mer knyttet til funksjoner, som de mener Bungie kan endre som de vil.

Noen spillere har imidlertid tatt saken videre og har valgt å klage inn Bungie og Activision til forbrukerorganisasjonen FTC i USA.

Finn Myrstad.
(Foto: Forbrukerrådet).
Finn Myrstad.
(Foto: Forbrukerrådet).

Brudd på markedsføringsloven?

Finn Myrstad i Forbrukerrådet forteller PressFire at dette ser ut som brudd på markedsføringsloven.

– Det må settes en grense for hva som kan anses som rimelige endringer av det vi har kjøpt. Avtalevilkår som gir produsentene fri tilgang til å nedgradere eller redusere funksjonalitet er urimelige og i strid med markedsføringsloven, forteller han til PressFire og fortsetter:

– Når det brukes begreper som oppdateringer og utvidelser, vekker det berettiget forventning om at kvaliteten på blir bedre, ikke at man risikerer å sitte igjen med et dårligere produkt.

Reagerte på prisen

I sommer kom det også reaksjoner på prisen rundt den nye utvidelsen, hvor det viste seg at ekstrainnhold som vanligvis har vært forbeholdt samlerutgavene ikke var mulig å kjøre i en pakke kun med den nye utvidelsespakken.

Hvis du var ute etter bonusinnholdet, var du nødt til å kjøpe en pakke som også inneholdt hovedspillet og de to foregående pakkene.

Det finnes ikke en samlerutgave av «The Taken King»-pakken for dem som kjøpte hovedspillet og de to neste utvidelsespakkene – som noen nok vil kategorisere som de mest engasjerte og lojale kundene.

Ikke fokuser på prisen, men verdien

Det toppet seg etter et intervju med Eurogamer i juni, hvor «The Taken King»-regissøren Luke Smith ikke hadde noen gode svar på spørsmål rundt prisingen og i ettertid ble anklaget for å være ufin med journalisten.

Ifølge Smith burde man ikke fokusere på hva det koster, men verdien i hva man får. Det ble ikke godt mottatt av spillerne.

I kjølvannet av intervjuet kunngjorde Bungie at «veteran»-spillere ville få mulighet til å kjøpe en egen pakke som ga dem samlerutgaveinnholdet til «The Taken King» for 20 dollar, eller rundt 160 kroner med dagens kurs.

I skrivende stund koster «The Taken King»-utvidelsen alene 369 kroner, mens du får hele hovedspillet, de to foregående utvidelsene og «The Taken King» for 599 kroner.

De som har kjøpt hver separat eutgivelse har måttet betale rundt 1000 kroner for hovedspillet og to utvidelsespakker før de 369 kronene for «The Taken King». De som vil starte på «Destiny» nå får med andre ord muligheten til å kjøpe hovedspillet og tre utvidelser for 599 kroner.

Det har ikke lyktes PressFire å få en kommentar fra verken Activision eller Bungie.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3