(PressFire.no): Det er ved King’s College i London at eksperter har testet et enkelt dataspill i behandlingen mot schizofreni, rapporterer Dailymail.co.uk.
I den begrensede studien med tolv pasienter, som riktignok ikke har hatt en kontrollgruppe, har spillet vist seg å være svært effektivt. Ved å bruke spillet noen få ganger har nesten alle utviklet evner hvor de bedre kan kontrollere stemmene i hodet (verbale hallusinasjoner).
Kontrollere rakett

Dataspillet er koblet til en MRI-maskin som kartlegger hjerneaktivitet i sanntid og ser spesielt etter aktivitet i superior temporal gyrus – delen av hjernen som blir mest aktiv når pasienter som lider av schizofreni hører stemmer.
Når hjernedelen blir aktiv begynner en rakett å fly i været, og pasientene fikk i oppgave å utvikle mentale strategier for å raketten på jorden igjen. Ingen av pasientene skal ha fått spesifikke instruksjoner på hvordan de kunne styre raketten.
Teknikken er kjent som neurofeedback og nesten alle pasientene skal ha utviklet teknikker for å kontrollere stemmene.
- Bedre enn årevis med medisiner

Ifølge forskeren Dr Natasza Orlov klarer pasientene å kjenne når stemmene er i ferd med å starte, og har nå lært seg å bruke teknikken uten å ta i bruk MRI-maskin og spill.
Det er ifølge Orlov bedre resultater enn flere år med medisiner har klart.
- Resultatene fra piloten er forbausende siden nesten alle i en pasientgruppe har klart å kontrollere raketten og få raketten tilbake til jorden, heter det fra kollega professor Paul Allen fra Universitetet i Roehampton til Dailymail.co.uk.
Allen påpeker videre at det gjenstår mye forskning, men at pasientene selv har sagt at treningen har hjulpet dem å roe ned stemmene.
Foto: UIB - Interessant fra respektert forskergruppe

Ifølge Kenneth Hugdahl, som er professor i biologisk psykologi ved Universitetet i Bergen og har forsket på hørselshallusinasjoner ved schizofreni, er dette er en interessant studie fra en respektert forskergruppe.
- Studien benytter seg av en metode som kalles neurofeedback, som er en metode for å lære seg «å tenke vekk stemmene» når de blir plagsomme, forteller han til PressFire.
- Metoden er en variant av kognitiv terapi for å minimere negative effekter av stemmene, og har vist seg ha effekt som kompliment til tradisjonell behandling.
Likevel påpeker han at oppmøte i laboratorium for å gjennomgå treningen er en begrensing, og at det ennå er usikkert i hvor stor grad de ferdighetene pasientene tilegner seg i MRI-laboratoriet generaliserer til hverdagslivet når stemmene kommer tilbake.
- Resultatene er potensielt lovende, men det gjenstår en del før vi vet for hvilke pasienter det vil virke for, og hvor virksomt treningen er i andre situasjoner utenfor laboratoriet.
Foto: Ivan / Creative Commons