Dataspill mot schizofreni med «forbausende resultater»

Norsk forsker: - Interessant fra respektert forskergruppe.

13. februar 2018 13:26

(PressFire.no): Det er ved King’s College i London at eksperter har testet et enkelt dataspill i behandlingen mot schizofreni, rapporterer Dailymail.co.uk.

 

I den begrensede studien med tolv pasienter, som riktignok ikke har hatt en kontrollgruppe, har spillet vist seg å være svært effektivt. Ved å bruke spillet noen få ganger har nesten alle utviklet evner hvor de bedre kan kontrollere stemmene i hodet (verbale hallusinasjoner).

Kontrollere rakett

Dataspillet er koblet til en MRI-maskin som kartlegger hjerneaktivitet i sanntid og ser spesielt etter aktivitet i superior temporal gyrus – delen av hjernen som blir mest aktiv når pasienter som lider av schizofreni hører stemmer.

Når hjernedelen blir aktiv begynner en rakett å fly i været, og pasientene fikk i oppgave å utvikle mentale strategier for å raketten på jorden igjen. Ingen av pasientene skal ha fått spesifikke instruksjoner på hvordan de kunne styre raketten.

- Bedre enn årevis med medisiner

Ifølge forskeren Dr Natasza Orlov klarer pasientene å kjenne når stemmene er i ferd med å starte, og har nå lært seg å bruke teknikken uten å ta i bruk MRI-maskin og spill.

Det er ifølge Orlov bedre resultater enn flere år med medisiner har klart.

- Resultatene fra piloten er forbausende siden nesten alle i en pasientgruppe har klart å kontrollere raketten og få raketten tilbake til jorden, heter det fra kollega professor Paul Allen fra Universitetet i Roehampton til Dailymail.co.uk.

Foto: UIB

- Interessant fra respektert forskergruppe

Ifølge Kenneth Hugdahl, som er professor i biologisk psykologi ved Universitetet i Bergen og har forsket på hørselshallusinasjoner ved schizofreni, er dette er en interessant studie fra en respektert forskergruppe.

- Studien benytter seg av en metode som kalles neurofeedback, som er en metode for å lære seg «å tenke vekk stemmene» når de blir plagsomme, forteller han til PressFire.

- Metoden er en variant av kognitiv terapi for å minimere negative effekter av stemmene, og har vist seg ha effekt som kompliment til tradisjonell behandling.

Likevel påpeker han at oppmøte i laboratorium for å gjennomgå treningen er en begrensing, og at det ennå er usikkert i hvor stor grad de ferdighetene pasientene tilegner seg i MRI-laboratoriet generaliserer til hverdagslivet når stemmene kommer tilbake.

- Resultatene er potensielt lovende, men det gjenstår en del før vi vet for hvilke pasienter det vil virke for, og hvor virksomt treningen er i andre situasjoner utenfor laboratoriet. 

Foto: Ivan / Creative Commons

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3