- Dataspill kan gjøre barn mer aggressive

Svenske forskere slakter rapport fra det svenske medierådet.

13. januar 2012 10:17

(PressFire.no): I Sverige publiserte nylig det svenske medierådet en forskningsrapport om spillvold hvor de konkluderte med at voldelige dataspill ikke påvirker aggressivitet på en negativ måte hos barn.

Den konklusjonen mener forskere at er «grovt feilaktig» og et «hån mot seriøs forskning».

Det er forskere ved Karolinska institutet som nå anklager det svenske medierådet for ikke å være objektive og mener a tmajoriteten av forskningen skal ha pekte mot andre konklusjoner. Det skriver de tre forskerne i en artikkel hos svenske DN.se.

- Løper bransjens ærend

I artikkelen plukker de fra hverandre de vitenskapelige elementene i rapporten til Medierådet og anklager dem samtidig for «å løpe ærend for de med kommersielle interesser».

I forskningsrapporten til det svenske medierådet samlet de internasjonal forskning om temaet. Men tross for at majoriteten av forskningen skal ha pekte mot en sammenheng mellom aggressivitet, konkluderer medierådets rapport med at det ikke er nødvendigvis er spillene som gjør spillerne mer voldelige. De mener det like gjerne kan være at det er aggressive personer som foretrekker voldelige spill i utgangspunktet.

De oppfordrer nå det svenske medierådet til å ta oppdraget på alvor.

- Kritikken er absurd

En av forfatterne bak rapporten sier i dag til DN.se at de stiller seg helt uforstående til kritikken.

- Det virker ikke som de har lest rapporten spesielt nøye og påstår ting som vi aldri har skrevet. Vår rapport handler om hvorvidt man blir voldelig av spill, den handler ikke om man tenker aggressive tanker eller om hvordan de ulike delene av hjernen aktiviseres, sier Ulf Dalquist.

Videre påpeker han at de i rapporten viser en kobling mellom voldelige spill og aggressive personer, men at de ikke har funnet noen konkluderende fakta som beviser at man blir voldelig av spillene. Likevel sier han at de ikke utelukker helt at det kan være en sammenheng.

Det norske Medietilsynet følger med

Thomas Hepsø i det norske Medietilsynet forteller til PressFire at de nå følger med på debatten i Sverige. Han presiserer at denne type forskning er komplekst og at det egentlig ikke finnes noe enkelt ja- eller nei-svar.

Han bekrefter at de har sett rapporten fra det svenske Medierådet og at de syntes den er interessant i måten den fokuserer direkte på om man får aggressiv adferd av voldelige spill. 

Hepsø påpeker at de ser på denne typen forskning spesielt i forhold til utsatte grupper.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3