Data-Barbie kan ikke lage spill uten hjelp fra gutta

Nå trekkes boka fra markedet.

22. november 2014 17:33

(PressFire.no): Det er ikke lett å være Barbie om dagen. Denne gangen har hun tråkket i salaten i boka «Barbie: I Can Be a Computer Engineer», og skapt furoe på internetts mange hjørner. 

Les også: Moderne «Barbie» har fått strekkmerker, kviser og arr.

Behøver guttene

Selv om boka kom ut allerede i 2010 har den plutselig fått ny oppmerksomhet, da observante lesere fikk med seg et problem med boka som visstnok skulle handle om Barbies karriere innen dataprogrammering:

Hun kan ikke stort om hverken programmering eller datamaskiner, viser det seg raskt.

Boka starter med Barbies visjoner som spillutvikler. Hun tegner en hund og skaper en idé som hun viser frem til lillesøsteren Skippie. Hun spør deretter om å få prøve spillet.

Jeg skaper bare designidéene, ler Barbie.

– Jeg kommer til å behøve Brian og Stevens hjelp for å gjøre det om til et faktisk spill!

Hacker-Barbie

I hennes videre forsøk på å maile disse idéene til Brian og Steven, klarer Barbie å få et virus på både hennes egen og lillesøsterens datamaskiner, og er nok en gang avhengig av hjelp fra gutta. Denne gangen for å bli kvitt problemet.

Kvinnelige dataingeniører har kritisert Mattel for boken, og flere har bevegd seg over til Barbies Facebook for å vise frem seg selv og snakke om kvinner innen denne bransjen, som fortsatt er svært mannsdominert.

Naturligvis ble det laget humor ut av situasjonen også. «Feminist Hacker Barbie»-siden dukket opp, der man selv kan hjelpe Barbie med å bli kompetent innen feltet ved å fylle inn boksidene med mer vettig innehold eller bare gjøre de noen hakk morsommere.

Hackergruppen Anonymous hev seg også på trenden

Flere morsomme innslag finnes på twitter under hashtagen #FeministHackerBarbie.

Mattel beklager

I tillegg til Dataingeniør-Barbie inneholdt boka historien om Skuespiller-Barbie, som ikke behøvde hjelp fra noen andre for å oppnå sine mål, noe som provoserte enda mer.

Boka fikk, etter nettstormen, en hel mengde negative tilbakemeldinger på Amazonoppføringen der den var til salgs.

Mattel har etter denne ukens rabalder trukket boka fra markedet, og gått ut med en beklagelse:

Boka ble publisert i 2010, og siden den gang har vi omskapt våre Barbiebøker. Bildet av Barbie slik hun fremstår her, er ikke på linje med vår visjon for hva Barbie står for, skriver de via Barbies Facebookside.

Vi mener jenter burde bli gitt kraften og muligheten til å forstå at alt er mulig og at de befinner seg i en verden uten begrensninger. Vi beklager om boken ikke reflekterte dette. Alle Barbietitler heretter vil skrives for å inspirere jenters fantasi og fremvise en mer kraftfull Barbie-figur, bedyrer de. 

Bilder, ink. toppbilde: Faksimile fra boken «Barbie: I Can Be a Computer Engineer»

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3