Historieløs Kotick slakter EA

Activision-sjefen mener Electronic Arts håndterer studioene sine på feil måte.

27. september 2010 17:45

Den mektige Activision-sjefen, Bobby Kotick, har blitt kjent for kontroversielle utsagn. I forrige uke uttalte han at «Halo»-utvikleren Bungie sannsynligvis er den siste uavhengige utvikleren av høy kvalitet. Og nå kritiserer han måten Electronic Arts håndterer sine studioer på. Han mener at EA sliter med å få inn nye, talentfulle utviklere på grunn av måten selskapet opererer på.

Det er i et intervju med spillmagasinet Edge at Kotick nå kritiserer konkurrenten.

- Vi driver et selskap fundamentalt motsatt av EA. Når EA kjøper utviklere, blir disse EA Florida, EA Vancouver, EA New Jersey eller lignende.

- Vi har alltid sett dette på en annen måte og sagt: «Vet du hva? Vi vil at en utvikler skal ha sitt eget miljø, at de har en selvstendig visjon og at det gjør dem suksessfulle». Vi har ikke Activision-navn – det er Treyarch, Infinity Ward og Sledgehammer, sier Activision Blizzard-sjefen i intervjuet.

Videre forteller Kotick at han mener dette er eneste måten å drifte et utgiverselskap på. Utgiveren skal ifølge Activision Blizzard-sjefen fungere som et støtteapparat, for å hjelpe studioene å bli suksessfulle.

Men det kan igjen se ut som om Kotick har gjort dårlig research før han uttalte seg, på samme måte som da han nylig hevdet at Bungie er det siste uavhengige spillstudioet som står for kvalitet.

For selv om EA har skiftet navn på noen studioer i fortiden, har de også beholdt det originale navnet på en rekke studioer. Blant EA sine studioer finner vi nemlig Visceral Games («Dead Space», «Dantes Inferno»), Criterion Games («Burnout», «Need for Speed: Hot Pursuit»), DICE («Battlefield», «Mirror’s Edge»), Maxis («The Sims», «Spore») og BioWare («Dragon Age», «Mass Effect»), hvor samtlige av disse har behold både identitet og navn etter oppkjøp.

Denne rekken av studioer beviser at det ikke er en konsekvent politikk bak at EA skifter navnet på alle studioene de kjøper, slik Kotick altså påstår.

Tidligere i år viste det seg at alt ikke var rosenrødt hos den Activision-eide «Call of Duty: Modern Warfare»-utvikleren, Infinity Ward.

I en konflikt med Activision-ledelsen fikk toppsjefene Vince Zampella og Jason West sparken på dagen og saken har nå endt i retten. Zampella og West har nå startet sitt eget studio med flere Infinity Ward-avhoppere ombord, og har i tillegg alliert seg med Bobby Koticks erkefiende, Electronic Arts.

Det nye studioet til Zampella og West har fått navnet Respawn Entertainment og fungerer som et selvstendig og uavhengig studio under EA Partners-avtalen. Det vil si at det vil eie merkenavnene de i fremtiden kommer til å skape.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3