Beklaget til «CS:GO»-fansen, men fjernet den rett etterpå.

Kriminelle tiltaler og fengsel en mulighet, mener advokater.

7. juli 2016 12:31

(PressFire.no): Det har kokt på nettet i noen dager nå, etter avsløringer om at to svært populære YouTubere lenge har promotert sitt eget gamblingselskap og nettside uten å informere seerne om at de hadde økonomiske egeninteresser.

I en rekke videoer satser de to kosmetiske gjenstander i «CS:GO» for tusenvis av dollar, og skråler over å vinne. I en spesifikk video sier en av de to, Trevor Martin (eller TmarTn), at han fant nettsiden tilfeldig.

Til å begynne med var det full brannslukking, der TmarTn først la til merking på alle videoene i etterkant (og sa de alltid hadde vært sånn), så postet en video der han sa at dette ikke var nyhetsverdig – før han like greit fjernet rubbel og bit fra YouTube.

- Ingen juksing

I en pressemelding skriver advokatene til Martin at de tar sterk avstand fra påstandene om juks med vinnersjanser på CSGOLotto – noe det ikke har vært belegg for å tro.

- Det er viktig å forstå at vinnerne på CSGO Lotto er vilkårlig plukket ut av algoritmer og datakode. Oddsen for å vinne er ikke større eller mindre for noen spillere.

De sier videre at det er funksjoner bygd inn for å hindre at noen kan jukse på nettsiden, og hevder samtidig at det ikke er en gamblingside det er snakk om.

- Vi finner det svært forstyrrende at uttalelser er gjort mot selskapet og dets eiere som ikke baserer seg på fakta, og som har en mangel på forståelse av hva «gambling» er.

Dette til tross for at Martin selv har påpekt at det nettop er en gamblingside i sine videoer, og at nettsidens Steam-sider selv har sagt det samme – helt til i går.

La ut unnskyldning på YouTube

Når det kommer til aldersmerkingen av nettsiden er det flere som har kastet seg på bølgen og ment at det ikke har vært nok arbeid for å hindre mindreårige til å spille på siden.

- Dette kommer av en misforståelse av personvernreglene til nettsiden, som referer til personer under 13 år fordi nettsiden er underlagt Children’s Online Privacy Protection Act (en føderal lov som nekter nettsider å samle info om barn under 13 år, journ. anm.).

På nettsidene har riktignok personvernreglene blitt endret til å nå si 18 istedet for 13 år, men bruksvilkårene for nettsiden har alltid vært 18 år.

I en videounnskyldning lagt ut på YouTube prøver Martin å forklare hva som har skjedd.

Fjernet videoen igjen

- Min kobling til CSGO Lotto har vært åpent for innsyn siden selskapet ble startet i desember 2015. Jeg beklager til dere som ikke synes dette var klart nok, sier han i videoen.

- Jeg elsker dere alle. Jeg håper jeg får muligheten til å gjenvinne tilliten deres.

Videoen var oppe i bare noen timer før den av uvisse årsaker ble slettet igjen av Martin, men kan sees i sin helhet her.

Spørsmålet gjenstår om hvorfor han fant på en dekkhistorie om hvordan han «tilfeldigvis» fant CSGOLotto, og fikk tilbud om sponsor-deal.

Selv om alle de andre punktene er i den lovmessige gråsonen, er det liten tvil om at Konkurransetilsynet har en god sak om de bestemmer seg for å agere på dette.

- Kriminelle tiltaler en mulighet

Ifølge tre advokater, som tok til Reddit for en spørrerunde, er det stor oppstandelse også i de kretsene.

Bryce Blum fra IME Law, Ryan Morrison fra Morrison Lee og Jeff Ifrah fra Ifrah Law har alle spesialisert seg på jus innenfor spill, og mener at det kommer til å skje noe snart.

- Over 75 personer har tatt kontakt med meg med ønske om å opprette sak mot Martin, sier Morrison.

- De er i videoene hans, hvor de taper. De syntes før at dette bare var en kul video å ha, men synes nå at dette er bevis for svindel (for dem). Så om ikke mitt firma kommer til å lede saken, så vil noen andre gjøre det.

Også de andre advokatene har mottatt flere henvendelser fra folk som ønsker å opprette sak.

De er alle enige om at det i verste fall kan bli en stor greie ut av hele situasjonen, hvor påtalemyndighetene kan finne på å gjøre et eksempel ut av Martin.

- Jeg tror fengselsstraff og/eller kriminelle tiltaler er en mulighet. Statsadvokater går etter «juicy» saker som dette for å bygge karrierene sine, og dette er nettopp det.

- Tusenvis på tusenvis av barn som er lurt til å bruke pengene sine på en nettside de løy om at de eide. Det kommer til å være en stat som går all-in på dette, og det er alt som skal til. Jeg tror virkelig det.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3