(PressFire.no): En studie ved Universitetet i Victoria, USA, har funnet ut at tenåringer som spiller er mer bevisste på sine moralske valg, skriver Polygon.
- Dette var ikke resultatet jeg forventet meg. De er veldig opptatte av handlingers konsekvenser, og tenker derfor gjennom sine valg og veier konsekvensene, sier hun videre.
- Spillerne snakker om hvordan de føler seg når de gjør noe som har negative konsekvenser for folk. Det får de til å føle seg slemme, og de liker ikke å føle seg slemme. Jeg mistenker at det ikke er det samme for alle, men i alle fall for de ungdommene jeg har jobbet med.
- Etter å ha lekt seg i et spill, velger de å ikke gjøre noe som har negative konsekvenser for de folkene de treffer på.
Dr. Sanford var ukjent med spillsfæren før hun begynte studiet, men fant ut at barn som spiller ofte tar inn mer informasjon enn hva foreldrene forstår. Hun mener foreldrene er redde for at spilleventyrene tar ungene bort fra virkeligheten, men at hennes forskning viser det motsatte.
- De tenker mye på hva avgjørelsene de tar betyr. Ofte kan denne tankegangen overføres til egenskaper for videre opplæring og i arbeidslivet, sier hun.
Det er stort sett voldsomme skytespill som er i siktet når kritikken over ungdommens spillbruk hagler.
Selv disse har sine gode sider, mener Sanford.
- Disse spillene handler om så mye mer enn å springe rundt og skyte folk. Spillerne må løse problemer og legge opp strategier for å komme seg videre i spillene.
- De må samarbeide med lagmedlemmer og forstå seg på styrker og svakheter. Spillere rapporter mye mer som skjer rundt de enn det å skyte folk på måfå, sier hun.
- Det er viktig for foreldrene å snakke med barna om spillene de spiller, og prøve å forstå opplevelsene og historiene bak, hva det er som foregår i disse fantasiene, i stedet for å klumpe alle disse spillene sammen, forteller Dr. Sanford.