At dette patentet har gått ut er svært godt nytt for lastetidene i dataspill

14. desember 2015 19:45

(PressFire.no): Da Namco i 1995 slapp kjørespillet «Ridge Racer» til den da helst ferske PlayStation-konsollen, var lastetid plutselig en faktor.

CD-rom hadde kanskje mye større kapasitet, men introduserte også mye lengre lastetid enn tidligere spillkonsoller som gjerne var kassettbaserte.

«Galaxians».

Ventepølsa «Galaxians»

Namco hadde imidlertid en løsning som var like enkel som den var genial - å kjøre et lite spill mens du venter på at spillet lastes inn i konsollen.

Mens man ventet på at «Ridge Racer» (1994) ble lastet inn spilte man skyteklassikeren «Galaxians» fra Namcos arkiv og åttitallet.

De fleste spillerne er nok enige om at løsningen var genial, og den japanske spillprodusenten sikret seg like gjerne patentet. Dette er grunnen til at ikke mange spillutviklere har lagt inn lignende løsninger i sine spill.

I november gikk imidlertid patentet ut på dato, noe som er svært godt nytt for dem som ønsker å gjøre noe med lastetidene i framtiden. 

Spillutviklere har i den anledning feiret at patentet har gått ut ved å arrangere en utviklerkonkurranse for å lage små spill som kan brukes i lasteskjermer.

«Just Cause 3» har spesielt lange lastetider.
«Just Cause 3» har spesielt lange lastetider.

Fremdeles problem

Lastetider er fremdeles langt fra en saga blott, noe alle «Destiny»-spillere kan skrive under på. I teorien kan Bungie nå introdusere et lite minispill i stedet for at du må sitte og se på det samme romskipet hver gang du skal reise et sted.

Også nylig lanserte «Just Cause 3» har svært lange lastetider på konsoll – opptil flere minutter lastetider for å starte spillet og opp mot halvannet minutt hver gang du dør.

Namco var ikke først ute

For ordens skyld var det ikke Namco som først introduserte småspill mens man venter – allerede på Commodore 64 (Commandore blant kjennere) fantes «Invade-a-Load», et lastesystem hvor man kunne spille en «Space Invaders»-variant mens man ventet.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3