Apple kommenterer iPhone 5-manglene

Markedssjefen begrunner hvorfor telefonen har hverken NFC eller induksjonslading.

13. september 2012 12:50

(Macworld.no): Gårsdagens lansering av iPhone 5 bød ikke på de store overraskelsene.

I hvert fall ikke om man har fulgt med på alle ryktene i forkant. Så å si alt som var spådd på forhånd gikk i oppfyllelse. Større skjerm, ny og slankere design, kjappere ytelse, LTE, ny ladeport og bedre kamera.

Innholdsrik oppgradering til tross, iPhone 5 er ikke smartmobilen med alt det nyeste av teknologi. Den har hverken NFC eller trådløs lading, noe de fleste nyere mobiltelefoner har. Flere uttrykte sin skuffelse over det på nettet i går, men Apple har selv en forklaring på det hele.

Wall Street Journal-bloggen AllThingsD slo nemlig av en prat med markedssjef Phil Schiller etter lanseringen onsdag kveld.

Passbook > NFC

NFC, kort for Near Field Communication eller på godt norsk nærfeltskommunikasjon, gikk det lenge rykter om at ville introduseres i iPhone 5.

Det dreier seg om en kommunikasjonsprotokoll som muliggjør deling av informasjon over veldig korte avstander. Med NFC kan du bare holde telefon inn til en annen enhet med NFC-støtte for å starte sending av for eksempel bilder, musikkfiler eller kontaktinformasjonen din.

Etter hvert er tanken av NFC skal kunne brukes til mer enn bare kommunikasjon mellom telefoner, som for eksempel til å betale i butikker.

Foreløpig er ikke NFC veldig utbredt, selv om det har begynt å komme både smartmobiler og andre produkter som kan brukes med det.

For Apples del er det nok utbredelsen som er det store hinderet. Enn så lenge mener selskapet heller at den nye Passbook-appen i iOS 6 fyller behover for hva de ønsker å kjøre i det virtuelle lommebok-markedet akkurat nå.

Passbook er en applikasjon som kan brukes til å lagre alle dine bonuskort og billetter digitalt, det være seg kinobilletter, boardingkort, kuponger eller gavekort. 

Firmaer kan opprette Passbook-filer for dine billetter og andre varer og tjenester som du i neste omgang kan koble til din Passbook-app. Når du ankommer for eksempel et konsertlokale, blir billettene skannet eller registrert som om det skulle ha vært papirbilletter.

- Det er ikke klart for oss om NFC er løsningen på noe som helst problem i dag. Passbook gjør det kundene trenger, sa han til AllThingsD, og legger til at det i tillegg fungerer uten noen ekstra betalingssystemer.

 

- Induksjonslading for komplisert

Hva gjelder trådløs lading, såkalt induksjonslading, ser Apple ut til å mene at det ikke er noe mer praktisk enn lading via usb-kabel som i dag.

Dette fordi trådløse ladingssystemer krever utstyr som fremdeles må plugges i en kontakt. Nokias nye Lumia 920 kommer for eksempel med induksjonlading via en medfølgende ladeplate, og Samsung Galaxy S3 har muligheten med ekstrautstyr.

- Å måtte lage en ekstra enhet du må plugge i veggen er faktisk, i de fleste tilfeller, mer komplisert, sa Schiller til AllThingsD.

Usb-kabelen som lever i beste velgående kan plugges i de fleste steder, enten det er vanlig strømadapter, datamaskiner, ja til og med på fly.

Det at Apple har relansert ladekabelen, nå kalt i mindre utforming og under navnet Lightning, kan også tyde på at det ikke kommer med det første.

 

Må være nyttig og brukervennlig

Apple virker som forventet å ha utelatt både NFC og trådløs lading fordi de foreløpig ikke ser nytten i det. Selskapet stiller høye krav til brukervennlighet og enkelhet, og er ikke kjent for å innføre funksjoner bare fordi noen andre mener de må gjøre det.

Det er klassisk Apple-fremgangsmåte: vente på at alle skal prøve og feile for så å slå til med sin nøye gjennomtenkte løsning.

Ta iPhone-skjermen, for eksempel, som har vært samme størrelse fra 2007 frem til nå. De fem første generasjonene hadde altså 3,5-tommer skjerm, samtidig har konkurrentene bare økt skjermstørrelsene til godt over fire (og fem) tommer.

Apple har likevel vært av den oppfatning av at 3,5-tommer var perfekt, fordi man kan nå alle funksjoner på iPhone med tommelen uten å skifte grep når man holder den med en hånd.

Løsningen på dette «problemet» med iPhone 5, som nå har 4-tommers skjerm, var å øke størrelsen i høyden, men ikke bredden. Så da får Apple det brukervennlig som de vil - samtidig som man må anta at det sikkert er gjort for å holde tritt med konkurrentene også.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3