Amerikansk psykologforening ber spillbransjen skjerpe seg

Men norsk ekspert mener man ikke må forveksle.

14. august 2015 15:48

(PressFire.no): I januar 2013 satte den amerikanske psykologiforeningen APA sammen en spesialgruppe som hadde som mål å finne ut om det er en kobling mellom voldelige dataspill og voldelig adferd.

Dette kom i kjølvannet av Sandy Hook-massakren og at Barack Obama etterlyste mer forskning.

«Hatred» er et av tidenes mest voldelige spill.

– Forskningen viser kobling

Nå offentliggjør gruppen en ny rapport som konkluderer med at det finnes en kobling mellom dataspill og aggresjon.

– Forskningen viser en konsistent kobling mellom voldelige dataspill og en økt aggressiv oppførsel, aggressiv kognisjon og aggressiv påvirkning, heter det fra psykologforeningen.

I tillegg skal det ha bli funnet at voldelige dataspill reduserer såkalt prososiale holdninger, empati og følsomheten for aggresjon.

Gruppa skal være den første som har gått så bredt inn i temaet og skal ha tatt flere innfallsvinkler til forskningslitteraturen som har vært tilgjengelig.

Den nye rapporten påpeker imidlertid spesifikt at dette ikke er det samme som at personer blir voldelige av å spille dataspill.

– Det finnes ikke én riskfaktor som konsekvent leder til at en person blir aggressiv eller voldelig. I stedet er det en samling av riskfaktorer som har en tendens til å lede til aggressiv eller voldelig oppførsel.

 Forskningen vi har sett på viser at voldelige dataspill er én av disse riskfaktorene, heter det i rapporten.

Rune Mentzoni påpeker at voldsstatistikken 
har gått ned etter at spill ble populært.
Rune Mentzoni påpeker at voldsstatistikken 
har gått ned etter at spill ble populært.
 Må ikke forveksle

Postdoktor ved institutt for samfunnspsykologi ved universitetet i Bergen, Rune Mentzoni, er selv opptatt av at man her må holde tunga rett i munnen.

– Man må ikke forveksle en link mellom spillvold og aggressivitet med spillvold og faktisk voldsbruk, forteller han til PressFire.

 Det er mye som kan utløse aggresjon slik dette defineres i forskning, for eksempel å se fotballaget du heier på bomme på en opplagt målsjanse, eller å streve med å få opp et syltetøyglass med vrient lokk.

 At en slik sammenheng muligens eksisterer for voldsspill betyr ikke at dette har noen praktisk betydning for faktisk voldsbruk i samfunnet, sier Mentzoni.

 Faktisk er det indikasjoner på at voldskriminalitet i samfunnet har gått ned etter at voldelige spill har blitt populære.

Ber bransjen skjerpe seg

Likevel ber rapporten nå spillbransjen om å inkludere bedre foreldrekontroll i voldelige spill og ber sensurorganene i både USA og resten av verden om å skjerpe systemene sine for «å reflektere karakteristikken og nivået på volden i spillene».

Den amerikanske spillbransjeforeningen ESA har imidlertid ikke tenkt til å følge anbefalingen fra psykologiforeningen.

 Med tanke på APAs slagside og langvarige angrep mot dataspill er ikke denne rapporten overraskende.

 Flere profesjonelle innen medisin, forskere og retten har alle motbevist fundamentet i tesen deres, heter det i en uttalelse til spillnettstedet Polygon.

Medietilsynet vil se nærmere på rapporten

Det norske Medietilsynet har fått med seg rapporten og skal se nærmere på den, forteller de til PressFire.

– Foreløpig er det derfor litt tidlig for oss å kunne si noe konkret om konklusjonene i rapporten. 

– Det kan derimot tenkes at anbefalingene som retter seg direkte mot aldersanbefalinger på dataspill i USA (ESRB), også kan være relevante å diskutere for andre vurderingsorgan, slik som PEGI i Europa. 


Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3