Amerikansk investor: - Jeg smeltet av hvor supersøtt det var

Bergenstudio har klart det få andre norske spillutviklere har klart - hente investorpenger fra utlandet.

7. mai 2018 12:16

(PressFire.no): Det er unektelig av stor betydning for et lite norsk spillstudio når det kommer inn penger, men å få inn investorpenger fra et amerikanske investorfond – det er nesten uhørt.

Bergenske Henchman & Goon har fått til det nesten alle spillskapere ønsker, men har slitt med i Norge. Ironisk nok investerer Oljefondet stort i utenlandske spillselskaper.

Det er Altered Ventures som har spyttet inn 400 000 dollar, eller rundt 3,2 millioner kroner med dagens kurs, inn i spillet «Pode».

Norske spillutviklere har gang på gang uttrykt frustrasjon over hvor vanskelig det har vært å skaffe investorpenger for å finansiere spillutvikling her i landet.

Yngvill Hopen er daglig leder i spillstudioet Henchman & Goon.
Foto: Henchman & Goon.

Blir deleier av merkevaren

Daglig leder i Henchman & Goon, Yngvill Hopen, forteller til PressFire at avtalen betyr at Altered Ventures blir delereier av merkevaren «Pode», som nylig også kunne avsløre at «Journey»-komponisten Austin Wintory vil stå bak musikken. 

I tillegg til å bidra med finansiering skal de også bidra med tjenester som vanligvis faller inn under publisher/utgiver-rollen.

Det gjør at de kan fokusere mer på det som de ønsker.

- Selv om vi i prinsipp selv-publisher så kan vi fokusere på å lage ferdig spillet og ikke på alle de omliggende oppgavene, forteller hun og påpeker at de stiller med flere fordeler.

- Virker som norske investorer ønsker ikke spill

Ifølge Hopen er det en spesifikk strategi fra Altered Ventures at de hjelper utviklere med å unngå avtaler med publishere og investorer som tar store deler av inntektene eller selskapene.

Det Bergen-baserte spillselskapet skal ha sett på mulighetene for en norsk investor.

- Mitt inntrykk er at om det i det hele tatt er mulig å få noe så er summene så lave at det er vanskelig å få det til å strekke til.

- Generelt sett virker det som de som sitter på pengene her i landet ikke ønsker å investere i spill, eller ikke har tilstrekkelig kunnskap til å se potensialet spill har. Noe den norske spillbransjen selvsagt ønsker - og jobber med å endre på.

Mario Valle Reyes.
Foto: Privat.
Mario Valle Reyes.
Foto: Privat.

- Får ikke samme avkastning som på den tradisjonelle måten

Mario Valle Reyes fra Altered Ventures mener det ikke nødvendigvis er særnorsk at investorer ikke ser mer på spillbransjen.

- Jeg kan avsløre at dette er et fenomen som er kjent i resten av verden også. Grunnen er veldig enkel: investorene får ikke den avkastningen fra spill som når de investerer på den tradisjonelle måten, forteller han til PressFire.no og påpeker at han ikke kjenner til norske investorer spesielt.

- I tillegg finnes det mange investorer som er totalt uten kobling til bransjen. Vi har vært i bransjen i tjue år. Vi kjenner bransjen og vi har jobbet med produksjon og som utgiver av spill i mange år. Det mener jeg er til enorm hjelp.

Han mener imidlertid at deres investeringsmodell er nøkkelen, hvor de støtter spillprosjektene og ikke selskapene i seg selv.

- Det tror jeg har gjort den største forskjellen.

Han avslører også at han blitt introdusert for «Pode» da Yngvill Hopen fortalte om hvorfor hun designet spillet – fordi hun selv ikke fant spill hun ville spille.

Etter å ha prøvd spillet økte interessen umiddelbart.

- Jeg smeltet samtidig umiddelbart av hvor supersøtt det er. Balansen mellom det kule og det søte var definitivt den første faktoren som fikk meg interessert.

«Pode».

Skal inn i minimum 22 spill

Investoren avslører videre at de i løpet av de neste årene skal inn i minst 22, men at det kan øke.

- Tallet kan gå opp til det dobbelte. Det finnes er enormt med talent over hele verden, i et marked som er i vekst og utvikling. Vi prøver å støtte studioer fra over alt, på plattformer vi støtter mest – digitalt på konsoll og pc.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3