Amerikansk guvernør mener spill er en av grunnene til skolemassakre

- Du får ekstra poeng for å drepe noen som ligger på gulvet og trygler for livet sitt.

16. februar 2018 15:13

(PressFire.no): Guvernøren i den amerikanske delstaten Kentucky, Matt Bevin, gikk hardt ut mot dataspill da han var på besøk hos radiovert Leland Conway i går.

Der la han ikke skjul på at han mente voldelige medier, spesielt dataspill, hadde mye av skylda for at skolemassakre skjer i landet.

Han sier landet har fått «en kultur som hyller død».

Kommentarene kommer etter at nitten år gamle Nikolas Cruz skjøt og drepte 17 personer og skadet 14 andre på en skole i Parkland, Florida, onsdag.

- Det finnes dataspill som er merket som «for voksne», men barn spiller de som vi alle vet, og det er ingenting som hindrer barn fra å spille de. De hyller slaktingen av folk.

- Det er spill som bokstavelig talt gir deg muligheten til å tjene poeng for å gjøre det samme som disse studentene gjør på skolene, hvor du får ekstra poeng for å drepe noen som ligger på gulvet og trygler for livet sitt, sier guvenøren, uten at han nevner hvilke spill han sikter til.

Han spør videre hvorfor vi trenger spill som «oppmuntrer folk til å drepe andre folk».

- Dette er «dataspill», og de tvinges på oss under beskyttelsen av ytringsfriheten. Det er søppel, og det samme som pornografi. De gjør at folk mister synet på verdien av menneskeliv, til kvinners verdighet og til menneskelig anstendighet. Vi høster det vi har sådd, her.

Radioverten spør om guvernøren ønsker å bannlyse slike spill, eller om han bare mener foreldre bør følge mer med.

Bevin sier derimot at man må starte med at produsentene av spill, film og musikk som inneholder voldelig materiale tenker grundig over om det er noen samfunnsverdi forbundet med å lage disse produktene.

- Spør dere selv om det er noen verdi, annet enn sjokkverdi eller håpet om at dere skal tjene noen kroner på det. Til hvilken pris gjør dere dette? Til hvilken pris?

- Her er det vi vet: Det er ikke våpen som er problemet. Det er sannsynligvis færre våpen per husstand nå enn for 100 år siden. Barn slaktet ikke hverandre da, og det var lettere å få tak i våpen på den tida. Så hva er det som har endret seg? Det er samfunnet som har endret seg.

- Vi voksne må slutte å te oss som barn. Vi må gå frem og si at det som er rett er rett, og det som er galt er galt, avslutter guvernøren.

Bevin la ikke fram noen forskning som underbygger at spill skal ha en effekt på folks oppfatning av liv og død. Det er derimot gjor en del forskning på korrelasjonen mellom vold i spill og vold i det virkelige liv, der metastudier peker mot at det ikke er noen særlig påvirkning. Noen studier viser at sportsspill, ikke voldsspill, kan gi økt aggressjonsnivå.

I 2017 skapte Bevin overskrifter da han mente at vold med våpen kunne bekjempes gjennom bønn. Han ble også støttet av National Rifle Assosiation under valgkampen for å bli guvernør.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3