Alle spill som inneholder gambling får automatisk 18 års aldersmerking i Europa

Oppdatering: Har ikke tilbakevirkende kraft likevel.

18. februar 2020 14:27

OPPDATERING TIRSDAG 19:45: Medietilsynet har kontaktet PressFire og forklart at deres opprinnelige melding var feil. Det er likevel ikke tilbakevirkende kraft på den nye PEGI-regelen, og eldre spill vil dermed ikke få endret sin aldersmerking.

Under følger opprinnelig sak, minus avsnittet om tilbakevirkende kraft:

(PressFire.no): Dataspill som inneholder gambling eller «former for opplæring eller glamorisering av pengespill» vil fra nå av automatisk få 18 års anbefalt aldersgrense i Europa.

Det sier det norske Medietilsynet, som representerer Norge i det pan-europeiske aldersmerkingsorganet PEGI.

Tidligere har denne typen kategorisering bare endt i en anbefalt aldersgrense på tolv år. Medietilsynets leder Mari Velsand ønsker endringen velkommen, og sier dette vil gjelde spill som inneholder blant annet poker, blackjack og roulette.

- Å heve den anbefalte aldersgrensen er en tydelig melding til foreldre om at disse spillene ikke er egnet for de yngste.

Spillselskaper som ønsker å unngå dette vil måtte endre spillene sine innen seks måneder.

Det er riktignok viktig å påpeke at det ikke er fastsatt en obligatorisk aldersgrense på dataspill i Norge – aldersmerkingen er bare for veiledning for foreldre eller foresatte. PEGI-merkingen benyttes i 35 land i Europa.

Gambling-lignende elementer som loot crates, kortpakker eller andre «overraskelsesmekanikker» omfattes ikke av denne nye regelen. Det pågår fortsatt diskusjoner og undersøkelser for å finne ut om dette også skal betegnes som gambling.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3