- 97 prosent av spillere opplever hallusinasjoner

Norsk psykolog: - Det betyr ikke at de har psykoser.

24. mai 2016 11:42

(PressFire.no): I disse dager besøker forsker og såkalt cyberpsykolog Angelica Ortiz de Gortari Norge for å snakke som hvordan psyken vår blir påvirket av dataspill.

Etterslep i hodet

Til TV2 forteller hun at spillerne «opplever de å få hallusinasjoner i hverdagslige situasjoner hvor de ser eller hører detaljer som stammer fra et dataspill de nylig har spilt».

Ortiz de Gortari er anerkjent for å ha etablert begrepet Games Transfer Phenomena – som tar for seg fenomenet hvordan vi tar med oss opplevelsen vi har hatt etter at vi har skrudd av dataspillet.

Hun forsker ikke for å problematisere spill, men også for å få et bedre beslutningsgrunnlag ved bruk av virtuelle produkter innen helse, utdanning og underholdning, forteller hun til TV2.

2362 personer fra 78 land i alderen 18 år og oppover deltok i undersøkelsen og nesten halvparten skal ha oppgitt at kroppens reflekser påvirkes av spill og at de har opplevd å se bilder fra spill i det virkelige liv.

- Det kan sammenlignes med å gå i land etter å ha vært ute i båt. Balansen er påvirket en god stund etter.

Psykolog, forsker og spesialrådgiver, Rune A. Mentzoni

- Høres mer dramatisk ut enn det egentlig er

At spillere begynner å hallusinere, og se bilder fra spillene i det virkelige liv, høres nok for mange ganske skummelt ut.

Psykolog, forsker og spesialrådgiver for KoRus Øst, Rune Mentzoni, forteller til PressFire at det nok høres mer kontroversielt ut enn det egentlig er.

- Det blir jo ganske dramatisk når man begynner å snakke om hallusinasjoner.

Han forklarer at fenomenet hvor opplevelser «henger igjen» i kroppen etter lengre tid med stimuli ikke er forbehold dataspill, men at dataspill nok er bedre på å fremkalle effekten på grunn av det det interaktive elementet og dens potensial på sanseinntrykkene.

Ikke psykotiske

Videre påpeker han at det i denne konteksten kan virke avskrekkende når man bruker ord som «hallusinasjoner».

- Problemet er at folk flest gjerne forbinder hallusinasjoner med psykose. Og 97 prosent av gamere er ikke psykotiske, påpeker psykologen og forskeren og utdyper:

- Jeg har ikke sett noen omtale dette som farlig, eller eksempler på at disse fenomenene har gått over til å bli mer kroniske tilstander med vrangforestillinger og tilhørende endret atferd. Så nei, dette er ikke farlig, men helt vanlige opplevelser.

- Hvis jeg ikke tar helt feil vil fenomenene som beskrives best defineres som «pseudeohallusinasjoner».

- Dette vil være lignende andre hallusinasjoner, hvor en ser, hører eller lukter ting som ikke er resultat av ytre stimuli, men hvor en skjønner at det ikke er ekte.

Mentzoni forteller også at denne typen opplevelser kan komme i tiden mellom en intens spilløkt og leggetid – når en er litt trøtt.

Foto: Creative Commons / Juanjominor

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3