(PressFire.no): Da den kanadiske regjeringen i fjor innførte en oppdatert opphavsrett som gjorde Internettil-leverandører lovpålagt å dele ut informasjon om kunder som er mistenkt for å ha ulovlig lastet ned kopibeskyttet innholdt, var det neppe dette de hadde sett for seg.
Flere selskaper med tvilsomme motiver har nå, under «anti-pirater»-kappen, begynt å sende ut varsler om bøter og stevninger til vanlige folk.
Hvordan de får tak i opplysninger om hvilket innhold som er lastet ned er usikkert, men sannsynligvis tråler de torrenter for å snappe opp kanadiske IP-adresser – og får dermed tatt kontakt via Internett-leverandøren, med den nye loven i ryggen.
(Foto: CBC)
Bestemor fikk krav
- Det virker som en veldig tåpelig lov, sier 86 år gamle Christine McMillan til CBC, som fikk en e-øpost med varsel om at hun hadde lastet ulovlig ned spillet «Metro 2033».
I tillegg fikk hun beskjed om at hun kunne vente seg en bot på opp til 5000 dollar. Hun har aldri sett spillet før.
Etter en telefon til internettleverandøren sin fikk hun beskjed om at e-posten var legitim, og at det ikke var noe de kunne gjøre for å hjelpe.
- E-posten sa ikke hvor mye jeg skyldte, men bare at jeg kunne få en bot på opp til 5000 dollar om jeg ikke føyde meg, og at jeg kunne betale med én gang om jeg la inn bankkort-opplysningene mine.
Titusenvis av kanadiere skal ha mottatt lignende e-poster eller brev. Internett-leverandørene videresender bare disse, uten å gi personlig info til selskapene bak mistanken.
på denne nettsiden.
på denne nettsiden.
Svært mange berørt
- Vi hjelper kundene våre å få ut budskapet om anti-piratvirksomhet og tyveri av innhold, og hvordan dette skader dem, sier sjefen i et av disse selskapene, CANIPRE, Barry Logan.
Ordlyden i e-posten McMillan fikk bekymrer han ikke nevneverdig, ettersom den «er lovlig».
Så langt har de samlet inn over 500 000 dollar fra personer som har betalt i frykt for å bli dratt inn i retten eller større bøter. På en travel dag kan selskapet få rundt 400 telefoner, men antallet utsendte eposter er langt større.
Et mindre selskap som CBC har snakket med, TekSavvy, sender ut over fem tusen eposter hver dag.
Aldri blitt rettsak
- Det er ingen juridisk forpliktelse for personer å betale noen forlik som en rettighetsinnehaver tilbyr, sier myndighetene i en epost til CBC.
Også sikkerhetsanalytikere og advokater er svært kritiske til den nye loven, og sier at det er umulig å bevise via IP-adresser nøyaktig hvem som har gjort hva på nettet.
- Konsumentene er ikke vant til å få slike krav på noe som helst annet, sier opphavsadvokat David Fewer i organisasjonen CIPPIC.
- Det kan være krav på tusenvis av dollar, det kan være trusler om at folk blir dratt for retten, ting som er legitimt skremmende for folk. Om de sender nok skumle brev med nok krav, og nok folk får panikk eller trenger ro i sjela, da blir det verd det for selskapene (å holde på slik).
Han understreker at det aldri før har blitt en rettsak ut av dette.
Den omstridte loven skal opp til høring i løpet av 2017.