300 truet med masseselvmord etter løftebrudd

Ansatte som jobbet med Xbox-produksjonen ville hoppe i døden.

11. januar 2012 10:46

(PressFire.no): Elektronikkgiganten Foxconns virke i Kina er igjen i søkelyset, to år etter at 19 år gamle Ma Xiangqian tok livet sitt som følge av forferdelige leve- og arbeidskår i Shenzhen-provinsen.

Xiangqians død førte til at hele 12 andre også begikk selvmord i løpet av få måneder, og bare etter et massivt internasjonalt press ble lønninger og helsetilbud hevet.

Shenzhen-fabrikkens ansatte fikk for halvannet år siden en 122 prosent lønnsøkning, men måtte i tillegg signere kontrakter som krevde at de ikke kom til å begå selvmord.

Det ser ikke ut til å ha hjulpet nevneverdig for arbeiderne i de andre Foxconn-fabrikkene rundt om i landet, som produserer elektronikk for svært mange firmaer verden over, inkludert Sony, Nintendo, Apple, Dell, HP og Microsoft.

Forrige uke forsøkte omtrent 300 arbeidere ved superfabrikken i Wuhan å kreve høyere lønn for innsatsen. Dette ble avslått, og kort tid etter fikk arbeiderne som ville ha mer lønn beskjed om å enten ha seg tilbake til arbeid eller forlate jobben og motta en kompensasjonspakke.

Brøt løftet

I følge WantChina Times førte dette til at de fleste valgte å ta denne sluttpakken, og plutselig sto Foxconn i fare for å måtte punge ut til alle sammen.

Derfor bestemte ledelsen å trekke tilbake tilbudet. Ingen av de ansatte fikk pengene de hadde blitt tilbudt.

De 300 arbeidere, som jobbet på ved avdelingen som lager Xbox 360-komponenter, marsjerte opp på taket på en av fabrikkbygningene og truet med å begå masseselvmord dersom de ikke fikk pengene firmaet hadde lovt dem.

Hendelsen skjedde 2. januar og det var ikke før dagen etter at ordføreren i Wuhan, hovedstaden i Hubei-provinsen, fikk overtalt de frustrerte arbeiderne til å komme ned.

Fabrikkledelsen har de siste årene satt opp nett rundt bygningene for å fange ansatte som prøver å begå selvmord ved å hoppe – en pekepinn på hvor dårlig det står til.

Microsoft undersøkter

Etter oppstyret har Microsoft gått ut med en generell pressemelding hvor de sier at de har satt i gang en etterforskning der de vil komme til bunns i hva som har skjedd.

- Microsoft tar arbeidsforholdene i fabrikkene som produserer produktene våre veldig alvorlig, og vi undersøker dette tilfellet nå, sier de i en pressemelding.

- Vi er har en policy på rettmessig behandling og sikkerhet for de ansatte hos underleverandørene våre, og vi ser fortløpende på forholdene og tar tak i problemer når de oppstår.

På forsiden nå: Amerikansk-iransk spillutvikler dømt til døden i Iran.

(Toppbilde: AFP)

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3