22-åringen spilte «Pokémon» i kirka - nå står han i fare for å bli fengslet i over tre år for blasfemi

Samme lov felte Pussy Riot i 2012.

2. mai 2017 11:13
Sokolovsky i den aktuelle videoen.
(Bilde: YouTube)

(PressFire.no): Den populære russiske bloggeren Ruslan Sokolovsky er blitt arrestert etter å ha spilt «Pokémon GO» i den russisk-ortodokse katedralen i Yekaterinburd.

Byen er den fjerde største i landet, og katedralen er bygd på stedet hvor den siste Tsar-familien ble drept i 1918.

Sokolovsky filmet seg selv i det han spilte inne i katedrale, la det ut på sosiale medier, og står nå i fare for å bli fengslet i tre og et halvt år takket være landets blasfemi-lover.

Utfordret loven

Han sier i videoen at han bestemte seg for å spille «Pokémon GO» i kirka fordi han hadde sett nyhetsreportasjer om at folk kunne bli bøtelagt eller fengslet for å gjøre nettopp dette.

Han gjør narr av den absurde loven, og kristendom generelt, i videoen – der han sammenligner Jesus med en Pokémon. Kirken skal visstnok være en gym i spillet, altså en plass hvor du kan slåss mot andre spillere, så han er neppe den første som har spilt der.

Det tok ikke lang tid fra videoen ble lastet opp til Sokolovsky ble arrestert, siktet for å ha oppfordret til religiøst hat, som er den samme siktelsen som ble brukt for å domfelle Pussy Riot da de protesterte mot Russlands president Vladimir Putin i 2012 ved å ha en konsert i en kirke.

- Sjokkert

- Jeg mener det ikke er noen grunn til å unnskylde tiltalte fra ansvar, skal aktor i saken, ifølge en oversettelse av Reuters, ha sagt under rettsaken.

- Det er også meningsløst å gi han en bot. Jeg ber om at retten dømmer han til tre og et halvt år i fengsel.

Sokolovsky har vært under husarrest siden han ble løslatt fra varetektsfengsling i november. 22-åringen legger ikke skjul på at det har vært vanskelig.

- Jeg er sjokkert. Jeg har vært i fengsel i tre måneder, og det var inngangsporten til helvete, skal han ha sagt til retten.

- Jeg ser ikke på meg selv som en aktivist. Kanskje er jeg en idiot, men på ingen måte en ekstremist.

Domfellelse skal skje 11. mai.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3