2014 FIFA World Cup Brazil

(PressFire.no): Årets VM-sirkus i fotball blir nok sommerens største høydepunkt for mange millioner mennesker, både i sofakroken, på stadion og i Rios gater.

Det er bare synd at det offisielle spillet ikke lever helt opp til en slik ramme og mulighet.

EA Sports gjør et halvhjerta forsøk på å skildre folkelivet og stemningen rundt, men ute på banen fremstår VM-spillet som «FIFA 14».

Det gir følelsen av at Electronic Arts har hatt b- eller c-laget sitt i sving. Brasil-spillet lanseres heller ikke til PlayStation 4 og Xbox One. Bare de «gamle» konsollene.

Kjent fjes på tribunen

Nasjonalsangen ljomer utover legendariske Maracanã-stadion i Rio de Janeiro. 

Der står den samme kvinnemanekengen på tribunen. Hun har vært der i stort sett hver eneste kamp jeg har spilt.

Denne gangen, i motsetning til da Argentina ble knust i gruppespillet, har hun fått på seg en mørk parykk. I forrige runde var hun helt skalla og med noe bosnisk supporterutstyr på seg.

Svett sommer

Overflyvningsbildene, der vi før kampstart bare skal få lene oss tilbake og formelig slurpe inn brasiliansk gjestfrihet, samba og fotballglede, fremstår som en hastejobb. Enkelte av stadionene ser slurvete og håndtegnet ut.

På innsiden av arenaen er det litt bedre. Her får vi kjappe bilder av jublende fans, litt konfettidryss og forventninger.

EA har dratt på med kontrastene og skygger for å gi den rette sommerlige rammen. Men bortsett fra noen nye animasjoner ute på banen, er det lite som føles nytt.

En dansende Hodgson

Det blir aldri fullt så bra som i «2010 FIFA World Cup South Africa», som var frysninger-på-ryggen sterkt da det kom, og til og med overgikk «FIFA 10» på flere områder.

Det bygde videre på fundamentet og tilførte et sett egne innovasjoner, som ble gjenbrukt i «FIFA 11» året etter.

Sør-Afrika-spillet perfeksjonerte et allerede glimrende «FIFA» og ga oss forsmak på noen av forbedringene som skulle bli bakt inn i «FIFA 11». Innovasjonen i 2014-spillet er ikke særlig stor.

Den strekker seg til noen nye animasjoner og blant annet muligheten til å se Roy Hodgson hoppe i glede på sidelinja ved et engelsk mål – eller få innklipp av folkelivet fra storskjermen i gata et annet sted i verden når laget ditt scorer.

Norge endelig til VM igjen?

I motsetning til «Euro 2012»-utvidelsen, har årets utgave fått med seg de fleste lagene, flere enn i noe annet VM-spill, spillerne og alle offisielle stadioner i mesterskapet.

Det er et stort pluss. Produktet må føles autentisk.

«Euro»-påbygningen fra to år tilbake var omdiskutert. For selv om EM-pakka var rimelig, manglet jo nesten halvparten av spillerne til dette spillmesterskapet.

Alternativ til listehits

En egen VM-podcast er bakt inn, som alternativ til å få noen listehits slengt mot deg så fort en kamp er ferdig. Eller, mens du graver rundt i menyene på jakt etter gamle tyske landslagsdrakter du kan låse opp.

Captain your country eller Road to Rio de Janeiro, spillmodi der du kan ta hele kvaliken eller bare sluttspillet med ditt land (både lokalt og på nett) burde tilfredsstille.

Her vil du enten spille Norge til et mesterskap – og ta de gjennom hele kvaliken på mer overbevisende vis enn Drillo og Høgmo klarte.

Brasil-spillet har nok innhold. Det viktigste er med. Selv om presentasjonen virker forhastet, er det ikke særlig grunn å klage over det EA presenterer i selve spillmenyene.

Ultimate Team er borte, men du finner en VM-variant av Online Seasons.

Muligheten til å se landslaget ditt vinne VM-pokalen gjør at det er stas å ha spillet liggende i konsollen de ukene mesterskapet varer i Brasil. For mange er det mer enn nok. Helt til «FIFA 15» kommer ut i september.

Oppsummering
Positivt
Hele 203 landslag er med. Lydsporet og kommentatorer gir dybde og nok fun-facts om hver nasjon, de to-tre viktigste modiene er med.
Negativt
Hastejobb med presentasjonen. Svært få endringer sammenlignet med banespillet i «FIFA 14».
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3