– For et svik

AI-avtale for stemmeskuespillere skaper kraftige reaksjoner.

10. januar 2024 11:00

(PressFire.no): Det var i desember at streikerne i SAG-AFTRA, fagforeningen til skuespillere og andre ansatte i underholdningsindustrien i USA, endelig ble avsluttet.

Streiken har sentrert rundt arbeidsbetingelser, lønn for gjenbruk av filmer og serier på strømmeplattformer og bruk av kunstig intelligens i skuespilleryrket.

Etter 118 dager med streik stemte de ansatte for nye vilkår som blant annet gir bedre royalties for skuespillere i streaming-produksjoner og som skulle gi økt beskyttelse mot AI-replikering – og streiken ble avblåst.

Bruken av kunstig intelligens til å ersatte stemmeskuespillere var en viktig grunn til at mange fra spillbransjen streiket – men nå kommer nyheten om at SAG-AFTRA har inngått en avtale som likevel åpner opp for bruken.

Avtalen er med AI-selskapet Replica Studios og skal sette rammer for å bruke AI-stemmer som trenes opp på faktiske stemmeskuespillere.

Replica Studios gir utviklere mulighet til å legge inn AI-stemmer i spillene for en langt billigere penge enn å hyre inn faktiske skuespiller og brukes blant annet av utviklignsstudioene Crytek, Hangar 14 og Cloud Chamber.

Avtalen skal sette en basisramme for hvordan en lisens for stemmer vil kunne brukes og lønnes, men det er ikke spesifikt blitt klart hva den inneholder.

At den i det hele tatt er blitt inngått har derimot utløst sterke reaksjoner blant medlemmene.

– Hvem i helvete? Var det noen av dere som godtok dette, spør stemmeskuespiller Xander Mobus («Persona», «Smash Bros.») på Twitter.

– Jeg ble ikke fortalt at vi skulle stemme på dette. SAG-ledere, jeg ber dere så inderlig om å slutte å vende ræva til og gjøre noe som lar oss fortsette å jobbe. Dere er ikke noen som skal inngå lisenser, dere er en fagforening. Hva i helvete er det dere holder på med?

– Jeg anser meg selv som en av de største innenfor stemmeskuespill i dataspill, og ingen spurte meg om noe av dette. Ingen ba om min mening her, stemmer Elias Toufexis («Assassin's Creed», «Deus Ex», «Starfield», «Horizon», «Call of Duty») i.

– Husker dere når det var en stor streik om dette? Som i, denne greia her, akkurat denne greia, skriver Tom Schalk («SMITE», «System Shock») sarkastisk.

– For et svik. Jeg forsøkte å informere SAG-AFTRA om at de har feilet totalt i arbeidet med å gi oss AI-beskyttelse, men i stedet har de gått i seng med et AI-selskap. Ikke gi stemmen din til dette, sier Melissa Medína («Starfield», «Valorant»).

Veronica Taylor stemmelegger blant annet Ash («Pokémon»).»

– Jeg har lyst til å være en skuespiller. Jeg har ikke lyst til å selge noen noe som høres ut som meg og så få betalt. Det ødelegger jo hele poenget med kunsten og skuespillerprestasjonen når verken kunsten er skapt eller spilt, sier Chris Hackney («The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom», «Armored Core 6», «Genshin Impact», «Persona»).

SAG-AFTRA har ikke kommentert ut over pressemeldingen.


(Toppbilde: Dmitry Demidov / Pexels)

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3