Det begynner etter hvert å bli en god del år siden Lego først gjorde sitt store gjennombrudd i spillsammenheng. Det var nettopp med «Star Wars»-universet som utgangspunkt, og vi fikk en forfriskende og særs morsom gjennomgang av de tre første (og senere de tre siste) filmene.

Så kom de andre Lego-spillene som perler på en snor: «Indiana Jones», «Harry Potter», «Batman» – og snart «Pirates of the Caribbean». Men først er det altså klart for nok en «Star Wars»-runde, denne gang basert på den animerte «Clone Wars»-verdenen.

 «Clone Wars», som har fått to tv-sesonger etter at filmen ble sluppet i 2008, tar for seg klonekrigen mellom Den galaktiske republikk og separatistbevegelsen – en omfattende krig som også får stor oppmerksomhet i andre og tredje episode i filmsagaen.

 

Et salig kaos

Mange av figurene vi får møte her er de samme som dukker opp i «Star Wars»-filmene ellers, men de som har sett den animerte tv-serien har størst sjans til å dra kjensel på flest av de etter hvert mange figurene du kan velge å spille gjennom de vidt forskjellige brettene med.

Vi kastes nok en gang inn i det som etter hvert begynner å bli kjente rammer: Små, avgrensede scener bygget opp av Lego-klosser, der ofte store mengder fiender skal nedkjempes og alt mulig rart av inventar skal knuses eller bearbeides så du kan samle inn så mange mynter som mulig. Et salig kaos, med andre ord.

Men etter hvert som historien utfolder seg – du kan selv velge i hvilken rekkefølge du vil spille brettene – oppdager du at «Lego Star Wars III: The Clone Wars» er et mer omfattende og ambisiøst spill enn de tidligere «Lego Star Wars»-spillene.

Figurene kan utfylle og hjelpe hverandre i større grad enn tidligere, enten du bytter mellom de to du har valgt når du spiller alene eller samarbeider med en venn. I tillegg er noen av brettene nærmest for fattigmanns-strategispill å regne, der du må tenke noe mer taktisk på slagmarker enn det vi er vant til fra den kanten.

 

Variasjon med figurer

Noe av det som gjør spillet mest interessant, er hvordan brettene oppleves annerledes avhengig av hvilke figurer du velger å spille som. Det lønner seg helt klart å spille som en jedi eller sith om du bare vil slåss, men det er mye mer til spillet enn bare dette.

Vel så viktig er det å gå på oppdagelsesferd, der noen gjenstander bare kan manipuleres dersom du har valgt rett «klasse». For eksempel kan bare roboter påvirke noen paneler, mindre figurer kan krabbe gjennom små åpninger, og de med kraftig skyts kan sprenge opp skattekister.

Dette mangfoldet av variasjonsmuligheter gjør sitt til at du vil ha lyst til å spille mange av brettene på nytt igjen med en gang du har klart dem, for å oppleve nye hemmeligheter – men også for å samle enda flere legomynter og andre samlegjenstander.

 

Litt vanskelig

Ettersom slapstickhumoren også er jekket opp nok et nivå, sikres du også en latter med jevne mellomrom – her er humoren akkurat like bløt og umiddelbar som i tidligere legospill.

Den økte graden av variasjon er noe som mest sannsynlig vil falle i smak hos spillere i alle aldersgrupper. For de aller yngste er det imidlertid ikke sikkert at noen av de mer kompliserte brettene blir like artige utfordringer.

Litt for ofte blir du etterlatt til deg selv, uten helt å vite hva du må gjøre for å komme videre – eller hvordan du skal gjøre det. Selv for en garvet spiller var det av og til vanskelig å skjønne hva neste steg egentlig var for noe, og da er det åpenbart hakket for tøft for små «Star Wars»-eventyrere.

 

Dessuten er det ikke helt lett å riste av seg følelsen av at vi har spilt dette før, på godt og vondt. Men av og til er det ålreit med grei, gammel skuring også – så lenge utgangspunktet er bra?

«Lego Star Wars III: The Clone Wars» er nå lansert til PC, PS3, Xbox 360 (testet), PSP, Nintendo DS, Wii og 3DS.

Annonse. Diskuter denne annonsen her.

Kommentarer

På forsiden nå

top-article

Anmeldelse: Far Cry New Dawn

Mer av det samme: The Game.

Les mer

Anmeldelse: Metro Exodus

Har aldri vært sterkere.

Les mer