Madden NFL 10

Mer Madden-magi i 2010-drakt.

Det er visse ting som alltid gjentar seg selv og går igjen år etter år. I spillverdenen kalles det enkelt og greit bare EA Sports.

Deres ulike sportspill kommer ut hvert eneste år, noen ganger med helt nye funksjoner og voldsomme grafiske endringer, mens andre ganger er det kun minimale forandringer de ønsker at du skal bruke 500-600 kroner på.

Amerikansk fotball er ikke akkurat noen publikumssport i Norge. Du har en liten hard kjerne med superfans - og du har folk som setter pris på sporten og forsøker å få med seg det som skjer. «Madden 10» vil nok sannsynligvis appellere mest til disse gruppene.

I likhet med andre amerikanske sportsgrener, som baseball, bør man ha litt innsikt i regler og spilleforståelse for å kunne ha glede av det som skjer på banen.

Når man først har kommet dit kan man for bli hekta, for det er utrolig mye mer i amerikansk fotball enn en gjeng forvokste, svette karer som liker å kollidere med hverandre på en gresslette.

IMPONERENDE YTRE

«Madden NFL 10» har fått en gjennomført oppussing fra i fjor.

Spillet har aldri sett så bra ut, jeg mener dette kanskje er det EA Sports-spillet som ser aller best ut per i dag.

De har også valgt å forbedre rammene rundt presentasjonen av spillet.

Du vil se mange flere videosekvenser under spillet og det hele er bygd opp som en TV-sending.

Kommentatorene fungerer relativt bra, men dessverre er ikke stemmene til ekspertene i studio veldig bra. Mange av sekvensene er ikke spesielt godt sydd sammen og gjør at det føles noe slitsomt å se på oppsummeringene av omgangene.

Når det gjelder selve spillbarheten har de valgt å forbedre den allerede gode opplevelsen fra i fjor.

EA har gjort endringer på hvordan spillerne oppfører seg. Tidligere ble ofte angreps- og forsvarspilleren limt sammen når de kom i kontakt og taklingene så veldig animert ut. I år er dette endret totalt. Du vil nesten føle på kroppen hvordan spillerne kjemper med nebb og klør for hver eneste meter på banen.

Det er heller ikke like lett å takle spillerne i år. Gode offensive spillere har blitt flinkere til å kjempe seg ut av taklingsforsøk og bryter oftere ut av taklinger. Dette gjør at spillet føles mer uforutsigbart og det er sjelden man ser de samme animasjonene.

NY ONLINEDEL

For å hjelpe deg å stoppe dette, har EA Sports introdusert noe de kaller Pro-Tak.

Dette er et system som gjør det mulig for flere spillere å takle en spiller.

Slike gjengtaklinger vil hjelpe for å få de aller beste spillerne til å stoppe helt opp.

Angrepet kan også hjelpe til i slike situasjoner, ved å presse spilleren med ballen noen ekstra meter, og det hele ender ofte opp i en mølje - slik man ser i virkeligheten.

Når du har fått brukt litt tid med spillet og har fått kontrollen og taktikken til å sitte, er dette utrolig morsomt. I år er også onlinedelen forbedret med online co-op og online franchisemodus.

I online franchise kan du styre ditt favorittlag mot opptil 31 andre motstandere. Du kan også gjøre justeringer fra din datamaskin og det skal også komme en egen iPhone-applikasjon for dette.

For å få tilgang til online franchise må du taste inn en kode som følger med ditt eksemplar av spillet. Dessverre har det blitt noen problemer med de europeiske utgavene av spillet da en del eksemplarer mangler denne koden, inkludert min kopi av Madden.

Ved å søke litt rundt vil du finne informasjon om dette, og også hvordan du skal kontakte EA Sports for å få de til å aktivere tjenesten for deg. Alternativet er å betale ca 60 kroner via markedsplassen til din konsoll.

Dette må du sannsynligvis også gjøre om du skulle finne på å kjøpe spillet brukt en gang i fremtiden.

KJØP FLERE FERDIGHETER

Det er ikke første gang EA Sports lanserer et spill som er ufullstendig, i den forstand at for å oppleve hele spillet må du betale for tilleggstjenester.

I «Madden 10» vil du også kunne betale for alle mulige forbedringer til ditt lag.

Alt fra forbedret spillerprogresjon til mer presise rapporter fra dine speidere, er tilgjengelig om du ønsker å betale for dette.

Trenden med å holde tilbake allerede ferdige funksjoner, for så å lansere det som nedlastbart innhold dagene rundt lansering, er noe Electronic Arts er kjent for, og det er dessverre en trend jeg tror vi bare vil se mer og mer til.

Etter lanseringen av Playstation 3 og Xbox 360, har EA Sports sakte men sikkert jobbet seg frem til resultat som fungerer ganske bra. Deres første forsøk på sportspill til nestegenerasjonskonsollene var relativt middelmådige og det gikk ut over spillegleden.

De siste årene har de kommet inn i en god rytme, og som med deres fotballserie FIFA har spillene blitt bedre år etter år. For «Madden 10» er dette intet unntak. Dette er slik et amerikansk fortballspill skal være.

Som kunde er det viktig å spørre seg selv om det er verdt å hoppe på oppgraderingskarusellen.

Hvis du eier fjoråret utgave av et EA Sports-spill vil du sannsynligvis få en bedre utgave i år - men det er ikke sikkert det er noen vits å oppgradere. Det kommer litt an på hva du vektlegger.

Slik som vi også pekte på i vår anmeldelse av «Tiger Woods 10», burde man tenke seg litt om før man bestemmer seg for å kjøpe eller ikke kjøpe: Syns du antallet nyheter og forbedringer forsvarer en drøy 500-lapp?

Jeg synes «Madden 10» totalt sett føles en del bedre enn «Madden 09», selv om det ikke er revolusjonerende endringer i spillet. Dette er uten tvil amerikansk fotball på sitt beste.

Har du ikke noen av de forrige års utgaver, og har lyst til å prøve litt amerikansk fotball, er det bare å ta turen til din lokale spillforhandler og skaffe seg dette spillet med en gang.

NB! Vi har anmeldt PlayStation 3-versjonen av spillet. Du finner også «Madden 10» til Xbox 360, samt egne versjoner til PSP og Wii.

Oppsummering
Positivt
Negativt
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3