Retrohjørnet: Nintendo-Magasinet

Vi bestemte oss for å se hva magasinene skrev om i 1993.

21. oktober 2011 19:01

(Originaltittelen på denne saken var «Sony selger Nintendo-spill i Norge!»)

Joda, jeg innrømmer at tittelen på saken her bare er for å klaske dere på hysteri-rumpa. Slapp av, Sony vil ikke selge Nintendo-spill i Norge nå.

Men de har gjort det!

Det er utrolig hva en finner når en skal flytte og må stappe alt av rot og rask ned i bokser. Selv har jeg børstet støvet av en bunke NintendoMagasinet-blader jeg har hatt liggende siden tidenes morgen. Jeg tenkte det kunne være fornøyelig å se litt på hva gamle spillbladene har å tilby.

Det er november-utgaven i 1993 som kan fortelle at Sony skal begynne å gi ut Nintendo-spill her til lands. Nyhetsskribenten kan fortelle at «Elektronikk-giganten Sony har kastat seg inn på TV-spill-markedet»

Sony vil markedsføre og distributere Nintendo-spill gjennom sine egne kanaler, heter det i artikkelsnutten. Det første spillet Sony ga ut var visstnok «Super Bomberman» til SNES.

Det merkelige her er at dette er i slutten av 1993. I desember 1994 lanserte Sony PlayStation i Japan, så distribusjonen av spill til Nintendos konsoller var nok en kortvarig satsning.

Stolte på leserne

På den tiden var det ikke noe som het online-topplister eller Facebook-deling. I stedet ble highscorene sendt inn til magasinene via sneglepost. Beviset på en god tid eller poengsum ble dokumentert gjennom å ta et bilde av TV-skjermen. Her var det ikke bare vanskelig å sette opp kameraet, men blits kunne ødelegge alt – og resultatet fikk du ikke før filmrullen var fremkalt i fotobutikken!

Klikk deg inn på bildene øverst til høyre for å se Mario Kart-konkurransen NintendoMagasinet kjørte i 1993!

Ikke det at vi skulle ta det for gitt at et Nintendo-eksklusivt magasin er helt uten en grov vinkling mot selskapet, men ofte skinte det gjennom morsomme slengkommentarer og spark mot konkurrentene (ofte Sega!).

På et spørsmål fra en leser om hvorfor magasinet ikke har nevnt at SNKs NeoGeo-maskin er «dobbelt så bra» som Super Nintendo, er svaret ganske strengt.

- NeoGeo er sikkert bra for bortskjemte kakser, svarer redaktøren.

Classy!

Mangel på informasjon

At internett ikke var til stede betydde mer enn at leserne ikke kunne poste highscores. Informasjon om andre markedet utenfor Europa var det sjeldent man kom over, så når magasinet trykket et bilde av den amerikanske Super Nintendoen var det nok mange som klødde seg i hodet.

Maskinen ser helt annerledes ut enn den europeiske og japanske varianten.

 - Dere hadde tidligere et bilde av en Super Nintendo som ikke er lik den jeg har sett. Hvorfor?, spør en nysgjerrig innsender, mens en annen tror det er mer enn en kosmetisk forskjell:

 - Er den amerikanske Super Nintendoen bedre enn den vi har? Vil den noen gang komme til Norge?

Selv ikke de som skrev for bladet visste helt hva som skjedde med Nintendo og utgivelsene av spill, noe bildet ved siden her er et eksempel på! Lanseringsdatoene i bladet var ikke noe å stille klokka etter, og alle ble omtalt som «omtrentlige»!

Kanskje vi skal sette litt mer pris på hva internett gir oss i disse oppdatert-på-sekundet-dager?

Tegneserier var også viktige i de gamle bladene. Som oftes fikk vi stifte kjennskap til Mario-brødrene eller Link, i deres mer eller mindre seriøse eventyr. Det er morsomt å se at Luigi, nå omgjort til en tafatt pyse av Nintendo, er den som oftes tar styringen over en helt håpløs Mario.

Tegneseriene kunne til tider følge spillene de var basert på slavisk, noe vi for eksempel fikk se i en serie satt i «The Legend of Zelda - A Link to the Past» som gikk over et titalls utgaver av magasinet.

Selv husker jeg at jeg ikke helt likte stilen de var tegnet i – men som jeg nå ikke har noen problemer med: Typisk japansk manga-stil.


Neste uke har jeg enda en godbit fra ryktemøllen anno 1992!

Hold deg fast: Nintendo og Sony skal samarbeide om en tilleggsdel til Super Nintendo! Ryktene svirrer om at maskinen skal hete «PLAY STATION»! Sjokk, kontroverser og galskap!

Alle bildene er faksimiler fra NintendoMagasinet.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3