Denne spillspaken kan koste deg like mye som en Xbox One

5. november 2015 10:09

KØLN (PressFire.no): Xbox One Elite-kontrolleren ble annonsert på E3 i Los Angeles i juni, et tilskudd for å berike One-spillinga for den mest kresne og kvalitetsbevisste – også profesjonelle gamere, selvsagt.

Det var omtrent slik budskapet lød fra Microsoft-hold.

PressFire traff en av ingeniørene bak dette tilleggsutstyret i forbindelse med GamesCom-messa i Tyskland i høst.

Microsofts Jeremy Slocum.
(Foto: Kjetil Svensen, PressFire.no).
føles

Den kostbar

Spillspaken legger vekt på utallige variabler når det gjelder tilpasning.

Både av de fysiske spakene og knappene på selve kontrolleren, men også endring av hva disse kan gjøre under spillinga.

Xbox Elite-kontrolleren fungerer forresten ikke bare til Xbox One, men kan også brukes på en pc eller Steam Link.

Analogstikkene kan byttes ut og erstattes med nye i ulike høyder. D-paden, eller styrekrysset om du vil, kommer også i en alternativ variant med heldekkende flate og formet som en sirkel (ikke det vante korset) – noe som ifølge Jeremy Slocum gjør det enklere å få slagene til å sitte i slåssespill.

 Den nye d-paden takler «sweeps» bedre og diagonale bevegelser. Den er ypperlig til for eksempel «Killer Instinct», sier Slocum til PressFire.

Vekt og godt grep er også to stikkord det er vanskelig å komme utenom etter å ha testa Elite-kontrolleren litt. Den føles dyr, og adskillig tyngre enn en vanlig Xbox One-spake.

Et Xbox-byggesett

De to skulderknappene, RT og LT, kan justeres med en bryter bakpå.

I to alternativer:

Foretrekker du mer bevegelse og dødgang til for eksempel kjøring i «Forza Motorsport 6», eller trenger mindre av det samme og dermed kjappere respons til avtrekkerfingeren i «Halo 5», kan du lett justere utslaget.

Det kanskje mest i øyenfallende er fire «paddles» plassert bak. Små «armer» foldet inn ved hver av de to grepene, med mulighet til å programmere ulike funksjoner lagt til disse. 

Alle de nevnte bryterne kan byttes ut, det følger med et dusin utskiftbare biter – og et lite klikk fra magneter gjør denne prosessen kjapp og enkel.

En egen app lar deg i tillegg sette opp ulike profiler, der to av disse lagres på selve Elite-kontrolleren.

Velg mellom ulike typer styrekryss.
(Foto: Microsoft). 
Velg mellom ulike typer styrekryss.
(Foto: Microsoft). 
– 

Knappene vil ikke løsne

Analogstikkene er ikke lagd i plast. Det er metalldeler involvert, noe som gjør at du kjenner mindre motstand – den følelsen av knirk og litt motstand etter en velbrukt kontroller har fått støv og smuss på seg, er derfor fraværende.

Selvsagt ligger alle delene plassert i et lite byggesett i en bæreveske.

 Med så mange løse deler involvert, vil ikke disse knappene og analogstikkene bli slitte og ramle av etter hvert?

De kommer ikke til å løsne. Ikke med mindre du kaster den veggimellom, sier Jeremy Slocum til PressFire.

Programmet som lar deg endre oppsett.
(Foto: Microsoft). 

Gjør alle endringene på sparket

 Hvor lenge etter lanseringa av Xbox One begynte dere å jobbe med en ny kontroller? Og hvorfor så dere egentlig behovet?

 Allerede i prosessen med Xbox One, da vi arbeidet med mange ulike prototyper, begynte vi internt å snakke om hvordan vi kan tilrettelegge for forskjellige behov. Vi så at noen drev med «modding» eller tilpasning av Xbox One-kontrolleren.

Idéen om noe slikt har vært siden tiden før Xbox One-slippet. Senere har det vokst til å bli det vi har foran oss nå, sier Slocum. 

Med en såpass stiv pris er det selvsagt ikke alle som har råd eller interesse av en slik dings. Slocum sier oppskriftsmessig at de ikke bare har fått lovord fra den hardeste kjernen. 

Vi har sett interesse fra en hel rekke forskjellige mennesker. Selvsagt fra de profesjonelle og konkurransespillerne. Det finnes andre pro-kontrollere på markedet med noen lignende idéer, men vår samler alt i ett. Du kan gjøre alle endringene på sparket – andres løsninger handler om at du velger først og deretter bygges den spesielt for dine behov.

Hvordan kan du egentlig vite at du foretrekker høye analogstikker uten å ha prøvd dette først? spør han.

Analogstikker i ulike høyder.
(Foto: Microsoft). 

Dobler prisen

Norsk pris for denne dyre spaken starter på 1299,-. Hvis du er heldig. Enkelte forhandlere her til lands skal ha over 1500 kroner for kontrolleren (når denne en gang havner på lager, riktignok).

Det er nesten tre ganger så mye som det koster for en vanlig Xbox One-håndkontroller.

Hos enkelte store, amerikanske nettbutikker går Elite Controller i skrivende stund for cirka 2300 kroner.

Lansert, men vanskelig å få kloa i

Elite-kontrolleren er offisielt lansert i disse dager (27. oktober i USA), men Microsoft hevder lagersituasjonen hos nettbutikker i Norge nå er skrapa på grunn av stor etterspørsel.

De har heller ingen konkrete løfter å gi når det gjelder tilgjengelighet i ukene fremover.

Vi er glade for å se den enorme etterspørselen etter Xbox One Elite-kontrolleren. Vi kan dessverre ikke garantere bred tilgjengelighet før jul, men vi jobber hardt med å få flere varer til våre forhandlere, sier Microsoft Norge i en uttalelse til PressFire.

I denne E3-videoen kan du se våre inntrykk, da vi for første gang fikk prøve Xbox One Elite-kontrolleren:

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3