Nå svarer Microsoft på kritikken

Oppklarer spørsmålene rundt «always online», bruktspill og bytting av spillene dine.

7. juni 2013 01:11

(PressFire.no): Vi er bare noen få dager unna en av de største begivenhetene innen spillbransjen på over syv år.

E3 2013 er en treveis kamp mellom gigantene Microsoft, Sony og Nintendo, der de to førstnevnte for første gang skal la titusenvis av bransjefolk slå kloa i kontrollene på sine nye konsoller.

Vi fikk vårt første infodryss om PlayStation 4 i februar, mens Nintendos Wii U har vært ute siden november i fjor. Sist ute med avdukingen var Microsoft, som for et par uker siden løftet på skjørtekanten og blottet Xbox One-leggen til hysteriske masser.

Etter Xbox-avdukingen var det mye bensin som havnet på bålet.

Alltid påkoblet, alltid Kinect?

Ikke bare var fansen rasende over det overveldende fokuset fra Microsoft på alt som ikke hadde med spill å gjøre, men heller tv, film og Kinect – selv om spillene skal vises på E3, sa selskapet.

Men det var også svært mange spørsmål om hvordan bruken av konsollen ville påvirke brukerne.

Etter konferansens slutt piplet det ut info og rykter om at konsollen alltid må være koblet til internett, at spill bare kunne spilles på én konsoll og disken dermed ble ubrukelig etter du hadde installert spillet, at du ikke kunne låne bort spill, at ingen Xbox 360-spill vil fungere på konsollen og at du kanskje ikke kunne kjøpe bruktspill i butikk mer.

Men kanskje verst av alt: at kamera-og-mikrofon-komboen Kinect alltid måtte være koblet til, alltid være påslått og alltid være online.

Mye informasjon gikk på kryss og tvers i et forrykende tempo, og Microsoft selv hadde store problemer med å avkrefte eller bekrefte noe, eller å kunne fastslå ting med sikkerhet.

En kunne få inntrykk av at de rett og slett ikke var forberedt på alle disse spørsmålene.

Sånt får selv de garvede konspirasjonsteoretikere til å rynke på nesen, og reaksjonen fra fansen var ikke uventet. I en onlinekampanje vendte de seg til Sony og nærmest bønnfalte selskapet om å ikke innføre de samme begrensningene.

Forklarer det meste

Nå har Microsoft sett seg lei, og har laget en nettside som svarer på det aller meste.

Her er Xbox Ones krav, begrensninger og muligheter forklart i klartekst.

For de som ikke orker lese infosidene til Microsoft, har vi en oppsummering av de viktigste punktene her:

Kinect- og onlinekrav

-          Du vil kunne skru av Kinect-sensoren helt. Du kan også sette den i en «pause»-modus, der den bare vil lytte etter kommandoer. Microsoft påpeker at den aldri vil ta opp kommunikasjon fra noen.

-          Du trenger ikke bruke Kinect for å navigere i menyer. Du kan bruke håndkontrolleren, en fjernkontroll eller en mobil/tablet (SmartGlass).

-          Du må installere alle spill til konsollen din for at de skal kunne spilles. Deretter trenger du ikke disken mer, og du kan logge deg inn på en hvilken som helst Xbox One (for eksempel en venn sin maskin) og spille alle spillene dine der.

-          Opp til ti brukere/familiemedlemmer kan ha profiler på én Xbox One, og alle kan spille spillene som er installert på den konsollen, på en hvilken som helst konsoll. Altså kan de andre som har en profil på samme konsoll som deg dra til en venn og spille et spill som er installert av deg.

-          Du må være online én gang hvert døgn for å bruke konsollen, og:

-          Du må være online én gang hver TIME dersom du er logget inn på kontoen din og spiller et av dine spill hos en venn.

-          Om du ikke er online innenfor disse kravene vil du ikke kunne spille noe på konsollen før du er tilkoblet igjen. Spillfunksjonaliteten blokkeres, inkludert muligheten til å spille spill som ikke er online eller har multiplayer. Du vil derimot kunne fortsette å se film og tv på konsollen.

Bytte, salg og gaver

-          Du kan gi bort spill til vennene dine, men de må ha vært på vennelisten din i minimum 30 dager og hvert spill kan bare bytte eier én gang. Vi regner med det er en slags overføring av rettighetene til spillet via internett på gang. Dette vil ikke koste noe.

-          Du kan bytte inn dine brukte spill på butikker som har et samarbeid med Microsoft, som ikke vil legge noe ekstra på prisen for et bruktspill. Du kan ikke lenger spille spillet på din maskin, selv om du hadde installert det der før du bytta tilbake spillet, men:

-          Microsoft lar tredjepartsutviklere selv bestemme om du skal kunne bytte inn dine brukte spill. Det betyr at f.eks. Ubisoft, Activision eller EA i en tenkt situasjon kan skru av muligheten til å bytte eller gi bort spill som de selv vil.

Hvilke tanker har du om disse oppklaringene til Microsoft?

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3