Kriminelle i kaninkostymer og voldelig omgang med kjempedildoer

«Saints Row: The Third» sparer definitivt ikke på konfekten.

11. juni 2011 11:36

LOS ANGELES (PressFire.no): Den mest lattermilde presentasjonen under E3-spillmessen, sto folka bak «Saints Row: The Third» for. Uten tvil. Journalistene i salen hoiet og skrek, lo slik at noen helt sikkert holdt på å tisse på seg – og det ble observert opptil flere fist pumps i løpet av demonstrasjonen.

Det vi fikk se fra utviklerne i Volition mangler sidestykke sammenlignet med de andre spillene vi har sett i løpet av en hektisk uke i Los Angeles.

Sandkassespillet har levd litt i skyggen av storebror «Grand Theft Auto». Denne høsten kan «Saints Row» overraske, for dette virker mer enn bare lovende. Utviklerne bak spillet demonstrerte både åpen verden-aspektet og tok oss med inn i et av oppdragene.

NB! Se E3-trailer fra «Saints Row: The Third» nederst.

Kraftig forbedret grafikk

De to første spillene i «Saints Row»-serien var sjarmerende forsøk på å skape et slags parallelt univers til «GTA»-serien. Litt løsere i snippen, med mer humor – men spillmekanismene og oppdragsstrukturen var omtrent den samme.

Det første som slår oss når «Saints Row: The Third» blir presentert, er at denne serien omsider har funnet sitt rette element. Stilen er litt mer tegneserieaktig, og det er alltid noe morsomt å se og gjøre rundt neste hjørne om du lar fantasien få utløp.

Grafikken er kraftig forbedret. Det ser virkelig lekkert ut, noe som gjør at «GTA»-skaperne har all mulig grunn til å skjelve litt i buksene over hva konkurrenten har fått ut av åpen verden-spillformelen.

Den nye byen Steelport er inspirert av Chicago. Utviklerne i Volition forteller at målet med «Saints Row: The Third» har vært å skape en sandkassespillopplevelse der alt er dynamisk, altså fritt for skriptede sekvenser – der du skal få friheten til å gjøre akkurat hva du vil. Vi ser hvordan uskyldige forbipasserende blir ofre for noen wrestlinginspirerte nærkampkomboer - og selvsagt; et skikkelig balleslag som får den fornærmede til å knele sammen i smerte.

- Og som om det ikke var nok, gir vi deg muligheten til å angripe hjemløse med en gigantisk, lilla dildo, forteller spillskaperne mens livedemonstrasjonen fra spillet ruller videre.

Akkurat når man kanskje kunne mistenke at det ikke kunne bli mer over the top, får vi se The Apocafist i aksjon. En boksehanske på størrelse med en liten el-bil, som sørger for at du kan mose forbipasserende til en slik grad at det bare ligger igjen en skvett ketchup på fortauet.

Vil du løpe rundt kliss naken?

The Saints, banden du er en del av, er celebriteter som hyppig blir stanset på gaten for å signere autografer. De figurerer på reklameplakater og har fått sitt eget energidrikkmerke. I stedet for å la deg starte på bunnen av en karrierestige, lar Volition deg i stedet begynne mens du er på topp.

- Som en Saint lar vi deg få alle frynsegodene det medfører å være lederen av en kriminell eliteorganisasjon. Du skal kunne føle deg som en bad ass – og spille som en også.  

Luchadores, en gjeng med meksikanske skurker kledd i wrestlingkostymer, kontrollerer akkurat denne delen av Steelport. Vi får demonstrert hva slags strenger du har å spille på når det gjelder oppgjør mot slike. Enten kan du bruke konvensjonelle skytevåpen, eller hva med å kalle inn luftforsterkninger som gjør jobben for deg? Tank Mayhem er minst like morsomt. Her får vi demonstrert et av sideoppdragene der målet er å forvolde mest mulig ødeleggelse. I en stridsvogn ommøblerer du effektivt. Penger og respekt (XP) er gevinsten.

Utviklerne stresset at mye i spillet skal la deg velge. Du skal ha handlefrihet også når det gjelder å utforme hvordan din spillfigur skal se ut.

- Vil du for eksempel kle deg ut som en astronaut eller ha på deg et loddent dyrekostyme? Det er opp til deg. I Let’s Pretend, en av de mange klesbutikkene i Steelport der du kan kjøpe kostymer; alt fra pirat- eller cowgirl-antrekk til gimp-utrustninger. Om du foretrekker, kan du selvsagt også velge å løpe rundt kliss naken.

Jetfly og støvsugere på fire hjul

Kjøreaspektet ved slike åpen verden-spill er ofte et kritisk punkt. Enten føles det ikke morsomt nok, eller så er det forbundet med tekniske eller kontrollrelaterte problemer.

Utviklerne fortalte oss at man har bygd om fysikkmotoren, og fokusert på at kjøreopplevelsen skal være rask - og gi deg følelsen av flyt.

- Vi tilbyr et bredt spekter av transportmidler i spillet, som en Vertical Take off and Landing Jet (VTOL) som er utstyrt med laservåpen og missiler. Du kan også bytte mellom hover- og jet-mode med ett knappetrykk.

Vi ser hvordan en gruppe banditter blir grillet med denne laseren, og fikk en luftig tur over Steelport som virkelig gir «Saints Row: The Third» litt krydder sammenlignet med andre spill i samme sjanger. Og det så virkelig imponerende ut!

- Det er ingenting som matcher en pilot med et piratkostyme som styrer et kampfly, det er noe av den latterlige moroa du finner i dette spillet, forteller utviklerne.

Vi fikk også se eksempler på et par av firhjulingene du kan ramle over i Steelport, som for eksempel en bil med en massiv støvsuger plassert på lasteplanet. Her kan du velge å støvsuge gatene for folk – og etterpå skyte de ut som menneskelige kanonkuler. I co-op-modusen kan du og din partner også bruke dette som alternativt transportmiddel. Om du hopper i denne støvsugerkanonen, kan du effektivt komme deg til en annen del av byen – og utløse en fallskjerm om du vil ha en myk landing.

Bankran med luftig exit

Dette konkluderte åpen verden-aspektet ved presentasjonen. På tampen fikk vi se ett av hovedoppdragene i «historiedelen» – der målet er å begå et spektakulært, maskert bankran. Det er mye fokus på historie, med god dialog og plenty filmsekvenser før vi kommer skikkelig inn i handlingen. 

Det The Saints ikke vet, er at banken eies av en rivaliserende gjeng. Det åpner for noen spektakulære øyeblikk – og det er nettopp det vi blir vitne til. Skuddvekslingene slipper vi vente særlig lenge på.

Vår mann, sammen med sine medsammensvorne, beveger seg til slutt opp på taket der et helikopter er klar til å hente bankhvelvet (!) – og sørge for en luftig exit mens det mer og mer utkrystalliserer seg et inferno under oss.

Det er en underdrivelse å si at «Saints Row: The Third» er over the top. Spillet fikk journalistene i salen til å gapskratte, applaudere og fnise som skolejenter – det ene helsprø øyeblikket avløste det andre.

Utforskning i åpen verden-spill kan ofte fortone seg monotont og kjedelig, spesielt om utviklerene av denne typen titler ikke har lagd nok innhold. I det tredje Saints Row har Volition utrustet verdenen med så mye moro man kan gjøre at dette neppe blir et problem. Den nye spillmotoren sørger dessuten for at dette er det peneste åpen verden-spillet til nå.

Vi gleder oss enormt mye til å besøke Steelport til høsten etter dette, for denne E3-demonstrasjonen var en av de aller heftigste PressFire var til stede på.

«Saints Row: The Third» lanseres til PlayStation 3, PC og Xbox 360 den 18. november, tre dager etter USA.


Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3