Anti-pirattiltak på Xbox 360 kan være ulovlig

Forbrukerrådet er skeptisk til Microsofts anti-pirat-strategi.

18. november 2009 11:50

I forrige uke skrev vi om Microsofts storoffensiv for å få bukt med piratkopieringsproblemet på Xbox 360.

Der het det at alle som hadde modifisert Xbox 360en sin risikerte å få maskinen sin sperret fra onlinetjenesten Xbox LIVE.

Det har den siste tiden kommet frem opplysninger om at Microsoft også fjerner funksjoner fra selve Xbox 360-maskinen. Man risikerer å miste muligheten til å installere spill på harddisken, men også muligheten til å spille visse videofilformater. Dermed fjerner Microsoft funksjoner forbrukeren faktisk har betalt for. Det ironiske er at også spill man har kjøpt fullt lovlig vil bli utilgjengelige på harddisken.

Er det Microsoft gjør, i sin jakt på de som sitter med modifiserte konsoller og benytter seg av illegale spillkopier, på kant med norsk lov?

Tja, sier Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet til PressFire.no.

Nei, sier Microsoft, som legger til at de vil se på saken på nytt dersom det viser seg at de opererer i gråsonen eller på kant med norsk lov.

Nei, sier Microsoft, som legger til at de vil se på saken på nytt dersom det viser seg at de opererer i gråsonen eller på kant med norsk lov.

FRUSTRERTE BRUKERE

Vi har mottatt flere eposter fra frustrerte lesere den siste tiden, som mener aksjonen kan være i strid med norsk lov.

Det er nok av norske forumbrukere som den seneste tiden har delt sine synspunkter rundt Microsofts anti-piratstrategi:

- Det er kriminelt å ta bort features fra vår hardware på den måten, og spesielt urimelig siden det også er slik når man bruker originalspill.

- Mange «pirater» kjøper jo masse spill og Downloadable Content etc. Kan ikke skjønne at de straffer sine beste kunder på denne måten, skriver for eksempel martinsen222, på forumet hos modnet.no.

Forumbrukeren henviser til at det fjernes funksjoner som hører til selve spillkonsollen om man blir fersket som spillpirat.

- I tillegg fjerner Microsoft muligheten til å installere spill på harddisken fra konsollen, og også muligheten til å spille spill som allerede er installert på harddisken. Også med originaldisker! skriver martinsen222 videre.

I Norge eier man produktet man kjøper, og har dermed sin fulle rett til å gjøre hva en vil med maskinen. Også modifisere den.

Spørsmålet er hvor tungt Microsofts brukeravtale for LIVE veier opp mot norsk lov og Forbrukerrådets retningslinjer.

- Etter loven er det ingen begrensninger for hva man kan gjøre med selve konsollen, den har man kjøpt og eier fullt og helt, sier Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet til PressFire.no, men påpeker samtidig at det er en utfordring når det er snakk om piratkopiering.

- Utfordringene oppstår når kundenes behov tilsynelatende ikke er i takt med tilbyderens behov, som for eksempel det å kunne fremstille sikkerhetskopier av innholdet man benytter på konsollen. En slik rett hjemles også i åndsverkloven, fortsetter han.

KOMPLISERT BRUKERAVTALE ER PROBLEMATISK

Country Manager Tony Renstrøm fra Microsoft bekrefter overfor PressFire.no at «det er tilfelle at muligheten til å installere spill ikke lenger fungerer om du blir bannet», men at grunnen skyldes at «Xboxen ikke lenger skal gis mulighet til å lage godkjent innhold» og at det finnes mer informasjon om dette på http://www.xbox.com/en-US/consoleban.

I dokumentet forklares det at når en maskin er blitt sperret vil den ikke kunne fungere i et «Xbox-økosystem» fordi maskinen ikke kan lage lagrede spillfiler eller profiler som kan kjennes igjen av andre Xbox 360-maskiner lengre, og derfor kan man heller ikke lagre spill og visse videofiler på harddisken.

Renstrøm mener også at det er deres fulle rett til å forandre på tilbudene til kunden dersom kunden bryter regelverket han eller hun har godkjent ved kjøpet av Xbox LIVE-abonnementet.

- Vi mener at dette er i henhold til forbrukeravtalen kunden godtar når de kjøper konsollen og Xbox LIVE-abonnementet. Dette er ikke et problem med mindre brukeren kobler seg opp på nettet, da vil konsollen fungere som før.

- Vi har selvfølgelig hatt advokater på dette og mener dermed vi holder oss innenfor regelverket, men skulle Forbrukerrådet komme til en annen konklusjon, så må vi ta opp dialogen med Forbrukerrådet for å finne en løsning, sier Tony Renstrøm til PressFire.

Nortvedt mener det ikke er så lett. Han er kritisk til måten Microsoft presenterer bestemmelsene sine på, og etterpå jakter ned pirater ved å peke på de reglene selskapet har nedfelt i et langt dokument det kan være vanskelig å sette seg inn i.

- Man kan ikke peke på et juridisk dokument på 13 sider, oversatt fra engelsk, og regne med at alle som bruker Xbox LIVE kan sies å gyldig ha inngått en avtale med akkurat disse betingelsene, forteller Thomas Nortvedt.

- Og da blir det etter vårt syn en utfordring å sette grensene for hvordan denne toveiskommunikasjonen skal kunne brukes, uten at man kommer i konflikt med det regelverket som regulerer slike forhold.

- I det hele tatt fungerer slike brukeravtaler dårlig for å regulere forholdet mellom kjøper og selger, noe som også kommer frem i en undersøkelse Forbrukerrådet nylig publiserte, sier Thomas Nortvedt til PressFire.no.

- Det er likevel slik at dette må gjøres med måte, og med det mener jeg at tiltakene må stå i forhold til det de ønsker å oppnå. Slik som du beskriver utførelsen her, virker det som om det legges inn et «straffeelement» i oppgraderingen, og det synes jeg ikke høres verken spesielt kundevennlig eller langsiktig ut, sier han.

- Kan dette anti-pirat-tiltaket fra Microsoft være lovstridig i Norge?

- Etter Forbrukerrådets mening skal det mye til for at man ensidig kan endre vilkårene i en avtale. Flere og flere plattformer går over til toveiskommunikasjon, noe som i utgangspunktet er et teknisk fremskritt, men som også åpner for muligheter leverandørene tidligere ikke hadde, sier Nortvedt.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3