Sony på kanten av stupet?

Har fått nedgradert kredittgrense, gir opp OLED-satsing og går med gigantunderskudd - for fjerde år på rad.

7. februar 2012 17:30

(PressFire.no): Det er gått nye tre måneder, og Sony har igjen lagt ut sine finanstall. Vi som er statistikk-junkier vet å sette pris på sånt – selv om tallene som leveres ikke er oppløftende.

De to japanske konsollprodusentene ser ut til å gå på langt større smeller enn de først hadde antatt, men der Nintendo sier de vil gå 4,9 milliarder kroner i rødt ser det ut til at Sony vil få enda hardere juling i pungen.

Selskapet annonserte allerede for tre måneder siden at det kom til å bli minustall å finne, men for aksjeeierne er det en urovekkende utvikling som har funnet sted den siste tiden.

Consumer Products & Services-avdelingen, som håndterer alt av TV-er, hjemmeelektronikk, kameraer og PlayStation-produkter tapte ytterligere 6,5 milliarder kroner de siste tre månedene, noe som nå betyr at avdelingen hittil i år har gått 9 milliarder i minus siden finansåret startet i april 2011.

Legger ned OLED-satsning

I tillegg har Sony solgt alle andelene sine i S-LCD til Samsung for 5,5 milliarder kroner, men dette salget er ikke tatt med i denne finansrapporten ettersom det skjedde over nyttår.

Fingrene hyttes som vanlig til valutaendringer (den japanske Yen-en står sterkt mot amerikanske dollar og euro), men også prisnedgangen på PS3 får deler av skylda, samt et sviktende TV-salg og vanvittige summer tapt i aksjeinvesteringer.

TV-delen av Sony har lenge vært et pengesluk, og store summer er satt av for å prøve å få den på rett kjøl igjen, men samtidig blir det også kuttet kraftig i investeringene som går den veien.

For eksempel har Sony bestemt seg for å kutte ut OLED-utviklingen fullstendig.

Det er ikke bare forferdelige tall å hente innad i selskapet, dog. Både musikk- og film-avdelingene har så langt gått i pluss i år, mens finansavdelingen (Sony selger blant annet forsikringer) går så det griner.

Til sammen har de tre stått for 11 milliarder kroner inn i kassa.

Ikke pene tall

Men utgiftene er langt større enn inntektene ser det ut til, for det spås ytterlig nedgang for elektronikkgiganten.

Les mer: Du kan lese hele finansrapporten til Sony her.

I forrige rapport mente Sony selv at det totale tapet for finansåret 2011 ville ende opp på omtrent 6,51 milliarder kroner – ned hele 10,85 millarder fra rapporten før den – men nå ser det sannelig ut til at det blir enda dystrere tall når 31. mars er kommet og gått.

Sony anslår nå at de vil tape utrolige 16,7 milliarder kroner i 2011.

Dette vil i så fall være dårlige nyheter for selskapet, som da vil levere svært røde tall for fjerde året på rad – til sammen over 47 milliarder kroner på feil side av streken i løpet av de fire årene.

Sonys nye president, Kaz Hirai, som tidligere ledet PlayStation-avdelingen, innrømmer at jobben fremover blir hard. Samtidig påpeker han at selskapet må belage seg på at det er harde tider i vente.

- Vi må stålsette oss og være realistiske, sier Hirai til The Wall Street Journal.

- Ikke alle innser det enda, men jeg tror de fleste begynner å skjønne at om vi ikke snur trenden, så er vi i skikkelig trøbbel.

De dårlige tallene kommer rett etter at Moody’s Investors Service, en av de tre største aksjekredittanalyseselskapene (phew!), nedgraderte kredittverdigheten til Sony og stemplet utsiktene som «negative».

Bloomberg rapporterer om at dette skyldes manglende tro på at selskapet skal greie å stable den blødende TV-satsningen sin på beina igjen.

Samtidig har aksjene deres stupt de siste to årene og ligger nå på samme nivå som for nesten tjue år siden, i 1993.

Salgstall for PlayStation

Sony har også gått ut med salgstallene til sine PlayStation-produkter. PlayStation 3 har nå solgt 62 millioner konsoller siden lanseringen i 2006, mens PSP ligger på 78 millioner.

PlayStation 2 nekter å dø ut, og det har siden april blitt solgt ytterlige 3,5 millioner PS2-maskiner – noe som gjør at den fortsatt kan kalles den mestselgende konsollen noensinne med rundt 157 millioner.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3