Snuser du på nytt spilltastatur?

Vi ser på ti kandidater.

18. april 2015 13:48

(Pcworld.no): Et godt tastatur er kanskje ikke fullt like viktig som en god mus, men det er jammen ikke dumt å ha et likevel.

Og tastaturer er et område som har hatt en ganske spennende utvikling de siste årene – i alle fall om du er på jakt etter et spilltastatur eller et litt annerledes kontortastatur.

Vanlige tastaturer til kontor- eller hjemmebruk er egentlig ganske mye det samme som de var for både 15 og 20 år siden.

Du har taster liggende over et gummimembran som igjen ligger over et kretskort med følere. I det du trykker en tast helt ned vil gummiknotten under tasten, og som har en liten metallbit eller leder på seg, treffe kretskortet og tasteslaget ditt er registrert.

Stort enklere kan det nesten ikke gjøres. Og slik har det vært gjort lenge.

Gammel teknologi i ny innpakning

De siste årene har imidlertid en rekke produsenter hentet frem litt gammel teknologi, i form av mekaniske brytere.

Forskjellige typer mekaniske brytere var mye utbredt i pc-ens barndom, og fortsatt er det en del som sverger til tastaturene fra den gang, koblet til pc-en via forskjellige adaptere. Så solide kan nemlig mekaniske tastaturer være.

Det er først og fremst spillutstyrsprodusentene som har hentet frem de mekaniske bryterne igjen, i jakten på bedre ytelse og presisjon – og så klart for å kunne tilby gamere noe nytt å bruke pengene på.

I starten gikk det omtrent utelukkende i klassiske Cherry MX-brytere, en brytertype som har vært med oss i mange år, men da mest i tastaturer for spesielt interesserte.

I det siste har det imidlertid dukket opp flere alternativer til Cherrys brytere. Mest utbredt er brytere fra kinesiske Kailh, som har benyttet seg av at Cherrys patenter på de mekaniske bryterne har gått ut.

Kailh-bryterne er mer eller mindre rene kopier av Cherrys MX-brytere. På papiret er det en god ting. Gode brytere til en rimeligere pris.

Vi ser gjennom ti tastaturer med forskjellige egenskaper for å veilede deg.

 

Logitech G710+ er et av våre absolutte favorittastaturer. I typisk Logitech-stil er byggekvaliteten upåklagelig, samtidig som det ser tøft ut. Logitech har valgt Cherry MX Brown til G710+, en meget behagelig bryter som byr på en herlig kombinasjon og alvor og moro. Her har du et tastatur som er godt egnet både til spill og til jobb.

Bortsett fra brytervalget er dette et ganske typisk spilltastatur. Her har du programmerbare taster, en egen bryter for å deaktive «Windows»-tasten, så slipper du å bli kastet tilbake til Windows-skrivebordet når du spiller, justerbare lys og barsk design.

Cherry MX Brown er i utgangspunktet en relativt stillegående bryter, om du bruker den riktig. Logitech har imidlertid gjort sitt for å få den enda mer stillegående, ved å plassere små gummiringer rundt stammen på hver tast. Skulle du bunne ut tasten vil demperringen hindre alt for tydelige «klakk» fra tastaturet.

Logitech G710+ selges til ganske så varierende priser i norske nettbutikker, men leter du riktig sted kan du finne det til omtrent 1.100 kroner. Da får du mye tastatur for pengene, og G710+ er rimeligere enn flere av tastaturene vi ikke har likt på langt nær like godt.

Les hele testen av Logitech G810+ Mechanical Gaming Keyboard her.

Turtle Beach Impact 700

Pris: Fra ca kr 1.400 inkl. mva.
Pluss: Ingen drivere. Supre brytere. Behagelig og raskt. Enkel design.
Minus: Ingen håndleddsstøtte. Prisen!

Det er mye å like med Turtle Beach Impact 700. Det er enkelt og funksjonelt. Tasteresponsen og følelsen er akkurat slik vi liker den. I tillegg er designen enkel og ganske fin. I det hele tatt et flott tastatur både til spill og til jobb – og kanskje spesielt det siste.

Dessverre er det ting som trekker ned. Impact 700 lider litt av den samme «tabben» som Qpad MK-70. Det følger nemlig ikke med noen håndleddsstøtte. Det gjør i alle fall at vi blir litt mer slitne i håndleddene når vi sitter lenge ved pc-en. Spesielt når vi skriver lange tekster, sånn som denne samlesaken.

Et annet problem med Turtle Beach Impact 700 er prisen. For dette er for dyrt. Da vi sjekket Prisjakt fant vi priser fra like i underkant av 1 400 kroner opp til omtrent 1 600 kroner. Det er mye å betale for et så pass enkelt tastatur. Spesielt når vi vet at du kan få Logitech G710+, med samme bryter og flere (smarte) funksjoner, til noen hundrelapper mindre.

Turtle Beach Impact 700 er rett og slett et knalltastatur som priser seg selv litt ut av markedet, og som burde kostet 3-400 kroner mindre.

Les hele testen av Turtle Beach Impact 700 her.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3