Toppsjefen i Electronic Arts er ferdig

- Jeg er ansvarlig for at vi har bommet.

18. mars 2013 21:42

(PressFire.no): Det har versert spekulasjoner om at sjefen i Electronic Arts satt på lånt tid etter at gigantprosjektet «Star Wars: The Old Republic» feilet. 

I dag har administrerende direktør, John Riccitiello, levert sin avskjed.

Tar ansvaret

«Star Wars»-onlinespillet, sluppet i desember 2011, skal ha vært blant tidenes aller dyreste å utvikle. Bare måneder etter lanseringen måtte BioWare og EA innrømme at de hadde satset på feil modell for å få folk til å betale.

De siste par ukene har «SimCity» vært et stort fokus, og bydd på enda mer hodebry for selskapet. EA sleit med å få serverne til å fungere i flere dager etter slippet.

John Riccitiello tar sin del av skylda for at «den digitale satsningen til EA», som det heter, ikke har levd opp til forventningene.

Det skjer samtidig som spillgiganten har vært ute for å bøte på «SimCity»-skadene ved å tilby alle kunder ett gratis spill.



- Jeg sier herved opp jobben min som administrerende direktør for Electronic Arts, gjeldende fra slutten av vårt finansår den 30. mars, står det i brevet fra John Riccitiello som blant andre Polygon videreformidler.

- Dette har vært en vanskelig beslutning å ta, men det koker ned til et spørsmål om ansvar, heter det fra den avtroppende sjefen.

- Klarer ikke å nå de økonomiske rammene våre

- Prosessen EA har vært i når det gjelder overgangen til digitale spill og tjenester er noe jeg har vært ekstremt stolt av, uttaler Riccitiello.

- Likevel, det ser på nåværende tidspunkt ut til at vi ikke vil klare å nå de økonomiske rammene vi offentliggjorde i januar – og vi har ikke oppnådd forretningsplanen vi la for ett år siden.

- EA sine aksjonærer og ansatte forventer bedre, og jeg er ansvarlig for at vi har bommet.

Riccitiello har i to perioder sittet med ansvar for spillselskapet. Første gang fra 1997 til 2004. Han startet igjen i EA, som administrerende direktør, i  2007 fram til i dag.

Mye bråk i fjor

Også 2012 var et turbulent år for EA. Ikke bare ble «Star Wars: The Old Republic» stemplet som et tapsprosjekt allerede ved lanseringen. 

BioWare, som står bak, ble også utsatt for trusler og ytringer fra fans som ville melde inn «Mass Effect 3» for det amerikanske forbrukerrådet. Grunnen er at de ikke likte hvordan denne trilogien konkluderer.

BioWare gav til slutt etter og endret på spill-finalen. Ikke mange månedene etter ble det klart at de to legendariske grunnleggerne slutter, og trekker seg ut av spillbransjen.

For et par måneder siden ble pekefingre rettet mot skytespillet «Medal of Honor: Warfighter» i et forsøk på å forklare hvorfor inntjeningen i fjor høst var lavere enn ventet.

- Ærlig talt, vi misset med «Medal of Honor», og vi tar ansvaret for det, sa Frank Gibeau i EA-ledelsen ifølge Eurogamer om salgsfloppen.

«»«»

- Stolt av FIFA og Battlefield

- Jeg forlater selskapet i visshet om at EA er et svært selskap med en enormt talentfull gruppe ledere og den sterkeste rekken spill i hele bransjen, uttaler John Riccitiello i dag.

- Jeg kunne ikke vært mer stolt av våre spill enn hva jeg er, fra «Battlefield» og «FIFA», til «The Simpsons: Tapped Out» og «Real Racing 3».

- Jeg er trygg på at vi har bygd en rekke serier som vil gjøre det bra for selskapet i neste finansår og fremover. Jeg er veldig sikker på at investeringene vi har gjort for de neste konsollene vil gjøre at EA inntar en ledende posisjon i mange år.



- Ved å tilby min avgang er målet mitt å tillate at de talentfulle lederne i EA kan starte neste finansår med blanke ark.

- Jeg er ekstremt stolt over å ha ledet dette selskapet, og stolt over å ha jobbet med alle de flotte menneskene hos Electronic Arts, står det i avskjedsbrevet fra John Riccitiello.

Vil ha en myk overgang

Electronic Arts har foreløpig ikke utpekt en arvtager. Før de ender opp med en nyansatt sjef har Larry Probst fått jobben med å lede spillselskapet videre, skriver Polygon.

EA vil bruke tiden som kommer til å lete etter en permanent erstatter, og vil se både internt og eksternt etter gode kandidater, har EA sagt i en pressemelding i kveld.

Larry Probst har tidligere fungert som styreformann for EA i perioden 1991 til 2007, og kledd styreformannvervet siden 1994, skriver Polygon.

Ledelsen i EA skal sammen med Riccitiello ha funnet ut at tiden nå var moden for et bytte, heter det i en uttalelse fra EA.

Peter Moore, som de siste åra har hatt EA-spillansvaret mens Riccitiello har hatt overoppsyn med det operative, strategiske og økonomiske, er en het kandidat til å ta over toppjobben hvis EA velger å se blant sine egne.


FOTO (hovedbilde) BRENDAN MCDERMID/Reuters

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3