Zombier på selveste Halloween?

Mer enn hjerne! Her er våre favorittspill.

31. oktober 2012 19:23

(PressFire.no): Hipp hurra for Halloween, som tross alt er i dag, 31. oktober, uansett hvor
mye du måtte ha herjet sist helg, mens undertegnede molefonken satt og skrev dette.

Ingen tvil om at det har gått inflasjon i zombie-underholdning de siste årene.

Sist gang jeg sjekket App-sjappa til Apple fant jeg rundt 3000 zombie-relaterte spill - og det er litt i overkant, spør du meg.

Men vi liker zombier allikevel, og har samlet sammen en liten toppliste med våre favoritter.


Essensielle zombiespill

Det finnes flere forskjellige variasjoner av zombier, og en masse spill som har zombier lurkende i periferien.

Så skal man først lage en toppliste over favorittspill er vi pent nødt til å utelate fordømt mye.

Det betyr at velkjente saker som «Minecraft» eller «Plants vs Zombies» ikke dukker opp her – heller ikke bedritne tøysespill som «Amy», «Totally Spies! Zombie Jamboree» eller «Shellshock 2». Sorry.

Men her kommer til gjengjeld en veldig subjektiv bunt med noen av de mer essensielle zombiespillene, i kronologisk rekkefølge:

«ZOMBI» (1986)
(Amiga/C64/Amstrad/etc.)

«Zombie Zombie» (1984) er allment ansett som det aller første zombiespillet, av de rundt regnet fire personene som husker dette obskure ZX Spectrum-spillet.

For oss som vokste opp foran vår trofaste Amiga er imidlertid «Zombi» det første skikkelige zombie-spillet.

Et slags pek-og-klikk-eventyr basert på George R. Romeros filmklassiker «Dawn of the Dead», der man er en av fire overlevende som har landet med helikopter på et kjøpesenter.

«Zombi» har tatt sin tittel fra Dario Argentos italienske råtassversjon av filmen, og var faktisk det aller første spillet publisert av Ubisoft. Ja, vi kommer faktisk tilbake til «Zombi» spillet senere i sendingen, rundt 26 år frem i tid. 

Spill også:«Zombie Zombie» og «The Evil Dead».
Klipp med drøyt førti minutter fra Amiga-versjonen.

«ZOMBIES ATE MY NEIGHBOURS» (1993)
(Super NES/Sega MD)

Denne fargesprakende 16bit-klassikeren vil nok mane frem nostalgiske barndomsminner hos mange som vokste opp med Super Nintendo.

Man spiller som enten tenåringen Zeke (med 3D-briller og blondt hår som står rett opp) eller Julia (ikledd rød caps og lilla jakke med oppbrettet krage), som farter rundt en et utkantstrøk mens de avliver et assortert utvalg av monstre. Ikke bare zombier, men også mumier, marsboere, insekter og en kjempebaby.

Mye harmløs moro med frustrerende høy vanskelighetsgrad, som ikke kunne ha vært mer nittitalls om Vanilla Ice dukket opp som en av bossene.

I flere europeiske land (Norge inkludert) ble tittelen forkortet til «Zombies», siden det kunne oppfattes som støtende at naboer ble spist opp! Spillet har også vært tilgjengelig for nedlastning i Wii-butikken.

Spill også: Oppfølgeren «Ghoul Patrol» og «Isle of the Dead».
Se et klipp her.

«RESIDENT EVIL» (1996)
(PS/PC/Sega Saturn/DS/GC/etc.)

Man kan argumentere for at zombiene i «Resident Evil»-serien egentlige ikke er zombier i det hele tatt, og bare mutasjoner forårsaket av Umbrella-korporasjonens genetiske eksperimenter.

Men det er tross alt grenser for hvor nerdete vi kan være, eller hva?

Det første «Resident Evil»-spillet var uansett en revolusjonerende Playstation-tittel som definerte «survival horror»-sjangeren, inspirerte utallige etterlikninger og startet en serie som fortsatt lever.

Om ikke i bestevelgående, så i alle fall i et slagsvelgående - men la oss ikke ta diskusjonen om «Resident Evil 6» her.

Vi har fortsatt ikke fått en HD-utgivelse av det første spillet, men i 2002 kom en «remake» til GameCube, som er den hittil beste versjonen av «Resident Evil». Undertegnedes favoritt er fortsatt «Resident Evil 4», som trolig er det minst zombie-aktige spillet i serien – men bevares, spanjoler kan jo også være skikkelig skumle.

Spill også: Resten av serien, bortsett fra «Resident Evil: Survivor».
Se trailer her.

«THE TYPING OF THE DEAD» (1999)
(Arcade/Dreamcast/PC/PS2)

En bizarro-variant av lyspistolserien «The House of the Dead 2», der man avliver horder av zombier i Venezia ved å… skrive ord skikkelig fort.

«Typing of the Dead» startet opp som et automatspill i Japan, som kom utstyrt med eget tastatur. Siden den gangen er spillet sluppet på en rekke plattformer, i flere forskjellige utgaver.

I Japan har det bl.a. kommet et engelskkurs kalt «English of the Dead» - pluss «The Typing of the Dead: Featuring Minna no Shuushoku Katsudou Nikki», en PC-versjon spesiallaget for arbeidssøkende!

Ingen av dem er tilgjengelig utenfor hjemlandet, men en ny utgave av den engelskspråklige originalen slippes angivelig til iOS i løpet av året, med tittelen «Flick of the Dead». Seriøst.

Spill også: «Rock of the Dead», som er samme greia for dyslektikere med egen plastgitar.
Se et klipp her.


«STUBBS THE ZOMBIE IN REBEL WITHOUT A PULSE» (2006)

(Xbox/PC)

Her får vi endelig sjansen til å spille som en sympatisk zombie: Eddie Stubbs. En lystig dørselger i depresjonstidens USA, som gjenoppstår fra de døde på slutten av 1950-tallet.

Eddies vokabular består nå bare av ordet «Brains!», som tilfeldigvis også er livretten hans.

Stubbs stabber rundt i den retro-futuristiske småbyen Punchbowl, mens han forvandler befolkningen til zombier, imiterer general Patton – og prøver å bli gjenforent med sin store kjærlighet Maggie Monday.

Vi snakker om satirisk tredjepersons-action som er overmoden for en oppfølger eller remake.

Stubbs ble forresten også utsatt for en hatkampanje av senator/tøysemann Joe Lieberman, som hevdet at dette «kannibalistiske» spillet kunne være helseskadelig for «the entirety of America's youth». Hadde sikkert ikke noe å gjøre med spillets spydige holdning til amerikanske familieverdier. Så en varm anbefaling fra Joe, der.

Spill også: «Dead Head Fred» og «Zombie Tycoon».
Se traileren her.


«LEFT 4 DEAD» (2008)

(Xbox360/PCMAC)

Jeg tipper at de fleste som leser dette allerede har gjort det meste som kan gjøres i «Left 4 Dead»-spillene, enten i selskap med gode venner eller eventuelt mutters alene.

Men for ordens skyld: man er en av fire overlevende i den zombie-infiserte byen Fairfield, som prøver å komme helskinnet i sikkerhet mens man jobber med å «curing the infection, one bullet at the time!».

Vi snakker ikke om de gode, gamle Romero-zombiene som stabber sakte avgårde – men rasende, kjappe rakkere som stormer mot deg i flokk. Dette adrenalinkicket fungerer best i samarbeidsmodus, mens man skriker hysterisk til hverandre og søler brus i fanget.

Utvikleren Valve jobber nå ivrig med etterlengtede «Half-Life 3», som etter planen skal komme ut i god tid før hundreårsjubileet i år 2098. Just kidding. Det blir sikkert utsatt.

Spill også: «Left 4 Dead 2» og gode gamle «Horror Zombies From the Crypt».
Se traileren her.

«RED DEAD REDEMPTION: UNDEAD NIGHTMARE» (2010)
(PS3/Xbox360)

Så hva kan gjøre et førsteklasses sandkassespill enda litt bedre? Zombier, naturligvis. Den ville vesten er rammet av en apokalyptisk pest som vekker de døde tilbake til live, så det er opp til revolvermannen John Marston å redde befolkningen - og forhåpentligvis familien sin.

Dette «Red Dead»-sidesporet føles som et febermareritt, og vi blir aldri er helt sikre på om alt bare utspiller seg i hodet til Marston. Denne karen er en av undertegnedes favoritt-spillfigurer, mye takket være stemmeleggingen av Ron Wiethoff.

Så det føles ekstra vemodig da John Marston (spoilers ahoy!) mot slutten forvandler seg til en zombie – som bare kan kommunisere med gryntelyder og brøl. Bigfoot-oppdraget er også temmelig trist.

«Undead Nightmare» ble sluppet både for nedlastning og som separat utgivelse – men er dessuten tilgjengelig i «Game og the Year»-versjonen som ble sluppet rundt disse tider i fjor.

Spill også: «Borderlands: Zombie Island of Dr. Ned» og «Project Zomboid».
Se traileren her.

«DAYZ» (2010)
(PC)

Her snakker vi hardcore «survival horror»! Du er overlatt til deg selv i en åpen verden på 225 kvadratkilometer, som er full av zombier. I likhet med de beste zombie-historiene er andre mennesker den aller største trusselen.

Nærmere bestemt: andre spillere, som koser seg skikkelig med å drepe nykomlinger så fort sjansen byr seg.

Her er den ingen regler og ingen mål - foruten å overleve lengst mulig. En frustrerende kamp mot elementene som understreker at du ville ha klart deg heller dårlig hvis kloden virkelig ble utsatt for en zombiekalypse.

Hardbarka fans mener at «DayZ» er tidenes beste zombiespill, og det er definitivt det mest nådeløse. En mod til det militærstrategiske PC-spillet «ArmA II», som det siste året har blitt litt av en sensasjon - med over 1.3 million spillere.

«Day Z» skal nå utvikles til et selvstendig MMO-spill, under ledelse av Bohemia Interactive.

Les mer om «DayZ» her, og last ned modden der.

Spill også: «Zombie Panic! Source», «No More Room in Hell» og kommende «The War Z».
Se også: Offisiell trailer.
Se denne fan-traileren.

«DEAD RISING 2» (2010)
(Xbox360/PS3/PC)

Noen ganger dreier livet seg om de små gledene. Å kle seg ut som Elvis, og denge zombier i hodet med en elektrisk gitar.

Ta på seg et elghode og pysjamas med åpen bakluke, mens man sykler inn i et hav av levende døde med en sang i hjertet og en drill i hånden. Løpe rundt i en homoerotisk cowboydrakt med løsnese og bart, mens man parterer zombier med en lyssabel.

«Dead Rising 2» er hysterisk moro i de øyeblikkene man kan herje rundt i fri utfoldelse, og oppleve alt Fortune City har å by på av absurde forlystelser. Litt mindre moro i de partiene man er nødt til å stresse rundt til en tikkende klokke, mens spiller holder deg hardt i ørene.

«Dead Rising 2» er uansett en markant forbedring i forhold til originalen, og hvis du savner fotojournalisten Frank West er jo han tilbake i «Off the Record».

Spill også: «Dead Rising» og «Dead Rising 2: Off the Record».
Se traileren her.

«HOUSE OF THE DEAD: OVERKILL – EXTENDED CUT» (2011)
(PS3)

Det femte «House of the Dead»-spillet er også det morsomste: inspirert av Robert Rodriguez’ «Planet Terror», og pepret med stygge voksenord som begynner på «f» og slutter på «uck».

Jeg overdriver ikke: «House of the Dead: Overkill» er oppført i Guinness Rekordbok som det spillet med flest banneord i verdenshistorien. Man spiller som enten den overkule spesialagenten Agent G, eller som den profesjonelle Samuel L. Jackson-imitatoren Isaac Washington.

Vi snakker selvsagt om å skyte zombier på løpende bånd igjen, fortrinnsvis med en støvete Move-konroll. Ikke akkurat så ofte man får brukt for den.

«Overkill» ble først sluppet for Wii i 2009, men vi foretrekker PS3-versjonen som kom i fjor.

Den er mye smidigere, har oppgradert grafikk, flere nivåer og noen nye våpen. Dessuten i 3D, hvis du bryr deg om det. Dette er fortsatt et tradisjonelt lyspistolspill som ruller avgårde på fastlagte skinner, men med en mye røffere humor og kul «grindhouse»-stil.

Spill også: Resten av «House of the Dead»-serien og Kinect-marerittet «Rise of Nightmares».
Se traileren her.

«PET ZOMBIES» (2011)
(3DS)

Nei, jeg har for å være ærlig ikke spilt dette snodige 3DS-spillet, og oppdaget først at det eksisterte mens jeg saumfaret YouTube etter passende filmklipp.

Så «Pet Zombies» er bare inkludert som en kuriositet, ikke direkte en anbefaling.

Jeg kan aldri tenke meg at dette er et direkte bra spill, men «Pet Zombies» ser definitivt ut til å være en av de snodigste greiene laget til Nintendos tredimensjonale håndholdte.

Såpass obskurt at spillet aldri ble sluppet på det europeiske markedet, og må importeres fra USA.

Her kan man «raise the dead, and form a bond that will extend far beyond the grave». Så en morbid variant av «Nintendogs» og «Tamagotchi», der man kan oppdra sin egen kjæle-zombie, fore den med hjerner – eller eventuelt torturere stakkaren på det groveste med elektrosjokk og lumpne pek.

Spill også: Tja, gud vet.Kanskje «Teenage Zombies: Invasion of the Alien Brain Thingys!».
Se traileren her.

«DEAD ISLAND» (2011)
(Xbox360/PS3/PS)

Nå som vinteren nærmer seg kan det friste med en sydhavsferie. Hva med en tur tilbake til sydhavsparadiset Banoi?

Her slipper du å dovne bort i solstolen hele dagen, og kan delta på friske utendørsaktiviteter som inkluderer å denge zombier i hodet med tømmerstokk, kost og jernrør.

Jeg regner med at ivrige zombientuaster allerede har gjort seg opp en mening om «Dead Island», men personlig vil jeg uansett påstå at det aller beste med hele greia fortsatt er traileren.

Dette spillet er så kult at det ble totalforbudt i Tyskland, og oppfølgeren «Dead Island: Riptide» kommer angivelig til neste år.

Spill også: «Call of the Dead», og de andre zombie-kartene til «Call of Duty». Hvis du vil, da.
Se traileren her.

«LOLLIPOP CHAINSAW» (2012)
(PS3/Xbox360)

Glitter, regnbuer, rosa hjerter, slikkepinner og zombies som sages opp til tonene av Toni Basils «Hey Mickey».

Suda51 og Grasshopper er i høy grad en smakssak, så det er sikkert noen der ute som ikke føler at dette tøysespillet fortjener en listeplassering.

Greit nok, men har du sansen for eksentriske raringer som «No More Heroes», «Killer 7» og «Shadows of the Damned», da bør du også like zombie-knappemose-sukkerspinnet «Lollipop Chainsaw». Men du må ikke, da.

Den lettkledde cheerleaderen Juliet Starling kapper opp zombier med motorsag, med hodet til kjæresten Nick hengende i beltet. Denne gangen har Suda slått seg sammen med filmregissøren James Gunn; mannen bak bl.a. «Slither» og «Super» - i det som føles som en skrullete parodi på «OneChanbara: Bikini Zombie Squad».

Spill også:«Little Red Riding Hood’s Zombie BBQ» og «Yakuza: Dead Souls».
Les også: Vårt intervju med Suda 51 og James Gunn.
Se traileren her.

«THE WALKING DEAD» (2012)
(Xbox360/PS3/PC/iOS)

Denne overraskende solide «adventure»-serien fra Telltale Games fanger opp stemningen fra Robert Kirkmans tegneserie minst like bra som TV-serien. Dessuten en helt ny historie, med ferske (og mer sympatiske) figurer.

Vi opplever zombiekalypsen fra synsvinkelen til historielæreren Lee Everett, som akkurat har blitt arrestert for mord da de levende døde invaderer Atlanta.

Han får etter hvert følge med den foreldreløse jentungen Clementine, slår seg sammen med en gruppe overlevende – og møter flere sentrale bifigurer fra «Walking Dead»-universet.

Dette fungerer best som interaktiv historiefortelling; med bra dialog og et engasjerende plott som tar noen veldig mørke avstikkere. Første sesong består av fem nedlastbare episoder, som slippes samlet på skive i løpet av neste år.

Etter det kommer sesong to med fem nye nedlastbare episoder, pluss et separat skytespill utviklet av Terminal Reality. Så det blir plenty med spaserende kadavre fremover.

Spill også: «Dead Nation» og «I MAED A GAM3 W1TH Z0MB1ES!!!1». Ja, det er riktig stavet.
Se traileren her.

«ZOMBIU» (2012)
(Wii U)

Sistemann slippes ikke på markedet før 30. november, samtidig med Nintendos nye Wii U-konsoll, men «ZombiU» er allikevel et perfekt sted å avslutte denne listen.

Spillet tar sitt utgangspunkt i den walisiske astronomen John Dees dommedagsprofeti, «The Black Prophecy», som for fire hundre år siden forutsa at verden ville gå under i november 2012.

Det er panikk i Londons gater, der zombiekalypsen ankommer akkurat som forventet. Ser dessuten ut til at man får sjansen til å drepe zombier i Buckingham Palace, så kanskje vi får gleden av å blåse ut hjernen på zombie-dronning Elizabeth?

Det gjenstår å se om profetiene om Wii Us manglende appell også oppfylles da: men vi har håp om at «ZombiU» blir noe spesielt. Dette er ikke bare den eneste gode grunnen jeg kan finne for å bruke penger på en Wii U, men dessuten en modernisert remake av et av de aller første zombiespillene: Ubisofts 27 år gamle «Zombi». Så der har du hele zombiespill-listen bundet sammen i en ryddig sirkel.

Spill også: «State of Decay» og «The Last of Us», når de kommer til neste år.
Se traileren her.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3