(PressFire.no): I november kan du få prøve de aller nyeste dataspillene, kanskje før de er i butikken også. Da arrangeres messen Spillexpo for første gang, sammen med Ski- og Boardexpo.

Ifølge en pressemelding fra arrangøren anslår de at 40 utstillere vil stille med nye og kommende spill til PlayStation 3, Xbox 360, Wii U, PlayStation Vita, Nintendo 3DS, pc, Mac, iOs og Android.

De forventer også at 10 000 vil ta turen til varemessen på Lillestrøm.

- Messen er den første av sitt slag i Norge og vi forventer at rundt 10.000 vil ta turen til Lillestrøm den første helga i november, sier Spill.no-eieren Erling Løken Andersen i pressemeldingen.

Spill.no-redaktøren Jon Cato Lorentzen har ifølge pressemeldingen stor tro på den nye spillmessen:

- Det er spennende at NorgesExpo forsøker å få til et slikt arrangement for spillinteresserte nordmenn. Svenskene har klart å lykkes med en lignende messe, forbrukermessen GamesCom i Tyskland går så det suser, så det burde absolutt være gjennomførbart i Norge også. Interessen for kommende spill og nye konsoller er svær, og jeg har stor tro på at en slik messe vil bli mottatt med åpne armer av tusenvis av spillglade nordmenn, sier han.

Er ikke først

Pressemeldingen for Spillexpo hevder at dette vil bli «Norges første spillmesse». Det synes Espen Jütte er rart, han arrangerte spillmessen Hype Expo i fjor (som vi rapporterte fra - se video i bunnen av artikkelen):

- For det første har Familie Og Medier arrangert en spillmesse i Kapp Melkefabrikk. I tillegg har vi også arrangert Hype Expo på Oslo Kongressenter, skriver han i en pressemelding.

Ifølge Familie og Medier har over tusen personer deltatt i deres spillmesse.

Erling Løken Andersen vil imidlertid ikke ta spillmessen til Barnevakten og Familie og Medier seriøst, og mener de driver med sensur basert på religiøst grunnlag:

- Barnevakten er en fordekt kristen organisasjon, drevet av Familie & Medier, Kristent medieforum. Det er vanskelig å ta deres «spillmesse» på alvor, all den tid de sensurerer spill som ikke sammenfaller med deres religiøse overbevisning, forteller Andersen til PressFire og fortsetter:

- De tar ikke spill som kulturmedie på alvor, derfor har også vi vanskelig for å ta de på alvor. Å regne deres messe som en «spillmesse» er som å plukke ut tre av AC/DC sine låter som ikke handler om sex eller festing, og kalle det en «Best of»-plate.

Spillmessen Hype Expo ble arrangert i desember i fjor, hvor det skal ha vært mellom 350 og 400 deltagere. Messen fokuserer mest på eSport, hvor det konkurreres i spill. Vi rapporterte fra messen med videoinnslag. Ifølge arrangøren blir Hype Expo også arrangert i 2012, men vil nå vurdere datoen for ikke å havne samtidig som Spillexpo.

 

Erling Løken Andersen er ansvarlig for Spillexpo.

- Flott, men snevert

Løken synes Hype Expo er et flott initiativ, men oppfatter messen som snever:

- HypeExpo er imidlertid et fantastisk initiativ, og vi har ikke ment å tråkke noen på tærene ved å titulere oss «Norges første spillmesse». Vi oppfatter imidlertid HypeExpo som et mindre arrangement med en forholdsvis snever målgruppe, uten noen av de større utgiverne på plass.

- Dersom HypeExpo skal være med i vurderingen, så burde strengt talt også The Gathering være med. Derfor blir spørsmålet om hvem som var «først» et veldig teknisk spørsmål; det kommer an på hvilke kriterier du setter for seleksjonen.

Espen Jütte fra Hype Expo er ikke enig i at de er snevre:

- Hype Expo er både messe, konkurransearena og møteplass. Hvordan dette virker snevert vet ikke jeg. Om noe ville jeg beskrevet konseptet som det beste fra The Gathering og spillmesser, spesielt når Hype 2 vil ha mer fokus på utstillere. Spørsmålet om «først» er alltid veldig teknisk, derfor jeg mener bør man alltid bør være veldig forsiktig med å bruke det før man har arrangert noe, forteller han til PressFire.

Spill er også en stor del av datamessen The Gathering, som arrangeres i Vikingskipet på Lillehammer hvert år.

Andre messer har også hatt spill med på programmet - blant annet har flere elektronikkmesser hatt spillutgivere som viser nye og kommende spill eller konsoller.

I 2003 ble det i tillegg arrangert en egen PlayStation-messe under navnet Playstation Experience i Valhall. Det er usikkert hvor mange som deltok, men arrangementet ble kun holdt ett år.

OPPDATERING: Etter dialog med Barnevakten, har det kommet frem at organisasjonen ikke er underlagt Familier og Medie som Jütte og Andersen antyder i sine sitater. Vi beklager om eventuelle misforståelser som kan ha oppstått.

Foto: E3 i Los Angeles 2011 / Jarle Hrafn Grindhaug.

Annonse. Diskuter denne annonsen her.

Kommentarer