Skal vi boikotte verdens viktigste spillmesse?

Journalister allierer seg mot kontroversiell piratlov.

19. januar 2012 14:13

(PressFire.no): I går demonstrerte Internett mot de nye og svært kontroversielle amerikanske lovforslagene for å bekjempe piratkopiering – SOPA (Stop Online Piracy Act) og PIPA (Protect IP Act).

Blant annet viste gigantkrefter som Wikipedia og Google sine standpunkter ved å sensurere sine nettsider.

Dagbladets Jan Omdahl spurte i går i sin kommentar, Piratlovene fra helvete, hvor langt rettstaten skal gå for å beskytte opphavsretten?

Boikott av E3?

Nå oppfordres også mediene til å boikotte årets E3 - verdens viktigste spillmesse som foregår i Los Angeles tidlig i juni.

Hovedgrunnen til boikottoppfordringen er at arrangøren av spillmessen er en av organisasjonene som støtter lovforslaget. ESA (Electronic Software Assosiation) er den amerikanske spillbransjens interesseorganisasjon.

Penny Arcade har publisert en video (se i bunnen av artikkelen) hvor flere amerikanske journalister forteller at de ikke akter verken å delta eller dekke årets E3, med mindre ESA trekker sin støtte til SOPA. I videoen oppfordrer de nå alle journalister og medier om å gjøre det samme. I tillegg har det blitt opprettet en underskriftskampanje, som i skrivende stund har rundt 25 000 underskrifter.

Spillmediene diskuterer

Også i Norge går debatten mellom mediene om man skal boikotte årets E3:

- Det pågår en spennende diskusjon blant laugets medlemmer om en presseboikott av E3 akkurat nå. Engasjementet rundt SOPA og PIPA er sterkt, og flere medier har mottatt oppfordringer fra lesere om å boikotte spillmessa, forteller Spillkritikerlaugets formann, Jon Cato Lorentzen til PressFire.

Likevel spør Lorentzen hvordan dette skal fungere i praksis:

- Det er mange aspekter å ta hensyn til, skal en boikott kun gjelde reise til og deltakelse på messa, eller skal det være full boikott av å dekke alt av nyheter og annonseringer fra messa som man mottar via pressemeldinger og utenlandsk presse?

VG vurderer boikott

VGs spilljournalist, Rune Fjeld Olsen, støtter prinsippene i boikotten:

- Personlig er jeg sterk motstander av SOPA og PIPA. Jeg mener spørsmålet om man bør vise misnøye med ESA ved å droppe E3 er veldig relevant, og støtter prinsippene i forslagene til boikott.

- Kan fungere

Norske kulturmedier har erfaring med å boikott fra tidligere, det forteller Dagbladets avdelingsleder for kultur, Sven Ove Bakke:

- Dagbladet har erfaringer med å boikotte konserter på grunn av urimelige fotokontrakter. Vi har sett at det har hatt både akutt og oppdragende effekt når de store norske mediene har stått sammen. Men et slikt boikottgrep er ikke like effektivt uten en slik unison enighet.

Han påpeker også at dette i så fall i hovedsak vil ramme norske spillbransjeaktører.

Det hvite hus er i mot forslaget

Det er også viktig å få med seg at enkeltmedlemmer i ESA, som Microsoft, ikke støtter SOPA. Under gårsdagens digitale demonstrasjon kom Microsoft med følgende melding:

- Vi er i mot SOPA slik den foreløpig er skissert. Vi mener at det hvite hus’ uttalelser er konstruktive i måten de påpeker problemer i den nåværende versjonen av forslaget, behovet for å fikse dem og en mulighet for at folk på alle sider kan snakke sammen om en bedre vei fremad, het det i uttalelsen.

Det hvite hus har uttalt at de ikke vil støtte et lovforslag som vil gå på bekostning av ytringsfriheten.

Foto toppbildet: Scanpix.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3