Nå skal norske spilljuksere renskes bort

- Vil gjøre konsekvensene ved fusk større.

28. mars 2011 10:33

Tre norske spillallianser er blitt enige om å samarbeide for å luke bort juksere. Battlefield.no, Hellfragger og eSport Norge vil i første omgang utveksle informasjon om spillere som er tatt i juks, eller er utestengt av andre grunner, opplyser Thomas Rosland i eSport Norge.

- Ingen idrett kan bli tatt alvorlig hvis det er forekommer omfattende juksing. Hverken spillere, publikum eller sponsorer vil få et godt produkt hvis noen få ødelegger for alle de andre. Med dette samarbeidet føler vi at vi gir en ytterligere trygghet til de som ønsker et profesjonelt e-sportmiljø i Norge, heter det i pressemeldingen.

Eirik S. Nilssen, som representerer Battlefield.no og Hellfragger.no, mener det er nødvendig med et organ som jobber på tvers.

- En av e-sportens absolutt største problemer for å bli skikkelig anerkjent, er stempelet om useriøsitet - både blant organisasjoner og utøvere. For å løfte e-sporten videre, noe både vi her hos oss og eSport Norge jobber hardt for å få til, må vi også gjøre noen tiltak for å få ting i mer formelle rammer.

- Et samlende og upartisk organ, som jobber på tvers av spill og communities for e-sportens beste, er et nødvendig steg i riktig retning. At vi nå på sikt kan få et overordnet regelverk å forholde seg til, uavhengig om man spiller «Battlefield 3», «Counter-Strike: Source» eller «StarCraft II», ser jeg på som udelt positivt. Når vi i tillegg faktisk kan straffe juksemakere på tvers av spilltitler, tror jeg at vi hever terskelen for å ta i bruk ulovelige hjelpemidler betraktelig, uttaler Nilssen i pressemeldingen.

- De som lager jukseprogrammer ligger ett skritt foran

Juksing i dataspill har vært et problem lenge, selv om verktøyene for å avduke dette har blitt bedre, sier Thomas Rosland i eSport Norge til PressFire.

- Det er dessverre ennå et utbredt problem. Vi har en stor utfordring når det gjelder spilling over nett. Der kan man la andre spille med sitt «nick» eller kjøre cheat-programmer lokalt på egen pc. Det er ikke bare vi i Norge som sliter med dette – de store e-sportarrangørene som WCG og ESL tar jevnlig spillere som jukser. Blant dem finner man også toppspillere.

- Er det enkeltspill som har vært særlig rammet av juks, og som har tvunget frem dette nye, norske samarbeidet?

- Vi i eSport Norge har hittil bare hatt dette problemet med «Counterstrike 1.6», men Hellfragger/Battlefield dekker jo «CS: Source» og «Battlefield»- spillene og har samme problemet.

- Til nærmest alle spill som kommer ut så finnes det små programmer som gir deg fordeler som forandrer balansen i spillet. I «Sims»-spillene kan man få uendelig med penger, noe som tar bort poenget med jobb – i skytespill har man wall-hacks og lignende. Når det gjelder titler hvor man spiller mot hverandre på nett, er markedet for de som vil jukse stort. Ved anonymiseringen man får på internett er det lettere å benytte seg av slike midler for å vinne. 

- Det er mange måter å forhindre dette på. Valve har utviklet egen anti-cheat, og andre e-sportarrangører, som ESL, har laget sin egen. De virker til en viss grad, men det kan se ut som om de som lager jukseprogrammene ligger et steg foran. Andre muligheter er å låse spillerne til å bruke utviklerens eget onlinesystem, som Battle.net. Der har man større kontroll på om spillet har blitt modifisert lokalt.

- Det som skjer fra utviklerens side når man blir tatt for juks er at du får spillkontoen din stengt, men det er ikke verre enn å kjøpe seg en ny kopi av spillet og opprette en ny konto – og så er man tilbake. Samarbeidet med eSport Norge, Hellfragger og Battlefield.no vil gjøre konsekvensene større ved å utestenge spillere fra sine arrangement over tid.

- Vil få straff ut i fra alvorlighetsgraden av jukset

Hvor går så grensa og hva kan straffen bli, og hvordan skal de norske spillalliansene egentlig håndtere dette i praksis? Det er naturlig å spørre hva konsekvensene kan bli. Thomas Rosland sier et av virkemidlene er utestengelse fra alle arrangementene til disse norske onlinespillfellesskapene.

- Den største utfordringen vi har er å skaffe bevis for at juksing har forekommet, men vi har et godt nettverk og forskjellige metoder for å sjekke dette. En spiller som blir fersket i juks vil få en straff ut i fra alvorlighetsgraden av jukset. Når noen jukser gir vi like streng straff uansett om det er viktige kamper eller ikke. Det vi har opplevd hittil i eSport Norge er «fake-nicking», at noen for eksempel bruker din Steam-konto og spiller under ditt nick, bruk av spillere som ikke er registrert for turneringen og bruk av programmer som gir deg en unormal fordel i spillet.

- De som blir tatt vil bli idømt utestengelse fra alle våre arrangement i en gitt tidsperiode. Det kan være snakk om seks måneder eller et helt år. I noen av sakene har vi tatt kontakt med særforbund for å rådføre oss med hvordan vi ville taklet det konkrete problemet. Det vil vi fortsette med. Vi har også innført regler som går på oppførsel på forum, IRC, medier og lignende. Dette fordi vi håper at alle vil være gode ambassadører for det de holder på med.

- Juksing og useriøs oppførsel er noen av de største problemene e-sport står ovenfor. Ved å luke bort dette kan vi bli presentere et mer ryddig produkt til sponsorer og andre medier. Vi mener at e-sport har et stort potensial publikumsmessig bare vi får luket bort noen av barnesykdommene. Vi når nok ikke koreansk standard med det første, men det er alltid greit å ha noe å sikte mot, sier Thomas Rosland i eSport Norge til PressFire.

Så langt er eSport Norge, Battlefield.no og Hellfragger.no med i denne nye anti-juks-alliansen. Målet er å utvide samarbeidet med andre communities og LAN i løpet av året.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3