Kina stenger nå døra helt for nye spill

Uvisst når landet vil tillatte utgivelser igjen. Ingen spill er utgitt siden mars.

25. oktober 2018 14:30
Kina styres av Kommunistpartiet.

(PressFire.no): Vi har tidligere skrevet om Kinas blokkering av dataspill, der landet tidligere i år plutselig satte på bremsen for å gi ut spill.

Det er rimelig uhørte greier: Ikke siden mars har ikke landet godkjent et eneste spill til lansering. Dette fordi myndighetene er i en stor reformsfase, der de skal omstrukturere en rekke departementer – inkludert det som godkjenner spill til lansering.

I de statseide mediene har spill lenge blitt utpekt som en dårlig innflytelse på barn og unge i landet, og ifølge Bloomberg er det mange analytikere som mener kommunistpartiet ser på å øke begrensingene til spill.

Det har også blitt uttalt at styresmaktene mener dataspill er en av grunnene til en økende nærsynthet blant barn i landet – og at de har bestemt seg for å strupe antallet nye spill fremover av den grunn.

Den siste døra lukket

Det var riktignok et lite glimt av håp i august, da myndighetene åpnet opp en liten luke for å godkjenne noen få spill gjennom det som ble kalt en «grønn kanal», en slags provisorisk løsning. Dette så bransjen på som en fin mulighet innen et nytt system var på plass.

Men nå smeller myndighetene døra helt igjen. Den grønne kanalen er borte vekk, og nå finnes det rett og slett ingen måte å gi ut spill på i landet.

Spillgiganten Tencent hadde arbeidet mot å gi ut «Fortnite» gjennom denne kanalen, et spill de har forsøkt å gi ut helt siden blokkeringen dukket opp. Selskapet eier halvparten av utvikler Epic Games.

Nå har hele lanseringen ramlet i grus, og aksjeverdien i selskapet stuper.

Norge eier betydelige summer i kinesiske spillselskaper, inkludert Tencent, og har gått på en milliardsmell som følge av nedgangen til disse. Det kan du lese mer om her.

Steam øker

Et selskap godter seg med Kinas spillimportstans: Valve. Selskapet driver onlinebutikken og nettjenesten Steam, som av en eller annen grunn har omgått blokkeringen.

Steam drives i Kina via det kinesiske selskapet Perfect World, og det siste året har vært det vært en ekstremvekst i antall brukere i landet.

Over 30 millioner kinesere bruker i dag Steam, dobbelt så mange som for et år siden. Det er tydelig at folk ønsker nytt innhold, og de har gått til den eneste plassen som for tiden kan tilby det.

Det var ventet at Kina skulle ha nye regler og muligheter for å godkjenne spill klart innen september, men snart to måneder etter virker det å fortsatt være langt unna.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3