Kulturminister Trine Skei Grande vil ha eget spillfond

- Sjekker om vi får med de andre partiene.

24. mai 2018 18:08

(PressFire.no): På Venstres landsmøte var dataspill på agendaen og partiet ønsker seg en ny ordning for kulturmidler til norske spillutviklere.

I dag ligger ordningen under filmfondet og posten interaktive medier, som igjen forvaltes av Norsk Filminstitutt.

Til PressFire forteller Kulturminister Trine Skei Grande at de nå undersøker mulighetene for å løsrive midlene og forvalte det via et eget spillfond.

- Vi må jo se på hvordan vi støtter dette på en mest effekt måte. Om det er Kulturrådet, eller om det fortsatt er gjennom filmfondet man gjør det best, det er vi i dialog med bransjen om nå.

- Vi har hatt noen møter med spillbransjen og må ha noen flere møter i framtiden for å få til disse dyttene som spillbransjen nå trenger, for å komme ett hakk lenger opp.

Nå skal hun se om det er rom for det i budsjettet og naturligvis – om de får med andre partier.

- Det vet vi aldri helt.

Målet skal blant annet være å bygge opp en kompetanse på spill.

- I dag har vi vel én ansatt på spill i filmfondet. Og så bør kanskje ordningen kobles fra filmordningene og en egen ordning for spill.

Et eget uavhengig fond, da?

- Ja.

Har dere en tidshorisont på dette?

- Det vet vi ikke helt. Det er en kontinuerlig kamp.

Kulturministeren mener videre at spill har ikke vært innlemmet ordentlig i Kulturrådet nettopp fordi spill har ligget under filmstøtteordningene.

Norske spillutviklere fikk i høst snakke med Venstre-lederen
om behov og utfordringer.
Foto: Jarle Hrafn Grindhaug

Vil bidra til mange felt i samfunnet

Kompetanseutvikling på spillutvikling mener Grande er viktig i framtiden, fordi samfunnet vil nyte godt av den.

- For meg er det en måte å jobbe på og en måte å tenke på, som jeg tror kommer til å komme inn på veldig mange felt i samfunnet framover.

- Hvis du ser ti år fram i tid, så tror jeg du vil finne spillelementer i utdanning og i de tekniske løsningene vi har rundt oss.

- I tillegg er det naturligvis god kultur- og næringspolitikk, påpeker hun.

Hvordan skal kulturdepartementet ta vare på spill som kulturuttrykk i 2018?

- Vi må finne ut hvordan vi skal kunne stimulere. Først og fremst å få denne regjeringen til å kunne det. Spillverdenen er litt lik bokverdenen – denne brytningen mellom børs og katedral.

- Det går an å bli skikkelig rik på det, men det går også an å bruke veldig mye tid på noe du aldri blir rik på.

- Det vi vil er å legge til rette for er et større miljø i Norge, som utvikler spill og som har kompetanse på spill. Sånn at vi kanskje kan ta ut like mye som det andre land har fått til, som for eksempel Sverige og Finland har fått til med spillutvikling.

Den nye rocken

Men ifølge Kulturministeren må det også noe med holdningen til spill, som hun også mener vil endre seg når de som spiller bli eldre.

- Men vi har også en jobb som politikere å slutte å snakke ned til spill som et samfunnsproblem. Det er ikke så lenge siden man snakket om det på den måten.

- Når kunnskapene øker og flere spiller spill så vil også holdningene endres.           

Hun sammenligner holdningene med den gangen foreldrene advarte barna sine mot at for mye tv kunne gi deg firkanta øyner.

- Alle kulturelle aktiviteter som ungdommen har tatt tak i først, har alltid hatt et stempel på seg.

- Spill blir bare behandlet som rocken, filmen, tv-apparatet og så videre.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3